23 de ani. Este vârsta celui mai tânăr jurnalist din echipa lui Cătălin Tolontan care se ocupă de investigaţia dezinfectanţilor diluaţi.
"Răzvan Luţac a avut o contribuţie decisivă", spune Tolontan într-un interviu acordat Republica.ro.
"El are 23 de ani şi e deja de 7 ani în redacţie. Şi mă simt mândru că un tânăr jurnalist de 23 de ani a adus oamenilor atâta informaţie. Când prinţii Sănătăţii şi regii comerţului cu dezinfectante se vor întreba de unde li s-a tras, să lase prostiile cu străinii, serviciile sau cine ştie ce interese. Să afle asta: un jurnalist de 22 de ani i-a scos la iveală! Se schimbă generaţiile şi, într-un fel, investigaţia asta care nu ar fi existat niciodată fără Colectiv, este moştenirea pe care noi o lăsăm ziariştilor mai tineri. Ei trebuie motivaţi, e vremea lor să meargă după sistem! Şi cred că e valabil în toată România, în toate profesiile", spune Tolontan în interviu.
Despre riscuri:
"Suntem conştienţi că este cea mai riscantă anchetă a noastră din ultimii 20 de ani. La modul propriu. Dacă te uiţi la biografia lor, la faptul că unii sunt deja a doua oară în închisoare, la povestea cu rackeţii din Republica Moldova, cu firmele din Cipru şi din Bulgaria, te gândeşti un pic şi la riscuri. E prima oară când reflectăm serios la pericole fizice. Şi mai e un motiv: oameni atât de lipsiţi de discernământ şi de empatie sunt capabili de orice. Ei nu mai au mare lucru de pierdut."
Cum a pornit ancheta:
"Ancheta a pornit aşa. După ce am publicat, în decembrie 2015, mărturia unui medic de la Spitalul de Arşi, despre „bomba biologică în care au fost trataţi răniţii de la Colectiv”, establishmentul medical a sărit ca ars. Şi au năvălit pe la televizoare, în primul rând la „Sinteza zilei”, ca să ne calce în picioare. Atunci am primit un mesaj de la un om din interiorul Hexi Pharma: „Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre un alt factor crucial al infecţiilor spitaliceşti, căutaţi-mă!”. Ne-am întâlnit de câteva ori şi a căpătat încredere.
Ne-a dat reţetele din care rezulta că se produc dezinfectanţi diluaţi. Totul părea greu de crezut pentru că eram convinşi că statul controlează şi că aşa ceva nu e posibil. Ne-a luat luni ca să înţelegem sistemul şi ca toate autorităţile să admită că statul nu a făcut, în ultimul deceniu, nici măcar un singur test de concentraţie! Ni se pare cel mai important lucru pe care l-am spus oamenilor!"
Jurnalişti şi emoţii:
"Aseară m-a sunat Mirela Neag, colega mea. Era tuflită. „Eşti obosită?”, o întreb. „Nu. Am plâns. Am recitit ce am scris azi, le-am revăzut imaginile ăstora şi nu-mi vine să cred pe mâna cui ne-am lăsat cu toţii. O ţară întreagă la cheremul unor psihopaţi!”."
Comentarii