Comentatorii online agresivi şi cu limbaj deplasat sunt mult mai puţini decât par. Statisticile medii lunare arată că doar 1 din 1.000 de oameni comentează şi, din aceştia, numai o treime au fost moderaţi pentru că au folosit un limbaj abuziv, potrivit un studiu recent realizat de Median Research Center, în perioada aprilie 2015 - martie 2016.
Raportul este citat de Cătălin Tolontan într-un articol în care încearcă să răspundă la întrebarea "De cine se tem jurnaliştii, politicienii şi companiile?".
"Moderarea semnifică faptul că userii au folosit expresii discriminatorii sau incitatoare la ură. Nu toţi cei moderaţi sunt în mod constat purtători ai ”discursului urii”. Unii, nervoşi fiind, au înjurat o singură dată. Concluzia surprinzătoare? Chiar dacă i-am considera pe toţi cei care au suferit o moderare drept radicali, ceea ce ar fi evident o exagerare, numărul comentatorilor violenţi verbal este mult mai mic decât suntem înclinaţi să percepem", a scris redactorul-şef pe blogul său.
Potrivit lui Cătălin Tolontan, Gsp.ro are 3 milioane de vizitatori unici pe lună şi până în 3.000 de comentatori lunar, dintre care doar 1.000 sunt moderaţi pentru limbaj extremist injurios sau abuziv. În cei 1.000 moderaţi intră şi moderările minore şi nervii de moment ai comentatorilor şi scăpările lor umane de limbaj, precizează jurnalistul.
Studiul este realizat pe comentariile din forumurile siteurilor gsp.ro şi tolo.ro, şi (de la începutul anului) paginademedia.ro.
Cercetarea este finanţată în programul Fondurile norvegiene şi este realizată în colaborare cu Universitatea Bergen din Norvegia şi Central European University din Budapesta. Cifrele au fost prezentate pe 7 aprilie 2016 de către Median Research Center la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Jurnalism de la Perugia, una dintre cele mai importante manifestări globale care expune tendinţele din jurnalism.
Proiectul se intitulează ”Less hate, more speech”. Cercetarea de pe axa Bucureşti – Budapesta – Bergen este foarte amplă. Ea s-a realizat pe 18.557 de articole de presă, moderate oră de oră, zi de zi, pe parcursul unui întreg an.
În 12 luni, 14.796 de comentatori înregistraţi au postat 451.774 de comentarii. Dintre ei, 5.096 de comentatori au fost moderaţi cel puţin o dată, în total 96.456 de comentarii fiind moderate.
Într-un an întreg, doar 20% dintre comentarii au necesitat moderare. Dar efectul psihologic al acestor 20% din totalul comentariilor, postate de oameni care reprezintă 1/3.000 din public, este mult mai mare.
"Jurnaliştii se tem de comentarii când scriu. Firmele se tem de comentarii când lansează un produs. Partidele se tem de comentarii când îşi lansează candidaţii. Dacă cineva bate în uşa partidelor, ele tresar. Cioc, cioc! Poate fi DNA, poate fi societatea civilă, poate fi facebook sau pot fi, ca revelator al tuturor fricilor, ”comentariile de pe net”", mai scrie Tolontan.
"Ne asuprim singuri considerându-i pe comentatorii intoleranţi drept ubicui şi majoritari. Nu sunt! Comentatorii extremişti nu sunt majoritari nici măcar printre comentatorii pasionaţi", concluzionează jurnalistul.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii