Antena 3 a fost sancţionată de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru mai multe declaraţii făcute de invitaţi şi moderator emisiunea Esenţial, din 13 noiembrie, privind modul în care ar fi fost finanţată campania lui Klaus Iohannis pentru alegerile prezidenţiale.
Postul de ştiri a fost amendat în şedinţa de astăzi cu 10.000 de lei, la propunerea Monicăi Gubernat, membru CNA. Emisiunea sancţionată este moderată de Alina Petrescu.
Propunerea de sancţionare a primit şase voturi "pentru" şi două împotrivă (Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea).
La vot a mai fost supusă şi propunerea lui Florin Gabrea, de 20.000 de lei amendă, dar aceasta nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.
Precizăm că şeful statului a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului faptul că posturile Antena 3 şi România TV au difuzat pe 13 noiembrie emisiuni în care s-a vorbit despre modul în care ar fi fost finanţată campania sa la alegerile prezidenţiale, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Iohannis acuză cele două televiziuni că au încercat să „lege numele şi imaginea mea de personaje dubioase, de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă”.
Cum s-a apărat Antena 3
Mirela Bomboe, reprezentantul grupului Intact, la CNA:
"Domnul Iohannis a fost mereu invitat să-şi exprime un punct de vedere. La un moment dat, chiar prezentatoarea spune că aştepată un punct de vedere din partea domnului Iohannis. În plus, dumnealui nu a dezminţit niciodata aceste informatii".
Ce au spus membrii Consiliului
Viorel Vasile Buda, vicepreşedinte CNA: "Opiniile trebuie argumentate, iar faptele trebuie dovedite. Sunt acuzatii grave, este o opinie sau o fapta? Trebuieb argumentată sau dovedita?" - a întrebat-o pe reprezentanta postuluiAntena 3
Bomboe: "Este o declaraţie politica, despre modul în care domnul Iohannis îşi finanţa campania, de aici s-a plecat."
LEGISLAŢIE. Articolul invocat de Monica Gubernat, membru CNA, când a propus sancţiunea pentru Antena 3:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roART. 67, din Codul audiovizualului
În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
Comentarii