VIDEO. Presa scrisă din România moare în ritmul cel mai rapid dintre toate ţările europene. În numai doi ani au dispărut cinci cotidiane naţionale importante. Moartea ziarelor se trage din dispariţia Rodipet, reţeaua naţională de presă scrisă. Căpuşată şi devalizată, Rodipet îşi aşteaptă acum falimentul, scrie Digi24.ro într-un amplu material despre presa de azi şi cea din anii de dinainte de Revoluţie.
O mie de ziare, dintre care 30 de cotidiene populau tarabele de presă din România în anii 90. Astăzi, publicul cititor se mai poate informa din şapte publicaţii zilnice tipărite.
Ghinionul presei scrise vine şi din prăbuşirea Rodipet, reţeaua naţională de chioşcuri care vindea ziare şi reviste până în 2009. După ce a fost furat, căpuşat şi devalizat, Rodipet se zbate de patru ani să scape de insolvenţă, dar singura certitudine este astăzi falimentul, mai scrie Digi 24.
Din material:
ISTORIA Rodipet. Înfiinţat în 1952, ca Oficiul Special de Expediere a Presei, devenit în anii 70 Întreprinderea de Stat Direcţia de Expediere a Presei.
Ca să fie sigur că poporul ia act de realizările partidului, Nicolae Ceauşescu decide ca ziarele să nu fie vândute exclusiv pe stradă, ci direct şi în fabrici şi uzine, pe bază de abonament. Aşa ajunge ziarul Scânteia la un tiraj de 1,3 milioane de exemplare.
Pe 22 decembrie 1989, Ziarul Scânteia devine Scânteia Poporului, pentru ca, în ajunul Crăciunului, să înceapă tipărirea lui sub un nume nou: Adevărul.
În 1992, presa scrisă număra deja 100 de cotidiene, de trei ori mai multe decât în 1990, iar Întreprinderea de Expediere a Presei, devenită în 1991 Rodipet, nu mai făcea faţă difuzării unui număr atât de mare de ziare. Guvernul Văcăroiu decide să o extindă şi transformă în chioşcuri cele câteva sute de oficii poştale de distribuţie a presei.
Din anul 1994, tirajele ziarelor scad, în contextul apariţiilor posturilor TV (Antena 1 în 1993, Tele 7 abc, în 1994, Pro TV, în 1995).
Ca să facă rost de bani, Rodipet începe să vândă la tarabă, pe lângă ziare, şi cartele telefonice. Afacerea menită să salveze compania îi sapă, de fapt, groapa. Firma care livrează cartelele se numeşte Bueno şi aparţine omului de afaceri Hassan Awdi, libanez cu cetăţenie americană.
Anul 2003 găseşte Rodipet în situaţia imposibilă de a nu-şi mai putea plăti nici măcar angajaţii. Pierderile şi datoriile explodează şi ajung la 11 milioane de euro. Statul, acţionar majoritar, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, condusă de Ovidiu Muşetescu, ajunge la concluzia că nu mai poate salva Rodipet şi îl scoate la privatizare. Primeşte, pentru asta, şi acordul Clubului Român de Presă, condus la vremea aceea de Cristian Tudor Popescu.
Investitorul este chiar Hassan Awdi, vechi partener de afaceri al firmei falimentare, care avea deja un avantaj în faţa oricărui alt investitor: o datorie de 5 milioane de euro pe care Rodipet o avea la el din vânzarea cartelelor telefonice şi de care se foloseşte în negocierile cu AVAS. Pe 23 decembrie 2003, privatizarea Rodipet este perfectată.
Teoretic, Hassan Awdi ar fi trebuit să plătească 17 milioane de euro: 6 milioane preţul de vânzare şi 11 milioane - datoriile istorice ale companiei. În fapt, din întreaga sumă, Hassan Awdi plăteşte un singur milion, după ce guvernul Adrian Năstase şterge datoriile istorice, iar investitorul libanez îşi acoperă vechea datorie de 5 milioane de euro din preţul de vânzare al companiei.
Ca membru în Consiliul de Administraţie al Rodipet, Cornel Nistorescu se opune privatizării, pe motiv că ar fi fost aranjată.
În 2004, compania mai acoperă doar 30% din piaţa difuzarii de presă tipărită.
În 2008, Hassan Awdi începe să externalizeze toate serviciile Rodipet. Transformă direcţii întregi ale companiei în firme ale Awdi Group. Rodipet ajunge să nu mai producă nimic. Nu mai colectează, nu mai prelucrează, nu mai expediază presă. O fac în locul său firmele din Awdi Group, care sunt plătite pentru asta cu bani de la Rodipet, cu preţuri majorate artificial. Încet, dar sigur, toate proprietăţile Rodipet ajung la alte firme controlate de Awdi.
În 2009, procurorii DIICOT intră pe fir şi descoperă că Rodipet, devenită între timp SC Network Press Concept, face o tranzacţie prin care îşi înstrăinează o parte din propriul patrimoniu tot unei firme din Awdi Group.
În 2009, AVAS reziliază contractul de privatizare cu Hassan Awdi, iar Rodipet intră din nou în proprietatea statului. În 2010, au loc descinderi ale DIICOT la sediile firmelor din grupul Awdi şi începe urmărirea penală pe numele lui Hassan Awdi, a lui Florin Lungoci şi a altor şapte directori.
Din 2009, dată la care Rodipet e cu un picior în insolvenţă, şi până în 2011 mai dispar de pe print încă cinci ziare naţionale: Cotidianul, Ziua, Gardianul, Gândul şi Săptămâna financiară. Iar cele rămase îşi scad tirajul anul acesta cu 13% faţă de anul trecut.
„Dacă distribuţia de presă în România ar fi fost mai bună, se putea prelungi viaţa presei scrise”, spune Cristian Tudor Popescu.
VIDEO. Reportajul despre Rodipet realizat de Digi 24
Preluare după articolul Rodipet: Din cel mai mare distribuitor de ziare din România a rămas doar un dosar penal, realizat de Digi 24 în cadrul campaniei ROMÂNIA FURATĂ.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Real estate Crima Organizata :
Proc. Alina Bica, Proc Girogiana Hosu, Consulta -Cornel Florea theft of 5 Real Estate properties of a foreign company . They fabricated accusations as they wish under the power given to them by law as prosecutors , then they take decisions ( ordinances ) as they are judges with definitive and irrevocable invented power . ? Romanians . In which country in the world a prosecutor can transfer a real estate property from one company to another ? Worse , the the land register -carte funciara register their ordinances as it is a final notary act or an irrevocable court of decisions. Which law in Romania gave this irrevocable power to a prosecutor to nationalize alone shops, apartments , lands ? Yes this is called a hidden nationalization
https://www.scribd.com/doc/249294230/Proc-Alina-Bica-Proc-Girogiana-Hosu-Consulta-Cornel-Florea-Theft-of-Real-Estate-DIICOT-RODIPET