Din 22 noiembrie, TVR 1 difuzează documentare ce rememorează evenimentele din decembrie 1989. „Scânteia Adevărului”, „Ceauşescu, primul meci” şi episodul I al seriei „Memorie fără sfârşit - Decembrie ‘89” pot fi văzute sâmbătă (ora 22.00) şi duminică (14.30, respectiv 22.00).
După 25 de ani este un proiect-document, realizat de Televiziunea Română în amintirea evenimentelor din decembrie ’89. Din 22 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, timp de 10 săptămâni, telespectatorii TVR 1 pot rememora, prin intermediul unei serii de documentare, perioada comunistă, momentul răbufnirii românilor din 1989 şi vor urmări, alături de jurnalişti şi personalităţi publice, evoluţia României de la momentul ieşirii de sub dictatura comunistă şi până în prezent.
Documentarele vor fi difuzate sâmbăta de la ora 22.00, respectiv duminica, de la orele 14.30 şi 22.00, putând fi vizionate şi online, pe TVR+.
Cele mai fierbinţi momente ale Revoluţiei vor fi reinterpretate, După 25 de ani, de către cei care au determinat fuga soţilor Ceausescu. În acelaşi context, Mircea Dinescu va fi gazda unei serii de documentare intitulată Memorie fără sfârşit - Decembrie ‘89, care pune accent pe opiniile oamenilor obişnuiţi, ale urmaşilor celor dispăruţi în acele zile. Proiectul După 25 de ani îşi propune să capteze interesul tinerilor, care astfel pot înţelege mai bine contextul în care s-au desfăşurat evenimentele ce au dus la Revoluţia din decembrie 1989.
Primul documentar difuzat la TVR 1 sub umbrela După 25 de ani, sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 22.00, poartă numele de Scânteia Adevărului.
Filmul realizat de Carmen Kleibel, corespondent al Ştirilor TVR şi fost ziarist în Revoluţie, aduce în discuţie, în premieră la TVR, metamorfoza presei scrise, de la organul partidului, „Scânteia”, la „Adevărul”, trecând prin filtrul fierbinte al Revoluţiei din 1989. Presa scrisă a fost, în acei ani, pentru regimul comunist, un element esenţial în susţinerea propagandei. Cuvântul a creat şi a menţinut un sistem, cuvântul a contribuit însă şi la distrugerea lui. Sergiu Andon, Cristian Tudor Popescu, Vartan Arachelian, Ion Cristoiu, Mihai Coman, dar şi fostul premier Petre Roman fac o analiză lucidă a presei de dinainte de Revoluţie, din timpul Revoluţiei şi de după Revoluţie, dar şi a evenimentelor pe care le-au trăit „cu creionul la tâmplă”.
Nu este lăsat la o parte nici episodul debarcării lui Darie Novăceanu de la conducerea Adevărului şi primul mare scandal din presa românească. Un episod în care se vorbeşte şi despre limba de lemn, despre apariţia primului yellow paper din România şi despre cât de slab scriau la ziar filologii de acum un sfert de veac.
Duminică, de la ora 14.30, telespectatorii TVR 1 pot urmări, tot în cadrul proiectului După 25 de ani, documentarul Ceauşescu, primul meci, ce prezintă dezvăluiri ale unei epoci despre care cei mai mulţi vorbesc până şi acum doar în şoaptă.
Cele mai bine păzite secrete ale epocii trecute sunt acum scoase la lumină: iradierea lui Gheorghiu-Dej la Varşovia urmată de deces şi alegerea bâlbâitului Ceauşescu în fruntea ţării, picanteriile epocii, încâlcitele iţe ale relaţiilor externe ruso-chineze şi cum a reuşit Ceauşescu să le desfacă… Dincolo de orice comentariu, imaginile unice dezvăluite în premieră de TVR spun totul despre ce s-a întâmplat atunci. Filmul este produs şi realizat de Raluca Rogojină, pe baza unui scenariu semnat de prof. univ. Lavinia Betea.
Tot duminică, de la 22.00, TVR 1 difuzează primul episod al seriei documentare Memorie fără sfârşit - Decembrie ’89. Gazda şi naratorul seriei este Mircea Dinescu, al cărui nume este direct legat de Revoluţia Română din 1989, dar şi de ceea ce a însemnat mişcarea de dizidenţă din România.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roSeria documentară, produsă pentru TVR 1 de Bianca Sărăţeanu şi Mihaela Ivan, pune accent pe opiniile oamenilor obişnuiţi, ale urmaşilor celor dispăruţi în acele zile. În acelaşi timp, sunt rememorate cele mai fierbinţi momente ale Revoluţiei de către cei care au determinat fuga soţilor Ceauşescu în urmă cu 25 de ani. Seria se doreşte a fi o privire detaşată asupra evenimentelor de atunci: aşteptări, dezamăgiri, speranţe, comparaţii atunci şi acum.
Comentarii