ACTUALIZARE: "Am dorit să le dau o bază că primesc aceşti bani", a declarat Claudiu Şerban, pentru paginademedia.ro. Declaraţia lui, în articol.
La mai puţin de o săptămână după ce aproximativ 20 de jurnalişti de la Evenimentul zilei au ales să plece cu salarii compensatorii, au apărut primele probleme.
Aflat în imposibilitatea de a plăti toate salariile compensatorii (din cauza numărului peste aşteptări de plecări), managamentul a decis să plătească sumele în rate.
Varianta propusă celor care pleacă însă îi punea pe aceştia în situaţia de a nu mai putea lucra în altă parte.
De ce, în continuare:
Ieri şi astăzi, ziariştii care au ales să plece au primit un contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor pe următoarele trei luni. Explicaţia dată ziariştilor de conducerea EVZ: nu sunt bani pentru a achita salarile datorate, iar aceasta este singura modalitate prin care se pot da, în rate, cele trei salarii compensatorii.
“Dacă nu semnaţi, nu vă veţi primi banii. Aşa ne-a spus Claudiu Şerban”, a declarat un ziarist care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Contractul pune alte probleme: în condiţiile în care cei care pleacă au acest contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor, nu mai pot lucra în altă parte.
“Este un contract ilegal”, a declarat pentru paginademedia.ro unul dintre ziariştii implicaţi în această situaţie. “Contractul de muncă a fost încheiat şi prevede trei salarii. De ce trebuie să mai semnăm un contract nou?”, se întreba ziaristul.
Pe de altă parte, temerile jurnaliştilor erau legate de faptul că, în cazul în care se angajează în altă parte, EVZ ar putea rezilia contractul de cesiune a drepturilor de autor fără a mai plărti salariile datorate.
Până la ora redactării ştirii, niciun ziarist nu a semnat acest contract.
Claudiu Şerban nu a putut fi contactat până la ora redactării ştirii.
Săptămâna trecută, aproximativ 20 de ziarişti au ales să plece, după oferta făcută de management: ori rămân la EVZ, ori optează pentru trei salarii compensatorii, plus salariul din luna mai.
Claudiu Şerban: "Pot lucra unde vor"
"Vreau o bază legală pentru a le plăti salariile compensatorii", a declarat Claudiu Şerban în legătură cu contractele de cesiune exclusivă a drepturilor de autor.
Ce se întâmplă dacă aceştia lucrează şi în altă parte?
"Pot lucra unde vor. Nu mă interesează unde lucrează. Ei îşi vor primi salariile dacă semnează aceste contracte."
Citeşte şi:
Comentarii
*10% din valoarea sumei pe care o cer drept daune. Pentru recuperarea sumei din contract nu se plateste decat o taxa fixa sau comision la executarea silita.
Un calcul simplu arata ca situatia financiara a societatii este foarte dificila. Un salariu mediu de 600 euro per salariat inseamna un efort financiar din partea societatii editoare in valoare de 36.000 euro.
In cazul in care societatea nu are acesti bani, iar salariatii castiga procesul, pot trece la executarea silita a unor bunuri (a se vedea cazul Academia Catavencu prezentat de paginademedia.ro)