Patru organizaţii din zona media şi juridic, printre care ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, au reacţionat după ce consiliul director al TVR a decis, prin vot, să permită doar angajaţilor să se înscrie la alegerile pentru reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie al TVR. „Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice şi limitează controlul public asupra instituţiei”, se arată în documentul trimis paginademedia.ro.
Decizia a fost luată ieri de consiliul director al TVR şi prevede că cine nu este angajat al TVR nu poate reprezenta salariaţii instituţiei în Consiliul de Administraţie. Comitetul Director a votat în unanimitate regulamentul, după cum paginademedia.ro a scris AICI.
„Experienţa a demonstrat că reprezentanţii salariaţilor aleşi din afara instituţiei au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcţionat independent de interesele politice şi au apărat interesele TVR”, se mai arată în document.
În consiliul de administraţie demis de Parlament la sfârşitul anului trecut, salariaţii erau reprezentaţi de Sorin Burtea şi de Valentin Nicolau. Nicolau nu era angajat al TVR, dar a condus instituţia în perioada 2002-2005.
Reacţia integrală, în continuare:
Organizaţiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituţiei în Consiliul de Administraţie al TVR ca reprezentanţi ai salariaţilor şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice şi limitează controlul public asupra instituţiei.
Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariailor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile.
Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.
Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;
Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toţi membrii CA al SRR şi SRTV apare în Art. 20 (2) al legii:
Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi.
Astfel, Comitetul Director îşi atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere şi vot parlamentar.În plus, măsura este discriminatorie - şi ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecţie doar reprezentanţilor angajailor din cele două instituţii publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA
Experienţa a demonstrat că reprezentanţii salariaţilor aleşi din afara instituţiei au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcţionat independent de interesele politice şi au apărat interesele TVR.
Ele au acţionat, totodată, şi ca garanţi ai transparenţei, prezentând în public activitatea CA şi semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaţilor de persoane din afara instituţiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanţilor angajaţilor în CA al TVR doar la persoane care au relaţii contractuale cu această instituţie adânceşte eventualul conflict de interese din interiorul CA.
Organizaţiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să verifice legalitatea acestei decizii şi să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.
De asemenea, facem un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii şi să menţină posibilitatea salariaţilor de a-şi alege reprezentanţi şi din exteriorul instituţiei.
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Resurse Juridice
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
Comentarii