VIDEO. “Presa romana si preşedintele Traian Basescu ne merităm unul pe celalalt”, a spus Cătălin Tolontan la interviurile video Paginademedia.ro, pe care le reluăm din această săptămână.
Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro:
“Am senzaţia că doar un presedinte tabloidal, care lucreaza cu o violenta de limbaj deosebită, cu aproximări, cu zvonuri, cu insinuări, cu acest apel permanent la frica noastră, isi merita o presa atat de partizană, de ideologizata, de rupta de agenda publicului.
Şi, pe de altă parte, numai o presa care, practic, predică in interesul patronilor sai şi este lipsita total de fair-play si de intelesul profesiei sale, poate crea o asemenea lipsă de siguranţă, la un preşedinte şi la politicieni în general, incat oamenii aceia să nu mai creada ca exista un joc fair-play intre presa si politicieni.
Cred ca este o interdependenta, a doi jucători, reprezentaţi, după părerea mea, de liderii lor, care sunt Traian Basescu în politică si Antena 3, în media, la care, dacă te uiţi cu atenţie, şi dacă încerci să fii la mijloc, aşa cum încercăm noi, la Gazetă, (nu reuşim de fiecare dată, încercăm să fim la mijloc) , atunci vei sesiza că, aşa cum am spus acum câteva zile, ei stau la coada ca sa te critice pe tine, de fapt. Cu aceeaşi retorică.”
"Eu nu vreau sa spun că presa din România şi preşedintele Traian Băsescu nu au facut si lucruri bune, şi n-au contribuit în bună măsură la schimbare, atâta câtă este în România, în ultimii zece ani, dar vreau să spun că ce putin in ultimii ani, partea întunecată, «umbra» din fiecare dintre cele două părţi s-a dovedit din ce in ce mai puternica, si ne-am abandonat tot mai mulţi, fiecare dintre participantii la acest joc, democratic până la urmă, misiunea initiala. Asta cred eu: că ne-am abandonat misiunea iniţială", a mai spus Cătălin Tolontan.
Interviul video a fost realizat la sfârşitul săptămânii trecute la Dynacord Café. Transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare.
Tolontan, despre relaţia dintre Traian Băsescu şi presa română:
“Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare”. De ce critică mai mult Antena 3, decât celelalte posturi de ştiri
“Din pacate, Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare”, a spus Cătălin Tolontan, la interviul video acordat Paginademedia.ro.
Pentru ce o fac? Ce propovăduiesc?
Tolontan, la interviurile Paginademedia.ro:
“Pentru …ură, ca sa dau un raspuns simplu, dar incomplet. Evanghelizarea, asa cum a fost ea facuta in anii ’30, in America, în nişte corturi, interpretată de oameni care chiar aveau un afect religios, era, de fapt, un apel la ura. Era un apel la un pacat pe care il avem in fiecare dintre noi, si de care trebuie sa fim salvaţi, exorcizati. Asta cred ca face, din păcate, Antena 3.
Presedintele Traian Basescu am impresia că face fix aceleaşi lucruri, numai ca are un cort cu care se muta. Cand la TVR1, cand la B1TV, cand la Realitatea… cam pe aici migreaza.
Limbajul lui, felul in care se exprima, apelul lui la ce este mai speriat în noi, ce este mai temator faţă de ceilalti, ce este mai de neînţeles, este acelasi.
Si Antena 3 si Traian Basescu fac următorul lucru, după părerea mea: daca nu esti de acord cu ei, asta nu inseamna pur şi simplu ca esti in dezacord! Inseamna ca nu esti suficient de credincios la adresa a ceea ce spun ei. De asta am numit acest proces unul de tele-evanghelizare.”
Cătălin Tolontan a declarat că nu se va înscrie la concursul de jurnalism iniţiat de fundaţia familiei Voiculescu.
“Cu cat ai resursele mai mari la dispoziţie, cu cât ai un corp mai important de jurnalisti, si Antena 3 ii are, sunt acolo oameni valoroşi, care au făcut această meserie decenii la rând, cu atat ai o mai mare responsabilitate. Pe care, în opinia mea, şi mi-o păstrez, ei nu şi-o exercită în acest moment. Dupa parerea mea, ei fac o tele-evanghelizare a publicului lor”
VIDEO. Tolontan, despre tele-evanghelizarea de la Antena 3
Vezi toate episoadele:
TRANSCRIEREA INTEGRALĂ FRAGMENTULUI
Despre premiile fundaţiei Voiculescu şi relaţia cu Antena 3
Cătălin Tolontan: Eu nu voi participa la acest concurs. Eu cred ca, din pacate, Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare. Voi explica acest lucru, care nu este confortabil pentru mine, dar o voi face.
Multa lume m-a intrebat, de-a lungul timpului, de ce sunt atat de critic cu Antena 3 si nu sunt la fel de critic cu Realitatea TV, România TV sau B1, mai degrabă. cu alte posturi. Nu fac şi ele aceleaşi lucruri? Nu sunt la fel de partizane? Răspunsul meu a fost: ba da, sunt la fel de partizane ca şi Antena 3. Nu faci asta, am fost întrebat, ca să te distanţezi de trustul unde lucrezi? Sa creez o imagine de falsa independenta, astfel incat beneficiul meu nu este cumva ceea ce mă conduce spre aceasă afirmaţie repetată critică la adresa felului în care Antena 3 îşi face meseria?Este posibil sa fie adevarat, m-am autoanalizat. E posibil să fie asa, dar, dacă o fac, nu e premeditat, e pur şi simplu este un reflex. Dar mai am o explicaţie pentru care critic mai degrabă cu Antena 3 decât cu alte posturi.
Îmi aduc aminte ceva ce mi-a spus Adrian Sarbu la un moment dat, pe vremea cand lucram, acum 15 ani, la el, pentru ca nu mi-e rusine sa spun ca am descoperit, la patronii, la mogulii cu care am lucrat, si lucruri excelente, în anumite situaţii. Am primit lectii de la felul lor de a se comporta. De exemplu, de la Dan Voiculescu, n-am nicio rezervă să o spun, am invatat ca poti indura atacurile din interiorul trustului tau, la adresa ta, fara ca macar sa dai un telefon. Si lucrul asta s-a petrecut nu numai cand era în libertate, dar si acum, cand este inchis. Sigur că nu poate da telefon, dar te poate da azi oricine afară.
Dar a existat reacţia altor oameni din Antena 3 la adresa ta.
Cătălin Tolontan. Da. Şi este o reacţie legitimă. Pentru că asta e o altă lecţie a unui trust. Dacă eu îi pot critic ape ei, este la fel de justificată şi critical or la adresa mea. Lectia lui Adrian Sarbu suna asa: responsabilitatea in presa este direct proportionala cu forta pe care o ai. Cu alte cuvinte, cu cat esti mai puternic, cu atat trebuie sa fii mai atent la ceea ce spui.
Antena 3 este principalul post de stiri din Romania, si una dintre cele mai influente voci media. Ea face in unele zile audiente cat multe posturi la un loc. Cand sunt evenimente, omul da, instinctiv, pe Antena 3.
Mi se pare ca ceea ce spunea candva Adran Sarbu se aplica Antenei 3. Cu cat ai resursele mai mari la dispoziţie, cu cât ai un corp mai important de jurnalisti, si Antena 3 ii are, sunt acolo oameni valoroşi, care au făcut această meserie decenii la rând, cu atat ai o mai mare responsabilitate. Pe care, în opinia mea, şi mi-o păstrez, ei nu şi-o exercită în acest moment. Dupa parerea mea, ei fac o tele-evanghelizare a publicului lor.Pentru cine o fac si ce propovaduiesc?
