Când am pornit analiza, rezultatul ei era complet imprevizibil: un oraş precum Râmnicu Vâlcea, mai mic decât cartierul Drumul Taberei a ieşit campion de departe: 17 titluri! Au cei 110.000 de locuitori din Vâlcea nevoi de informare stringente? Este acolo un El Dorado al presei o afacere? Sau vorbim de altceva?
Publicitate
Guvernul a ajuns la concluzia că presa locală este mai obiectivă decât mass-media centrală. O spunea ministrul economiei, Adriean Videanu, acum puţin timp. Putem vorbi de obiectivitate, când ţara este suprapopulată de titluri?
Paginademedia.ro a analizat peisajul vast, curios de vast, al presei locale autohtone. Una dintre concluzii: România are mult mai multe titluri decât poate suporta o piaţă în adevăratul sens al cuvântului. Mai precis 308 titluri! Cifra este rezultatul unei analize făcute de paginademedia.ro şi de către compania de monitorizare Media Image pe titlurile care apar în acest moment.
Înainte de alte detalii, iată harta numărului de titluri locale care apar în fiecare judeţ:
Situaţia din ţară este, în multe cazuri, disproporţionată. Iată câteva idei:
- Râmnicu Vâlcea, un oraş cu 110.000 de locuitori, este campionul titlurilor: 17 publicaţii apar în oraşul vâlcean. Aici apar şi publicaţii cu periodicitate mai rar întâlnită: trisăptămânale.
- Târgu Jiu, centrul judeţului Gorj, lasă în urmă Constanţa (un oraş de peste trei ori mai mare) la numărul de titluri: 15, faţă de 12 în oraşul de la malul mării.
- Oltenii stau cu demnitate în faţa ardelenilor: Slatina, cu 12 titluri, se apropie de Cluj (14 apariţii locale), deşi oraşul transilvănean este de patru ori mai mare decât urbea din Oltenia.
- Primele cinci oraşe din România după numărul de ziare (Râmnicu Vâlcea, Tîrgu Jiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Călăraşi, Constanţa şi Slobozia) adună mai bine de o treime din totalul publicaţiilor locale.
Campionul Râmnicu Vâlcea: 6 cotidiene + 1 trisăptămânal + 4 bisăptămânale+ 6 săptămânale = 17
Până anul trecut, piaţa ziarelor locale era într-o continuă şi veselă ascensiune, ca mai toată media românească. Negrul an 2009 a sărăcit-o cu 40-50 de titluri, dar chiar şi aşa, presa locală românească oferă mai multe ziare decât sunt oamenii dispuşi să cumpere şi mai ales să citească.
Râmnicu Vâlcea îşi poate câştiga cu uşurinţă numele de oraşul cu cele mai multe ziare locale din România. Capitala judeţului Vâlcea, care are o populaţie de circa 20 de ori mai mică decât cea a Bucureştiului, numără aproximativ 17 publicaţii locale. Dintre acestea, şase sunt cotidiene, unul este trisăptămânal, 4 bisăptămânale şi şase săptămânale.
Cum de nu este Bucureştiul oraşul cu cele mai multe ziare locale? Răspunsul este simplu. Capitala este poate singurul oraş din România care nu are niciun ziar local.
Ioana Avădani, director Centul pentru Jurnalism Independent:
"Când spun ziar local mă refer la o publicaţie care să se adreseze exclusiv bucureştenilor. Toate ziarele pe care le găsiţi la chioşchiurile din Bucureşti sunt publicaţii centrale, care se adresează publicului din întreaga ţară."
Ziarele din Râmnicu Vâlcea:
- Adevărul de Seară - ediţie de Vâlcea - cotidian
- Curierul de Râmnic - cotidian
- Curierul de Vâlcea - cotidian
- Infopuls - cotidian
- Monitorul de Vâlcea - cotidian
- Viaţa Vâlcii - cotidian
- Mica Publicitate Vâlceană - trisăptămânal
- Arena Vâlceană - bisăptămânal
- Oferta Vâlceană - bisăptămânal
- Vocea Vâlcii - bisăptămânal
- Ziarul de Vâlcea - bisăptămânal
- Impact Real - săptămânal
- Indiscret - săptămânal
- Jurnal Vâlcean - săptămânal
- Obiectiv Vâlcean - săptămânal
- Publias - săptămânal
- Sport Expres - săptămânal
Tîrgu Jiu: 5 cotidiene şi 10 săptămânale în oraşul lui Brâncuşi
În topul celor mai bogate oraşe, după numărul de ziare, se află şi Tîrgu Jiu, cu 15 publicaţii. Oraşul lui Brâncuşi are 5 cotidiane printre care Domino, Gorjeanul şi Pandurul şi 10 săptămânale, printre care Ghimpele de Gorj, Graiul Gorjului şi Scandal în Gorj.
La o populaţie mai mică de 100 de mii de locuitori, după ultimul recensământ, urbea de pe malul Jiului are, după un simplu calcul aritmetic, un săptămânal la 10.000 de locuitori şi un ziar cotidian la 20.000 de locuitori.
Ziarele din Tîrgu Jiu:
- Adevărul de Seară - Ediţie de Tîrgu Jiu - cotidian
- Domino - cotidian
- Gorjeanul - cotidian
- Impact în Gorj - cotidian
- Pandurul - cotidian
- Ghimpele de Gorj - săptămânal
- Graiul Gorjului - săptămânal
- Informaţia Gorjului - săptămânal
- Obiectiv - săptămânal
- Polemica - săptămânal
- Scandal în Gorj - săptămânal
- Şapte Zile - săptămânal
- Timpul - săptămânal
- Vertical - săptămânal
- Viaţa în Gorj - săptămânal
Cluj-Napoca şi Timişoara, la egalitate
Cluj-Napoca (300 de mii de locuitori) şi Timişoara (317 mii de locuitori) au fiecare câte 14 publicaţii locale. Oraşul de la poalele Feleacului are 11 cotidiene şi 3 săptămânale, în timp ce oraşul de pe Bega are 7 cotidiene, 1 trisăptămânal, 1 bisăptămânal şi 5 săptămânale.
Din ziarele clujene: Făclia (cotidian), Foaia Transilvană (cotidian), Mesagerul de Cluj (săptămânal).
Printre titlurile timişorene se numără: Renaşterea Bănăţeană (cotidian), Timpolis (bisăptămânal) şi Forbal Vest (săptămânal).
La Slatina ca la Constanţa
Dacă în cazul oraşelor de mai sus se putea vorbi de un echilibru, 14 ziare la circa 300 de mii de locuitori, în cazul oraşelor cu 12 publicaţii (Călăraşi, Constanţa şi Slatina) există o anomalie evidentă în raportul numărul de ziare-populaţie.
Slatina, care numără 80.000 de locuitori, stă pe aceeaşi treaptă, după numărul de ziare, cu portul de la Marea Neagră, care are de patru ori mai mulţi locuitori.
La chioşcurile de ziare din Călăraşi, oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori, se găsesc la fel de multe ziare ca în Constanţa, care are o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori.
Ce apare în Slatina?
- Adevărul de Seară - ediţie de Slatina cotidian
- Eveniment de Olt - cotidian
- Gazeta Oltului - cotidian
- Monitorul de Olt - cotidian
- Gazeta de Olt - săptămânal
- Glasul Oltului - săptămânal
- Linia Întîi - săptămânal
- Oltul - săptămânal
- Realitatea Oltului - săptămânal
- Santinela - săptămânal
- Săptămânalul de Olt - săptămânal
- Ziarul de Olt - săptămânal
Carmen Andronache
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
In fine ...