„Toţi pe care i-am văzut în zona presei - Vântu , Voiculescu, Patriciu, toţi au avut o grandomanie ieşită din normalul unui investitor", a spus Peter Imre, fostul director general al Adevărul Holding, într-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei.
Imre vorbeşte în interviu despre relaţia lui cu Dinu Patriciu, despre mărirea şi decăderea trustului Adevărul, dar şi despre mogulii care au stăpânit presa până de curând.
Fostul manager al Adevărul Holding, trust deţinut în trecut de Dinu Patriciu, a mai spus că "mogulii apuşi au vrut să controleze tot", iar despre Patricu, în special, a spus că şi-a construit acest trust pentru a-l folosi politic, "pentru imagine şi pentru afaceri".
"Eu cred că aceşti oameni, numiţi moguli sau mogulii de carton, sau mogulii apuşi au vrut să controleze nu numai presa. Eu cred că au vrut să controleze tot. (...) Tot grupul de presă l-a construit şi gândit să poată fi folosit politic, pentru imagine şi pentru afaceri (despre Patriciu).
Câteva fragmente din interviul în care Imre îl atacă pe Dinu Patriciu:
Imre: Îmi pare rău că am intrat în războiul dintre Dinu Patriciu şi Corneţeanu
EVZ: Consideraţi că Dinu Patriciu v-a înşelat?
Peter Imre: "Da. Dl. Dinu Patriciu m-a înşelat şi pe mine. În mai multe rânduri. M-a înşelat în primul şi în primul rând creând aşteptări false la începutul acestei colaborări, atunci când prima dată mi-a povestit cum îmi va face un trust deasupra companiilor media pe care le are şi care va fi ca o pălărie. Acest trust urma să coordoneze activităţile grupurilor media Adevărul Holding, grupul din Ucraina, şi altele de perspectivă. Lucru care pe mine m-a pasionat şi m-a interesat. De la aceste promisiuni, într-o noapte m-am găsit într- un război care n-a fost războiul meu şi pentru care şi astăzi îmi pare foarte, foarte rău. Îmi pare rău că am intrat într-un război între Dinu Patriciu şi fostul management Adevărul Holding, unde evident eram de partea amicului meu, Dinu."
EVZ: Totuşi, Corneţeanu a făcut Adevarul Holding numărul 1 pe piaţa media. Spuneţi-ne dv. cum a fost!
Imre: "Există un adevăr şi aici putem să complicăm lucrurile puţin şi să ajungem la media şi la grupurile media din România de până acum câteva luni sau un an-doi, când mogulul spunea "cu banii mei fac ce vreau!". Este foarte greu să combaţi această strategie. Toţi pe care i-am văzut în zona presei - Vântu , Voiculescu, Patriciu, toţi au avut o grandomanie ieşită din normalul unui investitor."
Aceşti oameni, numiţi moguli au vrut să controleze nu numai presa
EVZ: Credeţi că aceşti moguli au crezut că pot să stăpânească presa şi că până la urmă au ajuns să fie devoraţi de presă?
"Eu cred că aceşti oameni, numiţi moguli sau mogulii de carton, sau mogulii apuşi au vrut să controleze nu numai presa. Eu cred că au vrut să controleze tot. Poate fi o glumă, dar chiar cred că Jilava ar trebui să aibă o secţie specială, un fel de casă de bătrâni pentru foştii moguli de presă, iar acolo să discute între ei cum au vrut să controleze ţara. Au vrut să controleze presa, au vrut să controleze economia, au vrut să controleze afacerile... Cineva, cu foarte mare deşteptăciune spunea că aceşti domni nu sunt oameni de afaceri. Sunt oameni care fac doar o afacere cu statul. Fiecare dintre ei a avut cel puţin o afacere cu statul."
Tot grupul de presă l-a construit şi gândit să poată fi folosit politic
EVZ: E remarcabil faptul că a investit peste o sută de milioane de euro într-un trust de presă, bani folosiţi mai bine sau mai rău. Asta e discutabil. E cea mai mare investiţie de media care s-a făcut vreodată în România…
"Şi cea mai proastă… Nu asculta de nimeni. Tot grupul de presă l-a construit şi gândit să poată fi folosit politic, pentru imagine şi pentru afaceri."
Patriciu v-a acuzat atunci că trustul s-a prăbuşit din cauza managementului prost…
"Sunt convins că unele decizii pe care le-am luat n-au fost bune; cum ar fi cea de a nu demisiona a treia zi după ce am ajuns acolo sau faptul că m-am băgat în lupta dintre el şi Răzvan Corneţeanu… Când spune patronul “Pe banii mei fac ce vreau", e foarte greu să iei decizii manageriale. Un exemplu: am organizat o licitaţie ca să găsim o agenţie de publicitate care să aducă cât mai mulţi bani companiei şi acesta a fost desemnată agenţia domnului Patriciu. Ne-a lăsat să ne jucăm de-a licitaţia şi la final ne-a adus câştigătorul, agenţia domniei sale. Care acum este în faliment din cauza domnului Dinu Patriciu. Chiar toţi managerii au fost proşti?"
Imre, despre vânzarea Adevărul Holding
"Domnul Patriciu a hotărât după foarte, foarte multe promisiuni de finanţare şi după multe luni de neplată a salariilor, după multe luni de neplată a furnizorilor cărora tot el le-a promis că le va plăti datoriile, a hotărât că nu mai duce mai departe Adevărul. Şi a venit cumpărătorul. Când s-a făcut tranzacţia, noi trei l-am rugat pe dl Patriciu să-şi asume ultimele plăţi către noi, pe care şi le asumase prin contract şi prin semnătură. Iar domnia lui, atunci, a fost de acord ca să emitem bilet la ordin cu suma pe care ne-o datora din salariu şi beneficiile financiare."
EVZ: Staţi puţin, să înţelegem. Nu mai avea bani, de ce v-a semnat nişte bilete la ordin când putea să vă dea banii? Era sărac?
"Când noi i-am cerut banii, dl. Patriciu ne-a spus că acum nu are bani (n.r. - sfârşitul anului 2012), dar că ne va plăti la începutul anului viitor.
Vreţi să spuneţi că dl. Dinu Patriciu, din 3 miliarde de dolari sau cât i-or fi rămas după ce a vândut Rompetrolul, n-avea să plătească, nu ştiu, 200.000 de euro?
"Păi, n-a platit salariile la oameni, n-a plătit lucruri mult mai simple decât ale noastre."
EVZ: Ca om care aţi lucrat în multe businessuri, în companii mari, cum vi s-au părut asemenea explicaţii?
"Discuţia a vut loc exact în următorii termeni: Dinule, te rog plăteşte-mi banii care au rămas neplătiţi. Nicio problemă, acuma nu am bani, îţi plătesc anul viitor. Care este garanţia că mă vei plăti? Între prieteni nu se dau garanţii. Domnule Patriciu, eu, în ultimul an, am văzut toţi prietenii şi toţi furnizorii şi alţi foarte mulţi, inclusiv angajaţii, neplătiţi, iar în concluzie eu vreau garanţii!". Până la urmă, ca să simplific povestea, spune: Bun, îţi dau bilet la ordin ca să te asigur că la anul te voi plăti!"
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
DAR E CLAR CA NU CONTEZI , NU AI NUME SI , EVIDENT, TE OFTICI CA AM DESCOPERIT INFRACTIUNILE VOASTRE.
Apropo, ITM-ul si DIICOT-ul o sa va faca o vizita curand !