Skip to main content

La mulţi ani de Ziua Presei! Ambasada Americii: "Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea"

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

"Furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul nostru transparent şi democratic pentru câştig personal", spune Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavale, într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

Publicitate

Mesajul vorbeşte de provocările aduse de noile tehnologii: "obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări"

"Jurnaliştii, educatorii, ONG-urile şi guvernele lucrează pentru a dezvolta educaţia media şi gândirea critică şi pentru a consolida rezistenţa împotriva manipulării. Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică", scrie ambasadorul în mesajul de 3 Mai, de Ziua Presei.

Paginademedia.ro publică integral mesajul Ambasadei SUA, care punctează că "Susţinerea libertăţii presei e un pilon al societăţilor democratice":

"Ziua Mondială a Libertăţii Presei este o şansă de a aprecia şi de a mulţumi jurnaliştilor, editorilor, instituţiilor media, celor care verifică informaţiile, scriitorilor, fotoreporterilor şi altora, pentru munca extrem de importantă pe care o desfăşoară în promovarea valorilor democratice şi dezvăluirea ştirilor false. Jurnalismul liber şi independent la nivel global protejează valorile democratice şi promovează societăţi informate. Astăzi, însă, munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu naraţiuni false şi dezinformare

În 2024, mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne în alegerile naţionale din 64 de ţări, precum şi pentru Parlamentul European, cuprinzând aproape 50% din populaţia globală. Rezultatele acestor alegeri se vor dovedi semnificative în anii următori. Modul în care cetăţenii se informează despre problemele locale, naţionale şi globale şi modul în care dezinformarea şi actorii maligni încearcă să profite de spaţiul informaţional sunt mai importante ca niciodată. Jurnaliştii joacă un rol cheie în asigurarea responsabilităţii guvernelor şi a instituţiilor şi în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate.

Libertatea presei este vitală. Jurnaliştii investighează, analizează şi informează despre probleme de interes public. Munca lor permite cetăţenilor să se implice în dezbateri semnificative, modelează discursul public şi promovează transparenţa. Cu toate acestea, obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări.

Furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul nostru transparent şi democratic pentru câştig personal. Ca în multe alte democraţii, Statele Unite au văzut încercări ale guvernelor străine şi ale altor actori maligni de a ne induce publicul în eroare, de a răspândi naraţiuni false despre evenimente globale şi de a submina sistemele democratice. Alături de alte democraţii occidentale, România joacă un rol important în abordarea acestor provocări globale. Jurnaliştii români se numără printre cei care au scris cu curaj despre faptele şi consecinţele tragice ale războiului nedrept şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acestea sunt provocări dificile, dar ştim că există şi soluţii, care necesită colaborare. Jurnaliştii, educatorii, ONG-urile şi guvernele lucrează pentru a dezvolta educaţia media şi gândirea critică şi pentru a consolida rezistenţa împotriva manipulării. Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică. Organizaţiile de verificare a informaţiilor pot demasca naraţiunile false, dezinformarea şi imaginile modificate.

În această Zi Mondială a Libertăţii Presei, ne înnoim angajamentul de a apăra şi promova libertatea jurnalistică. Nu numai pentru a ne asigura că cetăţenii noştri sunt informaţi, ci şi pentru a promova un viitor bazat pe adevăr, pe valori democratice şi pe informaţii transparente. Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toţi trebuie să ne aducem contribuţia."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus