Lista reacţiilor împotriva renunţării la taxa radio-tv. Jurnalişti, organizaţii de media, şefii TVR, foşti şefi, toţi au cerut menţinerea taxei. Degeaba.
Liviu Dragnea, ieri, pe Facebook: "Referitor la taxa radio&tv, am luat în calcul atât obiecţiile societăţii civile, cât şi părerile profesioniştilor."
Liviu Dragnea, azi, în Parlament: "Am mai discutat cu mulţi oameni, aseară şi azi-noapte cu mai mulţi colegi."
Reacţiile împotriva eliminării Taxei Radio-TV au curs încă de la prima intenţie declarată a liderului PSD: reprezentanţii societăţii civile, jurnalişti şi – fără precedent – actualii şi foştii şefi ai TVR şi ai radioului public au cerut clar menţinerea taxei. E un pericol la adresa independenţei şi a democraţiei, a fost ideea generală.
Totuşi, deputaţii au votat în unanimitate renunţarea la taxă deşi Comisia de buget finanţe ajunsese de acord ieri – tot în unanimitate – că taxa radio TV trebuie menţinută.
Paginademedia.ro trece în revistă reacţiile din ultima perioadă:
Şefii TVR şi ai radioului, reacţie la unison
Foşti şefi ai radioului public şi ai TVR au cerut păstrarea taxei radio-TV şi au atras atenţia că renunţarea la taxă, votată deja de Senat, este deosebit de periculoasă şi este un atentat la însăşi democraţia românească.
„Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României”, se arată în scrisoarea publică semnată de patru foşti şefi ai radioului public şi şapte foşti şefi ai TVR.
„Eliminarea Taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici”, se arată în punctul de vedere trimis presei de către TVR.
Răzvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu, Alexandru Lăzescu si Stelian Tănase semneaza ca fosti sefi ai TVR. Din partea fostelor conduceri de la Radio semnează Tudor Catineanu, Nora Rebreanu, Dragos Seuleanu, Maria Toghina si Andras Istvan Demeter.
Şeful radioului, Ovidiu Miculescu: cine plăteşte muzica o şi comandă
Radioul public a condamnat ideea renunţării la taxă:
“odată aplicată va avea rapid ca urmare scăderea calităţii actului editorial în detrimentul cetăţenilor români, aducerea la zero a celor două instituţii media publice, încetarea existenţei noastre cu satisfacţia minoră a unei transparenţe şi eficienţe la nivel declarativ.”
Se ştie de când lumea că „cine plăteşte muzica o şi comandă”! Vă rugăm, nu anulaţi singura legătură între publicul beneficiar şi serviciul public de radio.
Organizaţiile de media: "transformă serviciile publice de media în servicii politice"
Mai multe organizaţii de media au criticat renunţarea la taxa radio TV. "transformă serviciile publice de media în servicii politice".
"Considerăm că finanţarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, şi aşa puternic controlate prin modul de numire şi - mai ales - de demitere a consiliilor de administraţie. (...)Organizaţiile semnatare cereau actualului Parlament să respingă proiectul iniţiat de Liviu Dragnea.
Mircea Toma: ne întoarcem pe timpul lui Ceauşescu
"SRR si TVR ar redeveni din televiziune si radio publice ceea ce au fost pe timpul lui Ceauşescu, radio-televiziunea de stat. Acesta este nivelul de înţelegere al tovarăşului Dragnea", a declarat Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, cu privire la propunerea PSD de a modifica legea de organizare şi funcţionare a TVR şi Radio România, în sensul eliminării taxei colectate de la cetăţeni.
Măsura, spunea jurnalistul, “alterează profund misiunea mediilor publice şi, ca efect secundar, extrem de periculos, mută relaţia dintre public si servicii media către relaţia Guvern - serviciu media.”
“Faptul ca proiectul de lege Dragnea propune preluarea de catre Guvern a finantarii serviciilor media publice creaza o relatie de dependenta excesiva fata de guvern, deci de vectorul politic. Or', ideea este de a îmbunătăţi relaţia dintre beneficiar, adica cetatean, şi furnizorul de media.”
Tolontan: instituţiile media devin dependente de Putere
"Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune şi o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune şi radio" a atras atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan, la scurt timp după propunerea lui Liviu Dragnea.
Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor mai spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de "Putere".
"Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependenţa de Putere se transformă într-o evidenţă controlată prin alocările bugetare", a mai spusTolontan.
Citeşte şi:
- Taxa radio-TV rămâne. Deputaţii din comisia buget-finanţe au votat în unanimitate păstrarea acesteia
- VIDEO. Liviu Dragnea, mesaj dur pentru şeful radioului: „Cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe la telefon pe liderul de grup de la PSD? O să vedeţi voi ce o să păţiţi!”
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
2. Ce ar fi fost dacă propunerea eliminării taxelor venea nu de la PSD ci de la PNL care, din păcate, e mereu în defensiva în loc să se bată pentru prim-planul scenei politice prin proiecte importante? Probabil s-ar fi tergiversat mai mult, dispărea celeritatea cu care s-a adoptat legea dar cine se putea împotrivi, doar a fost unanimitate?
3. Trecerea TVR la bugetul de stat, deci dependența politică, e deplânsă de mulți ca și cum până acum era vorba de vreo instituție independentă, în slujba oamenilor. Păi dacă ar fi fost așa audiențele erau altfel. Țineți minte ce tevatură a produs dispariția OTV care reușise să păcălească într-atâta cât un întreg partid /de oportuniști/ a fost lansat pe eșichier? Din nou spun, TVR și-a făcut-o cu mâna lui, devenind un pion în lupta electorală unde se capitalizează astfel nemulțumirea îndelungată și răutăcioasă a publicului.
4. Există un viitor? Va merge mai bine TVR sub oblăduirea guvernului? Nu știu dacă problemele financiare de acolo se vor rezolva dar lumea va fi ușurată că dispare varianta des vehiculată a măririi taxei, cât despre independența editorială să fim serioși, ea nu există nici azi câtă vreme TVR întoarce spatele problemelor mari și importante ale țării. Totul pleacă și se întoarce la calitatea programelor dar câți ani trebuie să mai treacă pentru o schimbare reală acolo?