ACTUALIZARE 4: Reprezentanţi ai redacţiilor Săptămâna Financiară şi Fin.ro ar urma să se întâlnească în această seară cu Camelia Voiculescu pentru a discuta situaţia publicaţiilor economice ale Intact, scrie HotNews.ro. Aceeaşi sursă mai notează că o parte din subiectele testelor de ieri au fost copiate de pe teste.haios.ro.
ACTUALIZARE 3: Într-un comunicat intern de acum câteva minute, Intact îşi anunţă angajaţii că nu există “un numar precis de posturi care vor fi desfiintate”. “Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens”, spune mesajul intern. Intact spune cine vor fi membrii comisiei de intervievare a angajaţilor. Mesajul, în articol.
ACTUALIZARE 2: Şi şoferii au fost testaţi. Au fost întrebări de cunoştinţe specifice, dar şi de testare a coeficientului de inteligenţă.
ACTUALIZARE 1: Testele de la Intact au fost date sub supraveghere, ca la examenul de admitere. Testul online a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a făcut sub supravegherea celor de la resurse umane. Cei testaţi nu au avut voie să vorbească între ei şi nici să intre pe net.
Ziariştii de la Jurnalul naţional au dat miercuri (2 noiembrie) teste de verificare. Testele preced integrarea ziarului în noua structură de print a grupului – Intact Publishing .
După testare, urmează o a doua fază, în funcţie de punctaj: interviurile.
Ce se va întâmpla după interviuri?
Potrivit unor surse din interiorul Intact, există posibilitatea ca nu toţi ziariştii să fie angajaţi pe noua firmă în urma testelor.
În funcţie de punctajul obţinut, cei testaţi vor trece într-o a doua fază: interviurile.
Ce a conţinut testul? Ce li s-a cerut jurnaliştilor?
- să pună unui text dat supratitlul, titlul, şapoul şi intertitlurile.
- să scoată informaţia nerelevantă dintr-un articol.
- să scrie, într-o limbă de circulaţie internaţională, care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un jurnalist.
Ziariştii de la Săptămâna financiară au refuzat să participe la teste
Săptămâna financiară, care urmează să fie inclusă în noua structură Intact Publishing nu a participat la testare.
Din informaţiile paginademedia.ro, jurnaliştii publicaţiei economice au avut suspiciunea că testarea este o formă de a justifica concedierile ulterioare.
Printul Intact, mai puţin Gazeta sporturilor, într-o singură companie
La începutul lunii septembrie, grupul deţinut de familia Voiculescu anunţa că publicaţiile editate de Intact se mută sub umbrela singurei companii: Intact Publishing.
Titlurile care intră aici sunt Jurnalul Naţional, Săptămâna financiară, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear şi Focus.
Operaţiunile Intact Publishing vor fi conduse de Dan Matiescu, cel care coordonează testele din aceste zile..
Gazeta Sporturilor nu este inclusă în Intact Publishing şi rămâne sub o companie separată.
Din punct de vedere operaţional, Intact Publishing e coordonată de Dan Matiescu. Compania va avea şi un Comitet Director, din care fac parte Gabriela Firea, Marius Tucă şi Şerban Barbato, actualii directori ai publicaţiilor.
Mesajul intern Intact: Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie
Într-un comunicat intern de acum câteva minute, Intact îşi anunţă angajaţii că nu există “un numar precis de posturi care vor fi desfiintate”. “Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens”, spune mesajul intern. Intact spune cine vor fi membrii comisiei de intervievare a angajaţilor.
“Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie formata din redactorul-sef al fiecarei publicatii sau de catre seful sectiei respective, un specialist in recrutare al departamentului resurse umane si un membru al echipei KPMG, intilnire in urma careia se va stabili organigrama noii companii.”
Mesajul intergral:
Suntem suprinsi de exagerarile aparute in presa ultimelor zile, privind etapele care preced integrarea titlurilor de print in Intact Publishing. Infirmam categoric zvonurile conform carora exista un numar precis de posturi care vor fi desfiintate. Nu a fost stabilita nicio cifra in acest sens.
