Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi menţine decizia de retragere a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla pentru cele 24 de staţii , respingând contestaţia Realitatea Media.
Membrii CNA au respins cererea de reexaminare a deciziei, din 19 septembrie, de retragere a licenţelor Radio Guerrilla cu patru voturi "pentru" şi cinci "împotrivă".
Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu au votat pentru, iar Florin Gabrea, Loran Turoş, Monica Gubernat, Narcisa Iorga şi Laura Georgescu au votat împotrivă.
SC Realitatea Media SA şi SC Expresiv SA au parafat pe 14 august un contract care prevede exploatarea de către Expresiv a produselor media, incluzând mărcile şi licenţele audiovizuale aferente postului Radio Guerrilla şi a echipamentelor, bunurilor şi aparaturii sale, fapte ce contravin art. 59 din Legea audiovizualului.
Realitatea Media se află în momentul de faţă în procedură de insolvenţă, având aprobat planul de reorganizare de către judecătorul sindic.
Din discuţiile purtate astăzi la CNA privind decizia de ridicare a licenţelor Radio Guerrilla:
Avocatul Realitatea Media, Andrei Ţîru:
- „Sancţinea a fost drastrica şi ne-a afecat foarte tare retragerea acestei licenţe.
- Contractul pe care noi l-am făcut este de folosire a acestor licenţe, care au fost acordate societăţii Realitatea Media. (...) Am încercat, cu acordul adunării creditorior, să dispunem de aceste drepturi pentru maximizarea averii creditoare.
- Nu s-a urmărit nicio clipă cedarea licenţelor, care au rămas la Realitatea. (...) Considerăm că retragerea aceasta a reprezentat o sancţiune extrem de drastică, noi apreciem că onoratul Consiliu trebuie să ia o măsură cu privire la acest contract, dar măsura nu ar fi trebuit să fie atât de drastică.”
Mura Frânculescu, reprezentant Realitatea Media:
- „În acel proces verbal pe care l-au adus inspectorii CNA de la sediul Guerrilla se spune că între cele două societăţi există un contract pentru furnizarea de resurse pentru exploatarea licenţelor”.
- În ziua în care au fost retrase licenţele, pe ordinea de zi erau discuţii cu reprezentanţii Realitatea Media şi Radio Guerrilla şi nu era ridicarea licenţelor Guerrilla”.
Monica Gubernat: Cum comentaţi scoaterea la licitaţie a licenţelor?
Avocatul Realitatea Media: Din punct de vedere juiridic, Realitatea Media este supusă Legii 85 pe 2006 a insolvenţei. Scoaterea la licitaţie a ceva presupune transmiterea drepturilor şi obligaţiilor pe care le are o persoană către o altă persoană; drepturile pot fi conferite prin acte juridice. Procedura de licitaţie este cea mai transparentă formă de a ceda nişte drepturi şi obligaţii. Vânzarea la licitaţie, stopată de administratorul judiciar, este reglementată de această lege a insolvenţei.
Monica Gubernat: Dacă planul de reorganizare nu prevedea scoaterea la licitaţie, e corect să le scoateţi la lictaţie?
Avocatul Realitatea Media: Planul de reorganizare poate suferi unele modificări.
Monica Gubernat: Fără instanţă?
Avocatul Realitatea Media: Cu aprobarea instanţei.
Narcisa Iorga, membru CNA:
În cotractul pe care noi l-am găsit între Realitatea Media şi Expresiv se ceda responsabilitatea pentru conţinutul media de la Realitatea la Expresiv. Vă rog să-mi spuneţi dacă este ceva în neregulă.
Avocatul Realitata Media:
Am recunoscut că am greşit prin acest contract. Au fost anumiţi termeni care au fost folosiţi pentru care am fost sancţionaţi. Eu am considerat că sancţiunea este prea drastrică din punct de vedere al legii audiovizualului. Voinţa noastră nu a fost de a transmite mai mult decât ni s-a dat. Daca am cedat cu rea intenţie depturile conferite, ne asumăm acest lucru. Este o eroare, n-a scăpat acest lucru.
Narcisa Iorga:
Orice persoană care încalcă legea spune că nu a vrut să încalce legea. Dumneaovastră spuneţi că a fost o eroare, noi avem în faţă un contract şi o lege, art. 57 privind ridicarea licenţei.
Avocatul Andrei Ţîru:
Această cedare nu s-a materializat nicio clipă. A existat o intenţie, a existat o tentativă, nu suntem sub imperiul unei legi penale, neproducându-se efectele acelei încercări de a valorifica, de a vinde, nu avem cum să fim sancţionaţi atât de grav.
Narcisa Iorga:
Noi nu am luat o decizie de ridicare a licenţei, nu ca urmare a unei tentative ci ca urmare a acelui contract.
Monica Gubernat: Neplata de către expresiv atrage după el nulitatea contractului?
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roAvocatul Realitatea Media: Noi am transmis anumite drepturi, ei nu au plătit. Neplata atrage nulabilitatea acestui contract.
Comentarii
Altfel, conform a ceea ce scrie pe portalul instantelor, Gusa si Pacuraru au cam ramas fara Realitatea TV, dar cu Realitatea Media pe cap. Nu mai au administratorul judiciar, Bercea nu mai e administrator special si nici GMG firma lor nu mai e principal creditor. Iar brandul, lucru ff important, e in mana lui Elan Schwarzenberg, care, atentie, e si principal creditor! Deciziile sunt definitive, iar marele consultant politic Gusa, care de fapt nu consulta pe nimeni, va mai ciripi maxim pana la finalul lunii la tv.