„În prezent, televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/familie/lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an)”, au declarat reprezentanţii TVR într-o poziţie trimisă presei. Reacţia vine în contextul în care un grup de senatori şi deputaţi au iniţiat un proiect de lege prin care s-ar dori eliminarea obligaivităţii plăţii taxei radio-tv (pe larg, AICI).
„Pentru comparaţie, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an.”, se mai arată în punctul de reacţia reprezentanţilor TVR. Aceştia mai menţionează că în luna ianuarie postul va avea o campanie de informare a publicului cu privire la finanţarea TVR, inculsiv a încasărilor din taxă şi a modului în care aceasta este utilizată pentru producţii şi achiziţii TV.
Punctul de vedere al TVR, în continuare:
Ca urmare a proiectului legislativ iniţiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, cu completările şi modificările ulterioare, facem următoarele precizări:
Televiziunea Română respectă dreptul la opinie şi la iniţiativă legislativă. Ne revine obligaţia de a reaminti că în ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV.
Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice - PSD, PC, PPDD - au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României.
În prezent, televiziunea publică abia supravieţuieşte încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/familie/lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an).
Pentru comparaţie, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an.
Taxa TV este principala sursă de finanţare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricţii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporţie de aproximativ 90% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Actualul management al televiziunii publice intenţionează să lanseze, în luna ianuarie, o campanie de informare a publicului în privinţa finanţării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa TV, şi a modului în care aceasta este utilizată pentru producţii şi achiziţii TV. TVR a prezentat la Parlament – comisiilor de cultură, juridice, buget finanţe etc. – câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 şi va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
CE OAMENI DE VALOARE SUNT IN SPATELE LA TOATE EMISIUNILE.
NU NEG FAPTUL CA SAU FACUT SI GRESELI ENORME ,POATE SE MAI FAC SI ACUM ,DAR LA TVR SE TRANSMIT EMISIUNI PENTRU TOATE CATEGORIILE DE OAMENI NU NUMAI PENTRU MANELISTI, CURVE, PUSCARIASI ,SAU ALTE CATEGORII DE PROFITORI.
A TI VIZIONAT PE ASA ZISELE CANALE PRIVATE EMISIUNI DE CULTURA?
IMI PERMIT SA ZIC " ASA ZIS CANALE PRIVATE" PENTRU CA STIM CA IN SPATELE ACESTORA SUNT INTERESE PERSONALE ALE FIECARUI PATRON.
DECI CUM RAMANE CU INFORMAREA CORECTA A TELESPECTATORILOR ?
POTE VA PLACE EMISIUNILE ALEA IN CARE APARE TOT FELUL DE "FETITE"
CARE PE FONDUL MELODIEI (DACA PUTEM SPUNE MELODIE ) DA DIN BUCI CA LA TURCI ISI ARATA SILICOANELE SI NU NUMAI .
MIE UNUL MIE SCARBA.
DE CE NU VA PUNETI INTREBAREA : DE CE TREBUIE SA PLATESC LA FIRMA DE CABLU TOATE POSTURILE ASTEA SCARBOASE?
IN REST NUMAI DE BINE.