REACŢII. "Cred ca era de asteptat prezenta DNA intr-o institutie despre care circula atatea informatii, o institutie cu peste 150 de milioane de euro datorii. Ca sa putem merge mai departe, ne spunem ca au avut si alte televiziuni probleme cu DNA, unele de pe primele locuri în audienţă." Irina Radu, preşedintele TVR:, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.
Actuala conducere TVR are vreo legătură cu demersul DNA de a verifica ultimii zece ani ai TVR?
Irina Radu, pentru Paginademedia.ro: Daca intrebarea se traduce prin "ati facut vreo reclamatie?", atunci va spun ca nu am facut nicio reclamatie. Ce am facut noi au fost analize, tabele, prezentari predate oficial. Sigur ca este posibil, cand vezi un tabel cu o datorie crescand exponential, sa te intrebi ce s-a intamplat acolo. Noi nu am tratat doar ultimul an, ci am analizat lucrurile de dupa 2005.
Statutul incert al TVR a contribuit la situaţia actuală. A "ruinat instituţia legal".
Irina Radu, pentru Paginademedia.ro: Acest statut incert al TVR a determinat decizii perfect legale, dar mult mai scumpe si ineficiente financiar (fata de decizii care s-ar fi putut lua intr-o televiziune comerciala). Acest statut a determinat obligatia TVR de a functiona dupa legi, reguli, reglementari, cutume, ordonante - care au ruinat-o. Perfect legal. Asta, pe langa ce cauta, probabil, DNA.
Interviul acordat Paginademedia.ro de Irina Radu, preşedintele TVR:
Paginademedia.ro: Cum credeti ca se va repercuta aceasta ancheta in imaginea TVR? Pozitiv? Negativ? De ce?
Irina Radu: Avem probleme foarte mari de imagine oricum, unele meritate, altele create sau provocate. Cred ca era de asteptat prezenta DNA intr-o institutie despre care circula atatea informatii, o institutie cu peste 150 de milioane de euro datorii. Ca sa putem merge mai departe, ne spunem ca au avut si alte televiziuni probleme cu DNA, unele de pe primele locuri în audienţă. Nu e o gluma - e avantajul ca oamenii nu amesteca perceptia fata de administrativul televiziunilor cu aprecierea emisiunilor sau vedetelor.
De ce credeti ca se intampla acum acest control?
Irina Radu: Am citit si declaratiile catorva dintre fostii presedinti ai TVR. Eu nu am cum sa ma exprim atat de detasat pentru ca sunt acum in aceasta functie. Ceea ce as spune, poate influenta sau poate sa para foarte subiectiv.
Conducerea actuala a TVR are vreo legatura cu acest control?
Irina Radu: Daca intrebarea se traduce prin "ati facut vreo reclamatie?", atunci va spun ca nu am facut nicio reclamatie. Ce am facut noi au fost analize, tabele, prezentari predate oficial. Sigur ca este posibil, cand vezi un tabel cu o datorie crescand exponential, sa te intrebi ce s-a intamplat acolo. Noi nu am tratat doar ultimul an, ci am analizat lucrurile de dupa 2005.
De ce credeti ca este pe ultimii zece ani?
Irina Radu: Cifrele arata ca de atunci a inceput prabusirea majora. Nu am alte informatii, va spun doar cum arata cifrele.
Ati facut denunturi? In mandatul dvs, ca interimar si, mai nou, ca presedinte validat de Parlament, ati sesizat, observat, banuit probleme la achizitiile din TVR din ultimii ani?
Irina Radu: Nu am facut denunturi si nu am descoperit nimic care sa trebuiasca reclamat. Nu am avut insa nici timp sa fac cercetari, intr-o institutie care era sa clacheze anul trecut si care acum abia respira. Grija mea a fost sa corectam multe lucruri care se văd la televizor, sa dam salariile catre cei 2400 de angajati, sa difuzam productii asteptate de public (in masura in care au mai ramas ceva bani in conturi pentru aceste productii), sa platim datorii catre salariati (de ordinul milioanelor de euro, datorii create/lasate neplatite de precedente conduceri).
Grija a fost sa reducem drastic tot felul de cheltuieli, sa platim din datorii (tot in milioane de euro si tot datorii "mostenite ") si sa lucram pentru un proiect nou - deci nu am avut cand sa facem si anchete.
In demersurile pentru rezolvarea situatiei TVR, v-ati izbit de la autorităţi (Parlament, Guvern) de raspunsuri de tipul “rezolvaţi-vă problemele din interior”?
Irina Radu: Evident. Dar cred ca aratam ca am rezolvat multe probleme si ca avem alte reguli care pot face ca TVR sa functioneze ca orice alta companie normala si respectabila, fara sa se considere speciala intr-un fel care i-a adus doar probleme si lipsa de simpatie.
Ati fost citata/chemata la DNA?
Irina Radu: Nu.
Ce poate căuta DNA? Ce poate găsi DNA?
Irina Radu: Nu imi permit sa va dau raspunsuri speculative.
Ce poate rezolva această anchetă? Care ar fi efectul?
Irina Radu: Cred ca e important ca dupa atatea zvonuri si povesti sa apara un punct de vedere oficial. Orice persoana normala si corecta isi doreste sa stie ce e adevarat si ce nu.
Cum se poate dovedi ca a fost management defectuos si nu altceva?
Irina Radu: Iarasi este o intrebare la care nu am cum sa va dau eu un raspuns. Ce pot insa sa va spun este ca acest statut incert al TVR a determinat decizii perfect legale, dar mult mai scumpe si ineficiente financiar (fata de decizii care s-ar fi putut lua intr-o televiziune comerciala). Acest statut a determinat obligatia TVR de a functiona dupa legi, reguli, reglementari, cutume, ordonante - care au ruinat-o. Perfect legal. Asta, pe langa ce cauta, probabil, DNA.
fie trasi la raspundere inclusiv penal? Pentru ca pana la urma tot se va gasi cineva care sa spuna ca angajarea unui avocat fara aprobarea coordonatorului de credite, fapt clar specificat si nu o singura data pus pe tapet de nenumarati contestatori ai domnului avocat, este nelegala, iar daca la asta se mai adauga si incompetenta profesionala si profundul dispret al acestuia fata de institutia pe care o reprezinta in instanta, folosind un limbaj de cea mai joasa speta inclusiv pe face-book (a se vedea sedinta comisiei de etica din SRTv din data de 25.10.2015), te poti intreba, indreptatit, de ce acest monstru cu chip de om, care este responsabil moral inclusiv pentru moartea unor colegi ai doamnei Irina Radu, ca sa nu mai vorbim de atatea si atatea cazuri de distrugere a destinelor unor
oameni care nu au avut alta vina decat ca nu au fost obedienti structurilor politice, continua destructurarea unei institutii si batjocorirea unor oameni, cu directa aprobare a
conducatorilor acesteia. Si poate doamna Irina Radu ar trebui atentionata ca semnatura sa pusa la sfarsitul unui contract, in special al unuia nelegal, poate face DNA-ul sa ceara si responsabilizarea celor care sunt raspunzatori de nelegalitatea contractului ca si de responsabilizarea pentru efectuarea de plati nelegale de catre o institutie care numai pe roze nu sta din punct de vedere financiar. Iar ultimul lucru pe care as dori sa-l mentionez este ca un contract de asistenta juridica este un document public, si numai in cazul in care ar fi obiectul unor prestatii de ordin personal poate contine si clauze speciale, nepublicabile; in cazul insa al reprezentarii pentru o institutie cu finantare publica sau
majoritar de stat, obligativitatea de a justifica banul public exclude clauzele ascunse,
nepublicabile.