
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să dea amenzi totale de 65.000 de lei pentru posturile care au difuzat ştiri şi dezbateri în cazul Zăvoranu. Kanal D a primit cea mai mare sancţiune, de 20.000 de lei, în timp ce Antena Stars, televiziunea care a deţinut drepturile de difuzare pentru înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu, a fost amendată cu 15.000 de lei. B1 TV, România TV şi Antena 1 au primit fiecare 10.000 de lei amendă.
În cazul B1 TV şi România TV, CNA a reţinut în special ieşirile tumultuoase ale lui Corneliu Vadim Tudor. Posturile, la pachet cu Antena 1, a fost sancţionate pentru încălcarea articolului 40 cu 3, ce prevede că moderatorii şi prezentatorii nu trebuie să permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Sancţionarea celor cinci posturi vine după trei şedinţe aprinse în care a fost discutat subiectul şi au fost vizionate fragmente din emisiunile incriminate. Propunerile de sancţionare au venit din partea Dorinei Rusu, membru CNA, şi a fost votată cu unanimitatea celor prezenţi: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea.
Din discuţiile membrilor CNA:
Dorina Rusu, membru CNA – Am făcut nişte calcule. Numai cât m-am uitat la sinteza făcută de cei de la monitorizare, am ajuns la concluzia că sunt zeci de ore de dezbateri şi cel puţin 100 de ştiri s-au referit numai la acest subiect (cazul Zăvoranu - n.r.). Mă întreb care este interesul public pe care televiziunile au dorit să-l satisfacă. Reprezentanţii posturilor vorbesc aici despre libertateta de exprimare, interesul public. Nu înţeleg, cine i-a oprit pe ei să se exprime.
Radu Călin Cristea – Partea proastă, din perspectiva mea, este aceea că, din păcate, noi facem o confuzie între interesul public, dacă vreţi, aşa cum îl definim noi şi aşa cum îl vedem - şi dacă ar fi funcţional nu mai vedea asemenea atrocităţi pe televiziuni - (...) şi interesul public acela care e definit de piaţă. A fost o concurenţă uriaşă între televiziuni în aceste zile. Nu cred că CNA-ul poate să-şi aroge rolul de purificator al televiziunilor de asemenea imagini infecte.
Din păcate, aşa arată societatea românească şi, din păcate, aşa arată media românească. Nu cred că 1.000 de CNA-uri de pe lume ar reuşi să deranjeze acest schimb de mesaje care este unul foarte puternic. Petru că ceea ce mă pune pe gânduri este că avem de-a face cu un moment de epidemie, de pandemie, dacă vreţi. Cu excepţia celor de la Digi24 şi TVR 1, toată lumea a sărit ca vulturul pe un iepure şchiop pe acest subiect. Ne place, nu ne place, dar pentru ei e un business.
Radu Herjeu a replicat ironic, la un moment dat – Să-i invităm aici, să le dăm o diplomă. Eu propun să-i medaliem, de ce să-i sancţionăm?
În şedinţele trecute, dar şi astăzi, reprezentanţii posturilor au încercat să motiveze „excesul” de Oana Zăvoranu. Cum s-au apărat posturile TV şi argumentele lor, AICI.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
O lege noua pentru media. Foarte bine! Bagam si new media aici ( reletel socializare, site-uri) sau ne referim iar la radio si tv? Internetul nu e plin de shit-uri?
Iar, despre plecarea lui Herjeu din Antena ar fi multe de spus. A plecat pentru ca nu mai suporta cenzura? HA, HA, HA.
Ca televiziune PRIVATA mi se rupe de interesul public asa cum si site-urilor li se rupe! Bizonul de acasa are telecomanda si browser de net. De ce telecomada e reglementata si amendata si browserul nu? Astept o explicatie comerciala si concurentiala corecta la problema asta!