UPDATE. Monica Gubernat a acordat, în pauza de şedinţă, un punct de vedere în care a spus că "transparentizarea instituţiei trebuie să pornească din interior" şi că nu este normal să afle din presă despre echipamentul achiziţionat de CNA pentru transmisiunile live. Declaraţia pe larg, în articol.
Şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului a debutat astăzi cu o dispută între membrii Monica Gubernat şi Valentin Jucan pe subiectul transmisiunilor live pe care acesta din urmă le-a anunţat printr-un comunicat de presă.
Monica Gubernat, preşedintele de şedinţă al acestei zile, s-a opus transmisiunii live şi a cerut departamentului IT să nu permită difuzarea în direct a discuţiilor din forum.
"Eu conduc această şedinţă. Nu se transmite online această şedinţă. Solicit o informare scrisă cu privre la acest lucru", a spus Monica Gubernat.
Valentin Jucan a subliniat "dumneavoastră conduceţi şedinţa de astăzi, nu puteţi spune că şedinţele nu vor fi transmise live".
După un schimb de replici cu Monica Gubernat, Valentin Jucan a părăsit şedinţa spunând că se va întoarce doar dacă şedinţa va fi live pe site-ul instituţiei.
Lorand Turos, un alt membru CNA, a încercat să liniştească apele:
"Indiferent daca transmitem online sau nu avem cel putin şase urgenţe, expiră licenţe, au venit oameni care au făcut un drum destul de lung până aici, ar trebui să ne comportăm responsabil faţă de ei şi demni faţă de funcţia noastră, să nu ne certăm degeaba."
Valentin Jucan, într-o declaraţie pentru jurnaliştii prezenţi la şedinţă:
"Eu am întrebat de ce nu pornesc, iar Monica Gubernat făcea semn „nu da drumul, nu da drumul”. E penibil pentru că ştiau, chiar săptămâna trecută am avut multe discuţii cu Monica Gubernat şi ştia foarte bine ce urmează să se întâmple, că se va transmite online.
Acum a intrat în vigoare noul Regulament de Organizare şi Funcţionare, care a fost votat pe 1 aprilie 2015 şi care spune că “şedinţele Consiliului se vor transmite online pe pagina de internet a CNA, www.cna.ro”. Au oprit transmisiunea în baza unui abuz.
Acest regulament nu este votat de catre Monica Gubernat, este votat de catre cel putin sase membrii, ei fiind vreo noua de fapt care au votat.
A durat foarte mult implementarea, s-a făcut tot posibiliul să nu se achiziţioneze acest sistem. În baza regulamentului s-a făcut o achiziţie publică de 4.000 de euro care asigură transmisia. Nu se poate să-ţi baţi joc de bani publici.
Nu vor această transparentizare a instituţiei. Doamna Gubernat apelează la tertipuri care n-au legătură cu demnitatea. Mă aşteptam la lucrul acesta. A arătat încă o dată ce se doreşte în această instituţie. Curtea Constituţională şi CSM transmit live, CNA de ce nu poate?"
Monica Gubernat, membru CNA, într-o declaraţie pentru presă:
„Transparentizarea trebuie să pornească în primul rând din interiorul nostru. Nu mi s-a părut corect să aflăm din presă că noi avem pus la punct acest sistem.
Fiind o instituţie publică noi trebuie să avem grijă cum lucrăm şi cu documente şi cu achiziţii şi cu înregistrări pentru că noi lucrând permanent cu instanţele de judecată, întrebăm: înregistrările ambientale au efect sau nu?
Nu am fost informată în privinţa sumei cheltuite pe acest sistem, am solicitat o informare scrisă din partea domnului Jucan.
Nu a spus nimeni ca nu va fi folosit acest sistem, probabil că va fi folosit la următoarea şedinţă după ce primim acea informare tehnică.
Dumnealui nu a avut nicio discuţie cu mine şi este jenant că face aşa ceva. Nici măcar nu m-a sunat să îmi spună „vezi că am pus sistemul ăla”.
Nu cunosc, detaliile tehnice, nici măcar nu ştiu ce înseamnă înregistrare ambientală. Din moment ce se vor clarifica aceste probleme, cu siguranţă că se va implementa acest sistem."
Monica Gubernat a precizat că anul trecut a votat "pentru" modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, care implică şi transmiterea în direct a şedinţelor CNA.
Valentin Jucan, în comunicatul de presă transmis înainte de începerea şedinţei CNA de astăzi:
"Actualul sistem are acces liber şi poate fi operat din browser web, cu Adobe Flash Player. De asemenea, fără a fi nevoie de instalarea vreunui player suplimentar, transmisiunea poate fi recepţionată şi de pe telefon sau tabletă. Un alt aspect important este posibilitatea de a arhiva înregistrările şedinţelor, sistemul permiţând o stocare de până la trei ani, fără a fi nevoie de suplimentarea memoriei.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale –S.T.S., care a oferit asistenţă în implementarea sistemului. Aşadar, transmit mulţumiri publice domnului general inginer Marcel Opriş pentru sprijinul pe care mi l-a acordat dar şi echipei de tehnicieni care a lucrat două zile, câte douăsprezece ore, până la finalizarea lucrărilor.
Am speranţa că acest sistem va oferi o nouă imagine asupra modului în care Consiliul înţelege să protejeze interesul public şi, în egală măsură, cred că membrii C.N.A. vor fi responsabilizaţi în ceea ce priveşte rolul lor şi nu vor exista gesturi de abuz care să saboteze acest proiect."
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii