Mai mulţi senatori PNL au înaintat proiectul propus de Valentin Jucan, membru CNA, de instituire a unui fond audiovizual, menit să ajute principalele televiziuni din România.
Potrivit actului, fondurile ar proveni de la companiile de cablu, care ar trebui să cotizeze cu 5% din încasările anuale. Banii ar urma să fie împărţiţi primelor 12 televiziuni din lista must carry, dar o comisie va stabili la cine ajung banii, pe baza unor "proiecte editoriale".
Detalii şi cum a pornit ideea banilor de la cablişti pentru televiziuni, în continuare:
Valentin Jucan a adresat în luna aprilie o scrisoare scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, prin care propunea instituirea acestui fond (detalii, AICI).
Potrivit proiectului, „Sumele datorate pentru contribuţia prevăzută de dispoziţiile art. 20(2) alin. 1 reprezintă cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil”.
De unde ar proveni banii din „Fondul audiovizual”?
„Prin colectarea, anuală, a unei contribuţii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe (companii de cablu – n.r.) de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice prin cablu.
Cine se ocupă de strângerea banilor?
„Consiliul va urmări şi va asigura încasarea resurselor financiare din care se constituie Fondul audiovizual, precum şi distribuirea acestora către posturile de televiziune, potrivit dispoziţiilor art. 206 din prezenta lege”.
Unde ajung banii?
„Suma totală colectată în Fondul audiovizual va fi împărţită, în mod egal, prin decizie a Consiliului, pentru posturile private de televiziune care furnizează servicii de programe cu caracter generalist sau cu caracter tematic, declarate libere la retransmisie (...), situate pe primele 12 poziţii în lista must carry, potrivit alin 1, pe baza proiectelor editoriale prezentate Consiliului, de către fiecare dintre cele 12 televiziuni, pentru realizarea de programe culturale, educative, de ştiri, informaţii, dezbateri, precum şi pentru realizarea şi/sau difuzarea de documentare”.
„În vederea participării la sesiunile de acordare a fondurilor, radiodifuzorii vor întocmi un dosar de prezentare a proiectului editorial pentru fiecare dintre genurile de programe prevăzute la alin (2)”
„Resursele financiare vor fi alocate televiziunilor situate în primele 12 poziţii în lista must carry ”
Spre exemplu, primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt Antena 1, Kanal D, Antena 3, Romania TV, Prima TV, Naţional TV, B1 TV, Realitatea TV, Antena Stars, Digi24, Favorit TV şi Euforia Lifestyle.
Cine decide cum se împart banii?
Comisia care va împărţii fondul audiovizual în funcţie de proiectele editoriale ale celor 12 televiziuni va fi formată din 11 persoane, astfel: 3 membrii CNA, 2 reprezentanţi de la Ministerul Culturii, 2 reprezentanţi ai posturilor TV, 2 reprezentanţi ai operatorilor de cablu şi 2 de la ONG-uri.
Proiectul a fost iniţiat de următoriisenatori PNL:
- Ariton Ion
- Bălu Marius
- Boagiu Anca-Daniela
- Câmpeanu Mariana
- Chiru Gigi Christian
- Cristina Ioan
- Dobra Dorin-Mircea
- Florian Daniel Cristian
- Flutur Gheorghe
- Haşotti Puiu
- Iliescu Lucian
- Oprea Dumitru
- Oprea Mario-Ovidiu
- Paşcan Emil-Marius
- Pereş Alexandru
- Popa Nicolae-Vlad
- Zisu Ionuţ-Elie
- Boghicevici Claudia
- Grecea Maria
- Gudu Vasile
- Laza-Matiuţa Liviu
- Negruţ Clement
- Udrişte Gheorghe
- Uioreanu Elena-Ramona
- Urcan Ionaş-Florin
- Varga Vasil
La aceştia se mai adaugă şi independenţii Todiraşcu Valeriu şi Volosevici Andrei-Liviuşi şi Roman Cristian-Constantin - deputat FC.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
1.aceasta propunere poate genera o alta modalitate de a controla politic posturile TV. Sunteti de treaba, va alocam banii, nu pupati dosul majoritatii parlamentare, proiectul vostru editorial nu va fi finantat;
2. aceasta masura ne va afecta la buzunare. Crede cineva ca acesti 5% la cifra de afaceri se vor suporta din profitul distribuitorilor? Nici nu stiu daca acestia au 5% profit la cifra de afaceri, este un procent mare pentru media, dar chiar si asa, vor creste pretul abonamentului la cablu cu cel putin 5%.
Insa, in anumite conditii, rezolvand problemele de mai sus, acest proiect ar putea aduce ceva bun pietei media, deoarece ar putea curata o parte din mizeria din televiziuni.
Sa explic. Aici vorbim de televiziuni comerciale. Vor bani si continut “cum vrea muschiu’ lor”, sa iasa din must carry, cum a facut PRO tv, si atunci doar trebuie sa fie atenti sa nu incalce legea.
Vor finantare de la telespectatori, atunci sa existe control asupra continutului, sa nu mai dea reclame sau acestea sa fie la nivelul celor din TVR etc, etc.
Sa ne imaginam un exemplu: vine Romania TV si vrea finantare. Ok, li se dau bani, dara fara cancanuri si breichiniusu'ri aiuristice, fara manelisti si parasute, fara incalcari ale legii audiovizulalui, in caz contrar returneaza banii. Sau vine A1: da taticu', uite banu, dar termina cu parasutele lui Capatos, bingo (jocuri de noroc), betisoarele calugarencei, la stiri terminati cu crimele si violurile si alte chestii de genul acesta, pune in loc emisiuni cu adevarat valoroase, stiri profesioniste si nu cancan.
Cu alte cuvinte, as fi de acord sa finantam si posturile private daca ii putem obliga sa contribuie la educarea telespectatorilor. Insa nu sunt de acord sa-i finantam ca sa platesca prezenta in emisiuni a tuturor asistentelor-proxenete, manelistilor, ghicitoare, zavorance samd.
este un atentat mîrşav la buzunarul meu întrucît cablistul nu este instituţie de binefacere
nu-mi mai vindeţi gogoşi, pentru că în cel mai scurt timp îşi scoate el, cablistul, pîrleala tot de la mine
este piaţă concurenţială sau de asistenţă socială?
îmi ajunge taxa ce mi-aţi impus-o pt radio şi TVR
daţi, măh, din bugetul vostru şi al CNA-ului dacă tot vă sînt dragi nişte televiziuni rebut ce vă mîngîie pe creştet! :(
Abia astept sa vad cu ce proiect editorial o sa vina Antena Stars.
Oricum suna ciudat ca un numar de 2-3 firme private sa finanteze alte 12 firme private care nu sunt capabile sa supravietuiasca in economia de piata.