Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă ediţia românească 2013-2014 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.
Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze în echipă un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale.
Fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 de euro pentru elaborarea proiectului selectat.
"Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri", se arată într-un comunicat al CJI.
Bursele presupun participarea la două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţa tehnică din partea Centrului Carter şi a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii.
Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presă scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliştilor free-lance. Proiectele pot include investigaţii, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care să combine textul scris cu imaginea (foto sau video) şi/sau cu materialul audio.
Candidaţii, care trebuie să depună o singură aplicaţie, comună, trebuie să demonstreze interes faţă de domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite şi individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.
Dosarele de înscriere trebuie să conţină:
- curriculum vitae (în limba engleza) pentru ambii membri ai echipei;
- o scrisoare de intenţie comună (in limba engleza);
- o descriere detaliată a proiectului propus (in limba romana, vezi formularul atasat);
- un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (in limba engleza);
- un portofoliu de articole reprezentative ale candidaţilor (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (in limba romana);
Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 12 iulie 2013, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2013, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor.
Trimite un comentariu