„'Cazul Robert Turcescu, ofiţer acoperit' demonstrează că democraţia în România rămâne vulnerabilă şi că mass-media trebuie consolidată economic, profesional şi etic din interior", spune Clubul Român de Presă, într-un comunicat remis Paginademedia.ro.
Organizaţia de media mai spune că profesia de jurnalist şi calitatea de ofiţer acoperit sunt incompatibile.
"Clubul Român de Presă consideră că profesia de jurnalist şi calitatea de ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii sunt incompatibile etic şi practic şi reaminteşte că prin Codul Deontologic al Clubului se recomandă ca “ziaristul să nu fie angajat ca informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret”, pentru evitarea conflictului de interese", se mai arată în comunicatul de presă al CRP.
Soluţiile propuse de Clubul Român de Presă:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
- "Efectele negative ale cazului “Robert Turcesu, ofiţer acoperit” trebuie contracarate prin consolidarea autoreglementării profesiei de jurnalist, prin aderarea explicită şi funcţională la unul dintre codurile etice ale asociaţiilor profesionale sau prin respectarea codurilor proprii ale companiilor din mass-media, care ar trebui completatea cu o prevedere referitoare la conflictul de interese “jurnalist-ofiţer acoperit”.
- Clubul Român de Presă crede că şi legiferarea acestei incompatibilităţi se poate lua în considerare, dacă oportunitatea se decide în interiorul comunităţii jurnaliştilor şi a patronatului din mass-media.
- De asemenea, Clubul îşi exprimă speranţa că şi liderii comunităţii de informaţii vor reflecta asupra efectelor şi consecinţelor cazului “Robert Turcescu, ofiţer acoperit”."
Comentarii