Testele de evaluare reprezinta o etapa fireasca in procesul de angajare la orice companie din grup, inclusiv in divizia TV. Orice candidat la un post din Intact Media Group trece printr-o serie de teste de capacitate care sa releve aptitudinile persoanei respective pentru profesia aleasa.
Pe de alta parte, compania de consultanta implicata in constituirea Intact Publishing are doar rol strategic si nu putere de decizie in evaluarea performantelor jurnalistilor.
Etapa finala a acestui proces consta in intilnirea dintre cei care au sustinut testele si o comisie formata din redactorul-sef al fiecarei publicatii sau de catre seful sectiei respective, un specialist in recrutare al departamentului resurse umane si un membru al echipei KPMG, intilnire in urma careia se va stabili organigrama noii companii.
Pentru orice nelamuriri, nu ezitati sa le contactati pe colegele noastre de la departamentul HR.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Din pacate, dar de inteles, foarte multi nu reusesc sa priveasca un pic mai obiectiv situatia data si, iarasi din pacate, nici nu incearca.
Nimanui nu ii este deloc confortabil sa nu aiba siguranta locului de munca si a veniturilor care ii asigura cele necesare. Nicio persoana din cele care au fost disponibilizate sau sunt supuse riscului de a fi disponibilizate, din orice domeniu, nu va primi cu bratele deschise o asemenea situatie.
Presa intotdeauna va avea un rol special in societate, ceea ce implica faptul ca nu va disparea. Dar, dat fiind contextul economic, reducerea tirajelor in special pentru ca oamenii nu mai citesc ziarele, nu mai cumpara ziarele pentru continutul jurnalistic ci pentru insert-uri mai mult, pentru ca acei care chiar consuma "produsul" prefera medii cum ar fi online-ul sau tv-ul, care sunt considerabil diferit monetizabile, cei care gestioneaza un astfel de business sunt obligati sa urmareasca o eficientizare. Adica: reducerea pierderilor si ulterior generarea de profit. Nu uitati, traim intr-un mediu unde prioritatea este data de "foamea" si "bunastarea" investitorului, a capitalistului. Iar acest lucru este perfect normal, din pacate pentru dorintele uneori utopice ale ficaruia dintre noi spre bunastarea generala.
Nu pot avea o afacere cu productie de scobitori, de exemplu daca nimeni nu mi le cumpara, la fel cum nu pot produce scobitori la 1 leu daca pe piata alti le importa cu 50 de bani. Daca pe mine, ca sa pot rezista, piata ma obliga sa reduc pretul la 50 de bani, obligatoriu trebuie sa reduc cheltuielile prin eficientizare, prin renuntarea la personal, prin poate gasirea de materii prime mai ieftine etc. Este o lege a junglei care amplifica instinctul de supravietuire atat pentru leul cel mare cat si pentru soricelul cel mic.
Multi au avut reactii destul de virulente vizavi de testarile date, de faptul ca au fost facute evaluari, considerate mai mult sau mai putin corecte si relevante. In contextul dat, s-a gandit cineva ca avand in vedere ca este vorba de o companie noua care preia activitatile din alte companii, nu era nimeni obligat sa faca o evaluare a intregului personal, ci pur si simplu se alegeau destul de subiectiv anumiti oameni. Nu s-a gandit nieni ca aceste testari poate au fost facute tocmai pentru a se incerca ca procesul sa fie echitabil pe cat posibil si pentru a atinge obiectivul vizat. Daca din 10 oameni nu pot tine decat 5 pentru ca asa "iese la calculele" reci, cinice si impersonale, este normal sa vreau ca cei 5 sa fie poate nu cei mai buni (mai scumpi) dar sigur cei mai potriviti.
Deci, daca sefii invita la evaluari sint prosti de put. Daca "autorii" accepta, sint viermi cufuriti pe ei de frica. Si prosti de put.
O evidenta situatie win-win. Sau lose-lose.