Agenţia de presă Associated Press (AP) a negat validitatea dezvăluirilor lansate de un istoric german în publicaţia ”Zeithistorische Forschungen” (”Studii în istoria contemporană”), potrivit cărora agenţia a colaborat cu regimul nazist, ajutându-l astfel pe Hitler să îşi răspândească propaganda în întreaga lume, relatează News.ro.
În luna februarie 2015, istoricul Harriet Scharnberg a primit de la AP informaţii de arhivă, de care avea nevoie pentru cercetarea pe care o realiza, incluzând istorii orale făcute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Raportul pe care l-a publicat ulterior, bazat şi pe alte surse, nu doar pe cele provenind de la AP, prezintă angajaţi ai agenţiei şi activităţile lor înainte şi în timpul războiului.
Agenţia Associated Press ar fi colaborat cu regimul hitlerist în anii 1930, furnizând ziarelor americane conţinut care era creat, de fapt, de maşina de propaganda a naziştilor, a dezvăluit istoricul german. Când naziştii au preluat puterea în 1933, unul dintre obiectivele majore a fost acela de a controla nu doar presa naţională, ci şi ziarele internaţionale, scrie The Guardian.
Chiar The Guardian a fost interzis o vreme în Germania, iar din 1935, şi marile agenţii anglo-americane, cum erau Keystone şi Wide World Photos, au fost forţate să îşi închidă birourile din Germania, după ce au fost atacate, din cauza angajaţilor evrei.
Associated Press a fost singura agenţie de ştiri occidentală care a rămas în Germania lui Hitler, până în 1941. Istoricul Harriet Scharnberg a arătat în cercetarea sa că AP a putut să rămână în Germania doar pactizând cu hitlerismul, printr-o înţelegere mutual benefică. Agenţia, al cărei sediu principal se află la New York, ar fi cedat controlul, semnând aşa-numita ”Schriftleitergesetz”, promiţând să nu publice niciun material care ”slăbeşte puterea Reich-ului peste hotare sau acasă”.
Această lege stipula şi ca agenţia să angajeze personal care lucra, totodată, pentru divizia de propagandă a regimului nazist. Ca urmare a acestui raport, Associated Press a anunţat, într-un comunicat publicat pe site-ul agenţiei, că a revizuit documentele de arhivă, atât din Statele Unite ale Americii, cât şi din Europa. În urma acestei revizuiri, Associated Press respinge acuzaţiile potrivit cărora agenţia ar fi colaborat cu naziştii. Mai mult chiar, asupra agenţiei ar fi fost făcute presiuni uriaşe, de la venirea lui Hitler la putere în 1933 şi până la expulzarea din Germania, petrecută în 1941.
”Personalul AP a rezistat presiunilor făcându-şi meseria într-un mod corect, livrând ştiri vitale şi obiective pentru lume, în vremuri negre şi periculoase”, se arată în comunicatul AP. Relatările Associated Press din anii 1930 au avertizat lumea asupra ameninţărilor naziste, spune agenţia în coninuare. Mai mult, şeful biroului din Berlin al agenţiei, Louis P. Lochner, a câştigat în 1939 premiul Pulitzer, pentru depeşele despre regimul nazist din Berlin. Anterior, Lochner rezistase presiunilor antisemite de a-şi concedia angajaţii evrei şi, atunci când a fost nevoit să o facă, a aranjat să îi angajeze la redacţiile AP din afara Germaniei, salvându-le astfel viaţa.
Lochner însuşi a fost încarcerat în Germania timp de cinci luni după intrarea SUA în război, însă a fost eliberat, ca urmare a unui schimb de prizonieri. Şi-a petrecut următorul an denunţând public fascismul.
Cercetările istorice ale lui Scharnberg privesc o agenţie germană de fotografii subsidiară biroului AP din Marea Britanie, care a fost creată în 1931, cu doi ani înainte ca naziştii să preia puterea, precizează AP. În 1935, această agenţie a intrat sub incidenţa legii de control a presei, dar a continuat să livreze ziarelor americane fotografii din ţările ocupate de Germania nazistă. După 11 decembrie 1941, când Germania a declarat război Statelor Unite şi a expulzat organizaţiile media străine, AP a pierdut controlul asupra agenţiei subsidiare şi asupra acestor fotografii. P
Scharnberg, istoric la Universitatea Martin Luther din Halle, a remarcat că înţelegerea dintre AP şi nazişti i-a permis lui Hitler să înfăţişeze ”războiul de exterminare ca pe un război convenabil”. Fotografiile lui Franz Roth, înfăţişând doar victimele sovieticilor, au fost selectate de personalul lui Hitler şi diseminate în presa americană, prin intermediul AP.
”În loc să surpindă cadre cu pogromul care a făcut mii de victime printre evrei, presa americană a primit fotografii care arătau doar victimele făcute de sovietici şi pe criminalii din Armata Roşie”, a declarat Scharnberg, pentru The Guardian.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu