VIDEO. Dacă aş descoperi un ofiţer acoperit la Gazeta Sporturilor, l-aş da afară. E obligaţia mea, ca redactor-şef, să fac asta, a declarat Cătălin Tolontan la Interviurile Paginademedia.ro.
Cătălin Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro:
“Respect tendinţa serviciilor de a infiltra oameni acolo unde cred că pot influenţa lucrurile. După părerea mea, e o greşeală, pentru că nu pot influenţa şi-ţi mai explodează şi o grenadă gen Robert Turcescu în faţă, şi atunci nu mai ştii pe unde să scoţi cămaşa. Dar, ok, voi încercaţi să faceţi asta. Nu e ilegal în România, din păcate. Poate suntem în stare să stârnim o dezbatere publică să îl facem ilegal.”
Când îşi pot pierde jurnaliştii busola?
“Atunci cand ai senzatia ca tu iei locul altor institutii. Când te debalansezi şi crezi că eşti procuratură, judecătorie, in cazul anchetelor anti-coruptie. Lucru care se intampla frecvent la inceputul anilor ’90, cand ziarele erau si partide, si procurori, si oameni care aflau adevarul. Si asta a revenit, din pacate, intr-o oarecare masura acum.”
Despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de presiuni asupra procurorilor:
“Niciodată, în cariera mea de jurnalist, nu am discutat cu niciun oficial, nu doar cu un procuror, spunandu-i eu ce sa faca. Am vorbit cu oameni de justiţie după aceste declaraţii. Oamenii îşi dau seama că dacă tu eşti procuror, eu sunt jurnalist, iar eu îţi spun ţie ce să faci, te ridici în secunda a doua şi îmi poţi deschide un caz penal.
Atunci cand esti intr-un razboi permanent, cand tu cultivi starea de beligeranţă – ceea ce fac politicienii din România, în general şi preşedintele în mod special - si cand media iti raspunde cu aceeasi moneda, e greu sa mai fii rational si lucid.”
Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare
VIDEO: Tolontan, despre ofiţerii acoperiţi:
VIDEO: Tolontan despre presiunile asupra procurorilor:
Vezi toate episoadele:
Transcrierea integrală a fragmentului:
DESPRE OFIŢERII ACOPERIŢI
Ce s-ar intampla daca ai afla ca la Gazeta ar fi si un ofiter acoperit ?
Cătălin Tolontan: L-as da afara. Ca redactor sef sunt obligat sa fac lucrul acesta. Îmi scria un cititor o chestie interesantă: că el înţelege şi serviciile care vor să infiltreze, dar şi pe cei care, odată prinşi, sunt concediaţi. OK, este un joc.Respect tendinţa serviciilor de a infiltra oameni acolo unde cred că pot influenţa lucrurile. După părerea mea, e o greşeală, pentru că nu pot influenţa şi-ţi mai explodează şi o grenadă gen Robert Turcescu în faţă, şi atunci nu mai ştii pe unde să scoţi cămaşa. Dar, ok, voi încercaţi să faceţi asta, nu e ilegal în România, din păcate. Poate suntem în stare să stârnim o dezbatere publică să îl facem ilegal. Aici chiar salut atitudinea Elenei Udrea, care a fost fermă, clară, în această chestiune.
Deci l-aş da afară. I-aş strange mâna, a avut oricum o viaţă complicată, a dus această viaţă schizoidă jurnalist/om din serviciile secrete.
La o discutie la care ai participat si tu, Cristian Mititelu a spus despre Robert Turcescu ceva exceptional: inainte de a fi sau nu agent acoperit, înainte de a fi sau nu spion, el era un realizator TV care isi pierduse busola, pentru ca era partizan, si, înainte de toate, pentru ca el credea ca este mai mult decat ceea ce era. Adică el nu mai era un jurnalist ci, în concepţia lui Christian Mititelu, un om care credea prea mult că ceea ce face el este absolut vital şi schimbă lumea.
Asta se întâmplă cu mulţi realizatori pe TV?
Cătălin Tolontan: Cred că asta se întâmplă cu orice jurnalist. Cred că această maladie ne atinge într-un fel sau altul pe toţi şi, din când în când, trebuie să ne mai trezim. Inclusiv cu mine. Sunt convins că am situaţii, în profesia mea, în care sunt poate prea înverşunat, am un ego excesiv, aşa se întâmplă.
Cand crezi ca apare aceasta capcana? Cand dispare perseverenta si apare inversunarea?
Cătălin Tolontan: Atunci cand ai senzatia ca tu iei locul altor institutii. Când te debalansezi şi crezi că eşti procuratură, judecătorie, in cazul anchetelor anti-coruptie. Lucru care se intampla frecvent la inceputul anilor ’90, cand ziarele erau si partide, si procurori, si oameni care aflau adevarul. Si asta a revenit, din pacate, intr-o oarecare masura acum.
Care este pavaza in astfel de situatii? Sa ai critici buni. Să ai critici oneşti. Dar oneşti nu înseamnă dacă sunt ei sau nu oneşti, ci pur şi simplu tu să îi delegi cu ipoteza bunei-credinţe. Ceea ce mie imi lipseste cel mai mult în momentul acesta in raportul dintre presa romana si inclusive şi cititori.Niciunul dintre noi nu mai avem puterea sa spunem ca presedintele României are buna credinta când spune lucrurile astea, dar greseste, de fapt. Respectiv, politicianu X nu este neaparat corupt sau rau intenionat, ci pur si simplu are o atitudine gresita fata de problema asta, si invers, ziaristul cutare nu înseamnă că are el nu ştiu ce schelet în dulap când spune ceva, ci pur şi simplu asta spune el. Poate greşim sau poate nu la fel.
Nu ne mai acordam absolut deloc prezumtia de buna-credinta.
DESPRE ACUZAŢIILE DE PRESIUNI ASUPRA PROCURORILOR
Să vorbim despre declaratia presedintelui legata de jurnalisti care influenteaza procurorii. Evident, referirea mascata era la tine, care, prin Gala Bute, ati fi influentat in demersul jurnalistic procurorii.
Cătălin Tolontan: Da sau nu. E la noi referirea, dar poate nu prin ceea ce am scris. Poate prin ceea ce am fi vorbit. Nu stiu. Asteptam si noi, pentru ca CSM, in mod just, a luat o decizie, de a sesiza Inspectia Judiciara, si vom vedea in intestinele justitiei din Romania dacă aces lucru este depistabil. Poate a avut loc, dar noi nu l-am făcut, cu siguranţă. Niciodată, în cariera mea de jurnalist, nu am discutat cu niciun oficial, nu doar cu un procuror, spunandu-i eu ce sa faca. Am vorbit cu oameni de justiţie după aceste declaraţii. Oamenii îşi dau seama că dacă tu eşti procuror, iar eu sunt jurnalist, iar eu îţi spun ţie ce să faci, te ridici în secunda a doua şi îmi poţi deschide un caz penal.
Cum poate un jurnalist sa ii spuna unui procuror ce sa faca?Cătălin Tolontan: Nu poate. In realitate, nu poate.
Si atunci da bine sa spui ca un jurnalist incearca o astfel de presiune?Cătălin Tolontan: Atunci cand esti intr-un razboi permanent, cand tu cultivi starea de beligeranţă – ceea ce fac politicienii din România, în general şi preşedintele în mod special - si cand media iti raspunde cu aceeasi moneda, e greu sa mai fii rational si lucid.
Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii