Directorul interimar al TVR, Irina Radu, a aprobat la sfârşitul anului trecut prime de Crăciun şi măriri salariale pentru zeci de angajaţi, potrivit surselor HotNews.ro.
Irina Radu a confirmat, astăzi, ca au fost acordate prime şi măriri de salariu, dar nu a precizat valoarea totală a acestora şi nici numărul exact al beneficiarilor.
Deşi TVR se afla într-o situatie financiară gravă, Irina Radu explică masurile prin faptul că televiziunea publică "este o companie ca oricare alta, care trebuie să funcţioneze după aceleaşi reguli ale recompensei şi penalităţii financiare; TVR nu poate functiona numai pe baza de procese câştigate sau pierdute sau pe baza de executări silite (...)".
Potrivit surselor HotNews.ro, primele de Crăciun aprobate la finele anului trecut ar fi în valoare totală de 50.000 de lei, fiind vizate circa 50 de persoane. Aceleaşi surse estimează că măririle salariale, care ar viza circa 100 de angajaţi, ar încărca bugetul anual de salarii pe 2016 cu aproximativ 350.000 de lei, fără taxe.
CONTEXT. TVR este într-o situaţie financiară gravă, instituţia terminând anul trecut cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei. Irina Radu - care conduce TVR ca director interimar, în absenţa unui consiliu de administraţie - a făcut apel în mod repetat, în ultimele luni, la măsuri urgente pentru a permite televiziunii să funcţioneze şi să evite blocajul total.
Directorul interimar spune că "toate corecturile făcute sunt în limitele salariilor existente" şi arată că valoarea lor este incomparabil mai mică faţă de efortul depus de TVR pentru a face faţă executărilor silite la care au recurs 2.100 din cei 2.500 de angajaţi ai instituţiei şi care, până acum, au dus la o încărcare a bugetului de peste 13 milioane de euro.
Irina Radu, pentru HotNews.ro:
- TVR este o companie ca oricare alta, care trebuie sa functioneze dupa aceleasi reguli ale recompensei si penalitatii financiare; TVR nu poate functiona numai pe baza de procese castigate sau pierdute sau pe baza de executari silite. Recompensa intr-o institutie ar trebui sa aiba numai o motivatie profesionala: rezultatul obtinut de emisiune, audienta, implicarea in rezolvarea problemelor, suportul si contributia esentiala in cadrul unui serviciu sau departament. Toate propunerile primite sunt motivate si asumate.
- In TVR lipsa politicii salariale (de zeci de ani) a dus la aberatii incalificabile si va dau doar cateva exemple: un moderator de emisiune are salariul jumatate din salariul unui jurist; un make-up artist (de care depinde imaginea vedetelor si a institutiei) are salariul cu 200 de lei mai mare decat un manuitor de décor care nu trebuie sa aiba niciun fel de studii sau talent; un prezentator cu ani de experienta si care se afla bine plasat in sondaje are acelasi salariu cu un pompier; un reporter de anvergura are salariul mai mic decat un angajat in sectorul financiar.
Declaraţiile complete ale Irinei Radu sunt disponibile pe HotNews.ro.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
In acest caz, solicitati firmelor de cablu sa va scada din aboament si sa va scoata si Taraf TV, banuiesc ca nu va uitati la el...
Oare cand veti intelege ca orice tara se identifica si printr-o televiziune nationala...?