Poetul Mircea Dinescu nu a mai semnat în ultimul număr al revistei Caţavencii, unde avea editorial chiar pe prima pagină.
Contactat de paginademedia.ro, Mircea Dinescu a explicat motivul: “sunt în grevă” a declarat poetul.
Ce l-a determinat să nu mai semneze, în continuare:
Mircea Dinescu, pentru paginademedia.ro:
“Nu am scris din cauza porcăriilor care s-au scris despre mine în ziarul Adevărul, care editează şi Caţavencii.”
“Este o formă delicată de protest deocadată.”
Ce veţi face în continuare? Ce aşteptaţi?
"De la un ziar care se numeşte Adevărul asta aştept: adevărul. Nu-şi poate umple paginile cu minciuni. Au luat toată voma aruncată despre Revoluţia acum 10-15 ani de Corneliu Vadim Tudor şi au reîncălzit-o acum."
Ce aşteptaţi?
"Nu ştiu. Aştept ceva. Ziarul ăsta are un patron, mai au şi câţiva oameni deştepţi pe acolo. Aştept un dialog."
Cu Grigore Cartianu?
"Cu Grigore Cartianu nu am ce discuta."
Veţi scrie săptămâna viitoare în Caţavencii?
"Nu ştiu încă. Să vedem ce se va întâmpla. Deocamdată e o grevă."
Săptămâna trecută, Adevărul a publicat un articolul cu titlul Dinescu şi Revoluţia, în care se spunea că poetul “care la 22 decembrie 1989 apărea la Televiziune şi anunţa fuga dictatorului, pare să fi fost pregătit din timp pentru un astfel de moment psihologic, după cum o arată acţiunile sale din zilele Revoluţiei, dar şi dinainte de 1989.”
Din articol:
"Poetul-disident avea susţinere diplomatică din Occident şi făcea vizite la Moscova. Pe 22 decembrie 1989, el a aflat de fuga lui Ceauşescu de la ambasadorul Olandei la Bucureşti, Coen Stork."
"Mircea Dinescu, omul care la 22 decembrie 1989 apărea la Televiziune şi anunţa fuga dictatorului, pare să fi fost pregătit din timp pentru un astfel de moment psihologic, după cum o arată acţiunile sale din zilele Revoluţiei, dar şi dinainte de 1989."
Multe dintre ele au însemnat critici dure la adresa regimului ceauşist, curaj pentru care poetul şi-a asigurat o mare doză de respect. Este de notat, totuşi, că aceste acţiuni s-au intensificat tocmai pe parcursul anului de graţie 1989 şi au avut în spate susţinerea entuziastă a unor diplomaţi occidentali.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
- dinescu e un poet mare, recunoscut de critici si de public, indiferent de parerile unor postaci. si inca dinainte de revolutie.
- toti scriitorii recunoscuti aveau pe vremuri un statut de "semi-nomenclaturist" - daca asta inseamna acces la case de creatie, bani din vanzarile de carte, respect inclusiv de la o parte a nomenclaturii si activului de partid.
- domicilul fortat inseamna ca nu prea aveai dreptul sa iesi din casa.
@don Geo
desi nu merita efortul:
- dinescu avea domiciliu fortat acasa la el, ca asa e regula arestului la domiciliu. poate iti pare rau ca nu era in inchisoare, tovule?
casa lui era (mai e?) in dorobanti, statea cu nevasta, copiii si parintii nevestei (profesori universitari, daca nu ma insel). statea bine, nu la bloc, e adevarat.
dar ce ziceti ce nevasta frumoasa are?
:))