Skip to main content

Românii de la sate au mai degrabă internet decât apă şi WC în casă. Consumul de presă scrisă a scăzut de trei ori în zece ani. Studiul BRAT pe larg

 
Românii de la sate au mai degrabă internet decât apă şi WC în casă. Consumul de presă scrisă a scăzut de trei ori în zece ani. Studiul BRAT pe larg

Ce servicii sunt indispensabile la sate? Internetul este a doua utilitate a românilor de la ţară, după electricitate. Aproape toate casele au curent electric (99%) şi mai bine de jumătate din gospodării au o conexiune la internet, potrivit unui studiu prezentat de Biroul Român de Audit Transmedia – BRAT.

Publicitate
Internetul depăşeşte de departe numărul caselor cu apă curentă, canalizare sau grup sanitar în casă. Astfel, procentul de gospodării cu conexiune la internet este de două ori mai mare decât casele care au grupul sanitar în casă (56% cu internet, 28% cu WC în casă). În “coadă” sunt conexiunile la reţeaua de gaze: doar una din zece case de la ţară este racordată.

La oraşe, netul are o penetrare de aproape 100%, iar jumătate din cei care navighează pe net au între 25 şi 44 de ani.
În materie de consum TV, presa scrisă a pierdut cel mai mult. Doar 13% mai citesc zilnic hârtie (acum zece ani procentul era triplu).
Paginademedia.ro vă prezintă, pe larg, în imagini, concluziile BRAT pentru piaţa media din 2015:
  • consumul zilnic de internet este de opt ori mai mare decât în 2002: puţin peste jumătate de milion de români din mediul urban foloseau internetul acum 13 ani (adică 8% din populaţia oraşelor), faţă de aproape 60% acum (peste patru milioane de oameni).
  • În 2002, jumătate din internauţi erau din segmentul 14-24. Anul acesta predomină segmentul 25-44 de ani.
  • Mulţi români consumă pe internet paginile brandurilor media clasice, mult mai mult decât acum zece ani. Aproape jumătate citesc paginile de net ale ziarelor şi revistelor, iar 34% ascultă radiouri online (un obicei aproape inexistent acum zece ani).
  • Trei sferturi dintre utilizatori intră pe net când au nevoie de informaţii. Totuşi, mai puţin de jumătate au încredere în ce găsesc pe net. De altfel, credibilitatea este singurul indicator care a scăzut faţă de acum zece ani.
  • Aproape două treimi din internauţii de la oraşe consideră utile comentariile postate de alţi cititori.
  • În materie de consum TV, presa scrisă a pierdut cel mai mult. Doar 13% mai citesc zilnic hârtie (acum zece ani procentul era triplu). De notat că valoarea nu include şi variantele online ale publicaţiilor tipărite).
  • Outdoorul este mediul cu cea mai mare expunere: aproape toţi locuitorii oraşelor sunt expuşi mesajelor de acest tip.
  • Acum zece ani, 56% dintre românii de la oraşe (14-64 de ani) ascultau radioul zilnic în modul clasic (pe unde AM şi FM). În 2015, procentul este de 36%. Consumul total de radio este mai mare, dată fiind şi ascultarea posturilor pe internet (34%).
  • Cel mai bun raport dintre consum şi investiţiile publicitare este la TV: un sfert din timpul alocat consumului de media zilnic este la posturile TV, în timp ce staţiile atrag 64% din bugete.
  • Situaţie interesantă în Austria şi Elveţia, ţări în care bugetele se orientează mult spre print: peste jumătate din investiţiile publicitare din Austria, de exemplu, se duc către titlurile tipărite, deşi timpul zilnic de consum este scăzut.

GALERIE FOTO. Concluziile studiului BRAT

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Goise Muran Goise Muran
    Wow...O analiza buna despre internet, zece comentarii despre wc-uri si haznale. People, stay focus, please!
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Iar accesul la Internet este mai ieftin decat sa umbli la locuinta cu solutii clasice.
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Apa curenta si WC in curte, sunt de inteles. Cum sa bagi teava de apa intr-o casa de 100 de ani? Si nu este o probleme sa le ai in curte, daca sunt bine amenajate. De ce trebuie sa ai WC-ul in casa? Si de ce sa nu ai WC ecologic, ce nu are nevoie de apa curenta? Nu este de gluma, exista solutii de acest fel, la 300 de euro. Separa lichidul de solid si nu este nevoie de fosa. Hai sa nu mai gandim la solutii clasice.
  • Iulian Iulian
    Sa vina brat in Satele din Judetul Alba Iulia, sa vada cine are wc in curte si cine are in casa!
    In Romania, la sate se fac asfalturile si apoi canalizarea. Si .. ei nu verifica gazul inainte sa faca asflat, si asa se sparge asfaltul pentru reparare. Romania..

    Si da, oricine isi face baie(cada sau/si cabina de dus) si wc. Asta nu inseamna ca sunt si folosite(canalizare=0)
  • gica gica
    @Iulian
    fosa septica se numeste iar curatarea se face cam la 2- 3 luni si nu este deloc ieftin ( 45/mc )

    La toata treaba ( baie + wc+ pompa si rezervor de apa ) ajungi cu investitia la 2-3000 euro daca vrei sa le faci totul ca la carte . . . asa ca nu isi permite toata lumea ( mai ales ca la tara veniturile sunt mai mici )
  • Jim Jim
    IULIAN...se mai poate face o chestie nmumita HAZNA. O groapa in care se scurg dejectiile :) Aia se vidanjeaza o data de doua ori pe an, si poti sa-ti faci o baie/toaleta faina in casa...asa ca asta cu canalizarea pica ! Ramane doar faza cu apa curenta, aia DA. Depinde numai de administratie desi omul isi poate monta in fantana un hidrofor acolo unde nu este. Deci,..daca vrei , poti !
  • Iulian Iulian
    ASTIA CARE FAC STUDIUL SA SE INTERESEZE CATE SATE AU CANALIZARE, APOI SA ZICA DE CE NU ESTE WC IN CASA. OAMENI IDIOTI. FMM

Trimite un comentariu

sus