Skip to main content

Euronews de Paşte: Reportaje proprii despre Giulgiul din Torino, Coroana cu spini a lui Iisus şi de la locul Botezului Mântuitorului

 
Euronews de Paşte: Reportaje proprii despre Giulgiul din Torino, Coroana cu spini a lui Iisus şi de la locul Botezului Mântuitorului

Program Euronews de Paşte. Postul de ştiri a pregătit reportaje şi documentare realizate de reporterii staţiei din România: Giulgiul din Torino, Coroana cu Spini a lui Iisus sau locul Botezului Mântuitorului sunt câteva dintre subiectele abordate de jurnaliştii din România.

Publicitate

Cum sunt programate?

În seara de Înviere va fi difuzat un reportaj realizat de Felicia Macaleţ şi Elena Cosma în zona cu cele mai cunoscute mănăstiri din România, Moldova. Continuă cu un reportaj realizat în Iordania de Andrei Nourescu. În zilele următoare, sunt programate şi alte reportaje despre simboluri ale creştinismului.

Andrei Nourescu, reportaj în Iordania, la locul Botezului

Jurnalistul Andrei Nourescu a mers în Iordania, unde echipa a filmat mai multe locuri sfinte pentru istoria creştinismului. A început cu "Betania de dincolo de Iordan" (Wadi al Kharrar, în arabă), acolo unde Iisus a fost botezat.

Reportajul continuă cu Dealul Sfântului Ilie, acolo unde Mântuitorul l-a vizitat pe Ioan Botezătorul şi cu Muntele Nebo, pe care profetul Moise şi-a găsit sfârşitul.

Documentarul de anul acesta vine după ce, anul trecut, Nourescu a fost la locul Învierii şi la Betleem, unde s-a născut Iisus.

“Dacă anul trecut am vizitat locurile sfinte din Ierusalim şi din Cisiordania, acum am fost la locul botezului lui Isus, în Iordania", spune Andrei Nourescu.

"Indiferent de cât de înclinat eşti spre religie, să calci în aceste locuri este înălţător, simţi mereu parcă mai aproape de tine puterea divinităţii, te încarci cu o energie spirituală şi nu numai, cum nu poţi simţi în altă parte", continuă el.

Reportajul va fi difuzat sâmbătă, 4 mai, de la ora 23.30.

Pe urmele Giulgiului din Torino, cu Claudiu Popa

Claudiu Popa şi cameramanul Alex Creţulescu au documentat povestea Giulgiului din Torino. Au petrecut 96 de ore în Torino şi Milano, în săptămâna Paştelui catolic, unde au primit permisiunea să filmeze Capela giulgiului şi au căutat să înţeleagă cât mai mult din dimensiunea religioasă a misterioasei pânze de in.

Povestea este completată cu explicaţii ştiinţifice legate de vechimea probabilă a Giulgiului din Torino.

Am realizat că "muşchiul" acesta al curiozităţii, pus în slujba construirii unei poveşti, are nevoie de antrenament constant", spune jurnalistul Euronews România, Claudiu Popa. 

Reportajul despre Giulgiul din Torino este programat în prima zi de Paşte, duminică, de la ora 21.15.

Coroana de spini, într-un program special

După reportajul despre Giulgiul din Torino, Euroneews programează o ediţie specială a emisiunii Cult, cu Alida Mocanu, realizată la Paris. Subiectul: coroana de spini a lui Iisus.

Toţi cei care aleg să creadă, vin în fiecare an s-o vadă la Biserica Saint-Germain L’Auxerrois, în cadrul unui ceremonial foarte strict.

Este, spun cei de la Euronews, "un reportaj tulburător despre acest simbol al creştinătăţii, care deşi poartă în el multă durere, în esenţă ne învaţă despre iubirea absolută."

 

 

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus