Robert Turcescu, realizatorul Sub semnul întrebării a reacţionar dur după amenda primită de la CNA. Instituţia a sancţionat postul de televiziune cu suma de 70.000 de lei pentru lipsă de imparţialitate în două ediţii ale emisiunii moderate de jurnalist.
„Astăzi s-a întâmplat un lucru absolut incredibil la CNA. Postul B1 TV a fost amendat cu 70.000 de lei, asta e o sumă mare şi pentru o companie de media, pentru 2 ediţii ale emisiunii Sub semnul întrebării din decembrie”, şi-a început Turcescu emisiunea. Este vorba despre o ediţie din data de 12 decembrie în care s-a vorbit despre „marţea neagră”, ziua în care Parlamentul a adus modificări la Codul Penal.
Ce a mai spus jurnalistul în emisiune:
- „E adevărat pe parcursul emisiunii am folosit expresii destul de dure pentru că situaţia era una specială. Destul de dure însemnând că am folosit expresia „tentativă de lovitură de stat”, am folosit expresia „croşeu aplicat statului de drept din România” şi am vorbit la un moment dat despre faptul că este anormal ca într-o ţară care se pretinde democratică atunci când câţiva inşi se gândesc să dea foc democraţiei trebuie să apelăm la pompierii de serviciu, fie că ei se numesc Statele Unite, fie că este vorba de Uniunea Europeană”, a mai spus jurnalistul.
- „Astăzi în şedinţa CNA, exprimările din acea emisiune au fost considerate lipsă de profesionalism”
- „Prin sentinţa pe care a acordat astăzi postului B1 TV cu 70.000 de lei pentru cele două delicte de opinie, nu cred că trebuia să existe aşa numitul pluralism de idei pentru că, să-mi fie iertat, dar nu cred că putea cineva să apere ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României, marţea neagră (...) şi nici nu cred că trebuia să aduc pe cineva care să-l contrazică pe Dan Puric în momentul în care vorbea despre statul mafiotizat şi despre securiştii care au ajuns în anumite perioade la conducere. Este vorba despre nişte opinii, iar delictul de opinie nu ar trebui să se pedepsească nici măcar de către CNA”.
- „Aceasta este o lovitură dată libertăţii de exprimare. (...) Dacă spuneţi că Guvernul nu nu guvernează cum trebuie, că România a devenit un stat mafiotizat, că se fură, s-ar putea să se găsească o instituţie sau cineva care să spună că s-a comis un delict de opinie”.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Mult mai grav a fost cand foloseau in mod ticalos sintagma "lovitura de stat" in legatura cu referendumul prin care 7.4 milioane de oameni il trimisesera la plimbare PRIN VOT pe liderul spiritual al beunuteveilor.
Ce au facut acum e in concordanta cu linia lor politica si cu ce se asteapta publicul lor sa vada, nu mi se pare ceva reprobabil.
Daca nu,it spun eu:este aceea forma de comunicare,in care presa,poate trage de urechi politcienli fara a pati nimic,cand este sanctionat se numeste CENZURA!
Nu cred ca vrei sa revenim la ceea ce a fost inainte de 89!