Mai bine de un sfert din cheltuielile TVR vor merge către producţia de programe, iar cheltuielile cu angajaţii vor scădea la 35% (faţă de peste 50%, cât este în prezent).
Acestea sunt câteva din liniile pe care le are în vedere proiectul de repoziţionare şi eficientizare a Televiziunii Publice, votat ieri de Consiliul de Administraţie.
Irina Radu, preşedintele TVR, a declarat pentru Paginademedia.ro, că dacă planul va intra în vigoare, reducerea bugetului de salarii ar atrage cu sine şi o reducere de personal. „E clar că vor fi şi reduceri de personal şi tot felul de reconfigurări de activităţi ca să se poată funcţia. Nu pot să explic mai mult acum, trebuie să mă văd cu sindicatele. I-am invitat la discuţii, săptămâna viitoare.”
Irina Radu a mai explicat că acest plan de redresare va putea fi lansat în 2017 doar în măsursa în care instituţiile statului vor accepta plata datoriilor care depăşesc 110 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani. „Prognoza aceasta poate să intre în aplicare după 1 ianuarie. Planul acesta nu ţine numai de noi. Dacă statul român vine şi spune că nu vrea banii în 10 ani, ci în mai puţini, atunci trebuie să reluăm calculele”, a explicat şefa TVR.
„Noi am încercat să le ponderăm, ca să mergem pe nişte lucruri realiste şi de bun simţ, nu să promiţi ceva ce nu se poate sau să zici, dau toţi banii la stat în cinci ani, dar nu mai facem programe. Am încercat să punem în balanţă pe bune cifrele şi realitatea.”
Postul public a anunţat într-un comunicat că Proiectul de repoziţionare şi eficientizare a televiziunii publice a fost aprobat cu opt voturi, două abţineri şi trei împotrivă.
„Proiectul presupune atât o reconfigurare a canalelor, cât şi obţinerea unei stabilităţi financiare pentru TVR”, se arată în comunicatul televiziunii publice.
Comunicatul TVR, în continuare:
Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, cu 8 voturi pentru, 2 abţineri şi 3 împotrivă, propunerea managementului executiv, prezentată de Preşedintele-Director General al TVR - Irina Radu, de a dezvolta un Proiect de repoziţionare şi eficientizare a televiziunii publice.
Proiectul presupune atât o reconfigurare a canalelor, cât şi obţinerea unei stabilităţi financiare pentru TVR.
Au fost prezentate Consiliului de Administraţie mai multe scenarii financiare, pentru mai buna înţelegere a situaţiei instituţiei.
A fost votat scenariul susţinut de Preşedinte şi managementul executiv, acest scenariu bazându-se pe următoarele elemente:
- o prognoză realistă a situaţiei TVR - pentru a comunica transparent cu telespectatorii, salariaţii şi oficialităţile;
- creşterea sumelor dedicate programelor de televiziune, de la 18% la 27% din cheltuieli.
- deoarece TVR trebuie să lupte pentru a-şi recâştiga publicul pierdut şi pentru a atrage un public nou;
- scăderea cheltuielilor salariale cu aproximativ 18%
- prin diferite metode permise de legislaţia în vigoare;
- creşterea procentului alocat dezvoltării tehnice şi a resursei umane (de la 0,3 % la 6 % din cheltuieli)
- având în vedere dotarea învechită şi lipsa de pregătire la zi a personalului;
- plata datoriilor către partenerii comerciali, printr-o eşalonare sustenabilă;
- plata datoriilor către Bugetul de stat - în aproximativ 10 ani (datorii istorice care depăşesc în acest moment 110 milioane de euro);
- modificări legislative esenţiale pentru buna funcţionare a unei televiziuni publice.
* Procentele se raportează la cheltuielile efectuate în anul 2015; cheltuielile sunt raportate la încasările proprii din 2015 ( taxă şi publicitate).
Luând în considerare modul de finanţare al TVR, credem că telespectatorul trebuie şi merită să primească o valoare reală în schimbul taxei plătite.
Proiectul va fi dezvoltat în perioada următoare, astfel încât să poată beneficia de votul final al Consiliului de Administraţie şi să fie depus la Parlamentul României, Guvern şi Ministerul de Finanţe.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
http://adevarul.ro/news/eveniment/irina-radu-ainceput-plata-datoriilor-politice-1_5753df865ab6550cb8a7cf80/index.html
Replica psd-istei radu a fost foarte dura, negand vehement.
Acum Calota a fost instalat director interimar la directia studiouri centrale.
Doamna radu cerea tacit insolventa, iar la o luna dupa spune ca nu doreste acest lucru.
Zilele trecute CA a aprobat planul de reducere al cheltuielolor cu salariile, asta insemnand ori reduceri de personal ori concedieri masive.
Apocalipsa se apropie pentru TVR care nu are nicio sansa de a mai supravietui in forma actuala.
Multumim pentru atentatul la siguranta nationala cercetailor/ condamnatilor penal CP Tariceanu, Georgica Severin, Liviu Dragnea.
Oare serviciile de informatii sunt atat de slabe in Romania?