Cătălin Tolontan: Dacă ne uităm, pentru …ură, ca sa dau un raspuns simplu, dar incomplet. Evanghelizarea, asa cum a fost ea facuta in anii ’30, in America, în nişte corturi, interpretată de oameni care chiar aveau un afect religios, era, de fapt, un apel la ura. Era un apel la un pacat pe care il avem in fiecare dintre noi, si de care trebuie sa fim salvaţi, exorcizati. Asta cred ca face, din păcate, Antena 3.De aceea apare şi următorul element. După părerea mea, nu sunt singurii. Şi o să spun aşa: ei au un post de televiziune, au studiouri.
Presedintele Traian Basescu am impresia că face fix aceleaşi lucruri, numai ca are un cort cu care se muta. Cand la TVR1, cand la B1TV, cand la Realitatea…cam pe aici migreaza. Limbajul lui, felul in care se exprima, apelul lui la ce este mai speriat în noi, ce este mai temator faţă de ceilalti, ce este mai de neînţeles, este acelasi.
Si Antena 3 si Traian Basescu, fac următorul lucru, după părerea mea: daca nu esti de acord cu ei, asta nu inseamna pur şi simplu ca esti in dezacord! Inseamna ca nu esti suficient de credincios la adresa a ceea ce spun ei. De asta am numit acest proces unul de tele-evanghelizare.
Presa română şi Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt
Dar cum s-a ajuns la acest tip de discurs, si dintr-o parte, si din cealalta?
Cătălin Tolontan: Noi, presa romana si preşedintele Traian Basescu ne meritam unul pe celalalt. De ce spun asta? Pentru că am senzaţia că doar un presedinte tabloidal, care lucreaza cu o violenta de limbaj deosebită, cu aproximări, cu zvonuri, cu insinuări, cu acest apel permanent la frica noastră, isi merita o presa atat de partizană, de ideologizata, de rupta de agenda publicului.Şi, pe de altă parte, numai o presa care, practic, predică in interesul patronilor sai, şi este lipsita total de fair-play si de intelesul profesiei sale, poate crea o asemenea lipsă de siguranţă, la un preşedinte şi la politicieni în general, incat oamenii aceia să nu mai creada ca exista un joc fair-play intre presa si politicieni, şi sa apeleze la toate mijloacele despre care spuneam mai devreme.
Eu nu vreau sa spun că presa din România şi preşedintele Traian Băsescu nu au facut si lucruri bune, şi n-au contribuit în bună măsură la schimbare, atâta câtă este în România, în ultimii zece ani, dar vreau să spun că ce putin in ultimii ani, partea întunecată, «umbra» din fiecare dintre cele două părţi s-a dovedit din ce in ce mai puternica, si ne-am abandonat tot mai mulţi, fiecare dintre participantii la acest joc, democratic până la urmă, misiunea initiala. Asta cred eu: că ne-am abandonat misiunea iniţială.
Presa, care a ajuns sa se comporte asa, a cazut intr-o capcana, s-a lasat manipulata, sau a reactionat ca o forma de aparare?
Cătălin Tolontan: Nu imi dau seama, si sincer, nici nu ma intereseaza. Cred ca este o interdependenta, a doi jucători, reprezentaţi, după părerea mea, de liderii lor, care sunt Traian Basescu în politică si Antena 3, în media, la care, dacă te uiţi cu atenţie, şi dacă încerci să fii la mijloc, aşa cum încercăm noi, la Gazetă, (nu reuşim de fiecare dată, încercăm să fim la mijloc) , atunci vei sesiza că, aşa cum am spus acum câteva zile, ei stau la coada ca sa te critice pe tine, de fapt. Cu aceeaşi retorică.
Dar crezi ca un alt presedinte ar schimba si retorica aceasta, la care s-a ajuns ?
Cătălin Tolontan: Eu cred ca propunerea viitorului presedinte al Romaniei ar trebui sa fie o propunere de incetare a sentimentului de razboi, inslusiv in raport cu media. Cred că acea formulare nefericită a lui Sebastian Lăzăroiu, că democraţia poate câştiga războiul cu presa se dovedeşte astăzi în forma ei postatomică. Nu a castigat nimeni de fapt acest razboi şi cred că e timpul să reluăm aceşt joc democratic pe alte baze.
Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii