INTERVIU. Scenariu norvegian adaptat, actori români, locul poveştii: Braşov, casa de producţie: Castel Film. Producătorii serialului Valea mută, au detaliat pentru Paginademedia.ro povestea care începe pe HBO: scenariul este norvegian (dar este adaptat pentru România), actorii sunt români, iar filmările au avut loc în Braşov, Cheia şi Bucureşti.
"În linii mari am păstrat povestea principală, cu accent pe intrigă, adică evenimentul de la început care declanşează o reacţie în lanţ întinsă pe parcursul celor patru episoade", a declarat scenaristul Christian Barna, pentru Paginademedia.ro. povestea pleacă de la o crimă într-o pădure de lângă Braşov, la care doi adolescenţi au fost martori.
"Vrem ca dilemele şi provocările cu care se confruntă personajele noastre să atingă publicul HBO”, spune Johnathan Young, unul dintre producătorii executivi HBO Europe, care s-a implicat în realizarea seriei Valea Mută, într-un scurt interviu acordat Paginademedia.ro.
În mai puţin de două săptămâni HBO Europe va lansa noua sa producţie filmată în România, Valea Mută. Primul episod al productiei va fi difuzat pe 23 octombrie, de la ora 20:00 la HBO şi HBO GO, după cum au anunţat oficialii HBO.
Regia seriei Valea Muta este semnata de Marian Crişan. În rolurile principale sunt: Theodor Şoptelea, Vlad Bălan, Rodica Lazăr, Emilian Oprea.
Răspunsurile oferite de producătorul HBO Europe Johnathan Young şi scenaristul Christian Barna, în continuare:
Reporter Paginademedia.ro: Ce înseamnă să adaptezi un scenariu plecând de la un format străin (în cazul de faţă norvegian)?
Christian Barna, scenarist Valea Mută, pentru Paginademedia.ro:
“Înseamnă o oscilaţie perpetuă între ce să schimbi şi ce să păstrezi din original. În cazul de faţă, în linii mari am păstrat povestea principală, cu accent pe intrigă, adică evenimentul de la început care declanşează o reacţie în lanţ întinsă pe parcursul celor patru episoade. Apoi am regândit anumite nuclee tematice, pentru a le face să corespundă realităţilor autohtone. Acest proces de naturalizare a adus cu sine personaje şi situaţii noi care cred că dau miniseriei o culoare aparte.
Reporter Paginademedia.ro: Aş vrea să-mi povesteşti un pic despre procesul de creaţie. Porneşti de la o serie de puncte cheie pe care trebuie să le atingi sau cum se întâmplă asta?
Christian Barna: Există, desigur, câteva puncte cheie pe care îţi propui să le atingi, puncte care delimitează o zonă de care dacă te îndepărtezi te trezeşti în altă poveste, sau mai exact în alt film. În rest, încerc să stau cât mai mult cu personajele, să le înţeleg. Apoi caut acele situaţii în care specificitatea lor se poate desfăşura cât mai bine.”
Johnathan Young, producător HBO Europe: Am simţit că modul în care se desfăşoară povestea şi problemele pe care le ridică ar putea fi adaptate într-un cadru românesc
Reporter Paginademedia.ro: Regizorul Marian Crişan a spus că a fost atras de proiectul HBO pentru “intriga interesantă” din scenariu. Acesta este motivul pentru care a fost ales acest format?
Johnathan Young, unul dintre producătorii executivi HBO Europe, care s-a implicat în realizarea seriei Valea Mută: Serialul norvegian, Eyewitness, porneşte de la o premisă foarte interesantă care te fascinează imediat. Asta e ceea ce ne-a atras la el.
Am simţit că modul în care se desfăşoară povestea şi problemele pe care le ridică ar putea fi adaptate într-un cadru românesc, reuşind să rămână captivante şi să pună oamenii pe gânduri.
Când ne uităm la formate, ne gândim mereu la două lucruri. În primul rând, este o producţie foarte bună? Şi, în al doilea rând, ridică întrebări şi provoacă răspunsuri care ar fi de interes pentru publicul local? Credem ca Valea Mută să facă ambele lucruri.
Reporter Paginademedia.ro: Este publicul din România unul “avid” după producţiile locale sau preferă mai degrabă producţiile cu succes incontestabil la nivel global, precum Game of Thrones? De ce consideră HBO Europe că merită să investească în producţii locale?
Johnathan Young: Cu siguranţă că telespectatorii români îşi doresc producţii locale. HBO este un brand premium care oferă drame premium şi noi oferim o platformă unică pentru ca cei mai talentaţi oameni din industria de film şi televiziune din România să se poată exprima alături de cele mai bune producţii din orice altă parte a lumii. Asta, desigur, înseamnă un mare câştig pentru public.
Care sunt reacţiile la care vă aşteptaţi din partea publicului român?
Johnathan Young: Ne dorim ca drama şi personajele să-i incite, să fie încântaţi de stilul vizual al regiei şi de locaţii. Vrem ca dilemele şi provocările cu care se confruntă personajele noastre să atingă publicul HBO.
Reporter Paginademedia.ro: Cât la sută din scenariul seriei Valea Mută este inspirat din formatul norvegian şi cât la sută este inspiraţie locală?
Johnathan Young: Incidentul de la care porneşte totul este acelaşi, structura este în mod clar inspirată de serialul norvegian (deşi acesta are 6 episoade şi noi, 4, deci nu sunt identice). Conflictele centrale sunt uşor de recunoscut, dar contextul este destul de diferit. Problemele care apar au o rezonanţă diferită în Norvegia faţă de România.
O parte din dinamica familiei este unică în varianta românească, întrebuinţarea limbajului este diferită, iar locaţiile aduc o dimensiune complet nouă seriei. Nu poţi face o adaptare de succes fără să integrezi personajele în contextul local, iar scriitorul Christian Barna şi regizorul Marian Crişan au făcut exact asta, păstrând însă formatul original norvegian.
De aceea, suntem convinşi că Valea Mută are o voce distinctă şi sperăm ca oamenii care au creat serialul norvegian să fie mândri de traseul producţiei lor.
Câteva informaţii despre noua producţie HBO Europe, Valea Mută
Valea Mută este o adaptare a unui format norvegian, Øyevitne/Eye Witness, cu un scenariu semnat de Christian Barna.
Filmările au durat 48 de zile şi s-au desfăşurat, în cea mai mare parte, în judeţul Braşov. Echipa HBO implicată în realizarea şi producţia seriei este reprezentată de Johnathan Young şi Steve Matthews, producători executivi HBO Europe, Andra Radu, producător creativ HBO România, şi Alina David, producător HBO România.
În rolurile principale ale noii producţii HBO Europe sunt actorii Theodor Şoptelea şi Vlad Bălan, care debutează în film, Rodica Lazăr („Orizont”, „Carmen”), Emilian Oprea („De ce eu?”, „Autoportretul unei fete cuminţi”).
Din distribuţia miniseriei fac parte: Corneliu Ulici, Alexandra Fasolă, Ovidiu Niculescu, Mihai Călin, Alina Berzunţeanu, Mihaela Trofimov, Remus Mărgineanu, Ioan Tiberiu Dobrică.
Regia este semnată de Marian Crişan (Orizont, Rocker, Morgen) iar imaginea, de Tudor Mircea (Comoara, Când se lasă seara pestre Bucureşti sau metabolism, Rocker).
Casa de producţie a seriei Valea Mută este Castel Film, reprezentată de Bogdan Moncea.
Valea Mută explorează relaţia dintre doi adolescenţi care oscilează între prietenie şi atracţie, în timp ce sunt prinşi într-o serie de evenimente care îi pun în pericol: devin martorii unor crime comise într-o pădure de lângă Braşov.
“Filmul se bazează pe o abordare realistă şi lipsită de prejudecăţi a relaţiei dintre doi adolescenţi expuşi unor întâmplări care le vor pune la încercare sentimentele şi identitatea. Elementele de thriller se întrepătrund cu cele de dramă, pe măsură ce investigaţia cazului (condusă de Elena Zamfir, procuroare ambiţioasă şi, în acelaşi timp, mamă adoptivă a lui Filip) avansează, iar relaţiile dintre personaje ating puncte sensibile, care se transformă în conflicte greu de gestionat”, potrivit oficialilor HBO.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu