„Ce minte are cel care a compus această frază? E o frază stalinistă şi punct. Nu avem ce să mai discutăm”, a spus Radu Călin Cristea, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Despre ce „frază stalinistă” este vorba? Despre singura referire din raportul MCV legată de CNA:
„Deşi hotărârile CSM sunt întotdeauna transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte luarea de măsuri reparatorii eficace sau corectarea informaţiei de către canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile.”
Cum traduce Cristea fraza de mai sus: „În sensul că CNA nu s-a autosesizat la deciziile, care nu ştiu ce sunt, ale CSM-ului şi nu a dat ordin televiziunilor să şi corecteze greşelile din punct de vedere al CSM-ului. Asta este o gândire stalinistă.”
„Transformă CNA-ul într-un centru care ordonă televiziunilor care au greşit, din punctul de vedere al CSM, să corecteze pretinsele greşeli. E ceva de noaptea minţii”, mai completează Cristea.
Din discuţiile de la CNA:
Florin Gabrea, membru CNA – Orice post care discută un caz din justiţie. Se discută cu argumente şi contraargumente. La televiziunile din România se petrece un proces de haiducie din secolul 17 în care se toacă instituţia până la nemurire. Nu cred că CSM ne poate comanda reclamă-l pe ăla.
Radu Călin Cristea, membru CNA – „Deşi CSM a informat în mod constant Consiliul Naţional al Audiovizualului privitor la aceste fapte, nu s-a produs o corectare a acestor greşeli. În sensul că CNA nu s-a autosesizat la deciziile, care nu ştiu ce sunt, ale CSM-ului şi nu a dat ordin televiziunilor să şi corecteze greşelile din punct de vedere al CSM-ului. Asta este o gândire stalinistă.
Florin Gabrea – Radu, pe tine te-a deranjat foarte tare că cineva a zis de Radu Călin Cristea e nu ştiu ce cu dungi roşi sau albastru la pălărie. Te-a deranjat.
CSM-ul este tocat în fiecare zi posibilă şi imposibilă.
Radu Călin Cristea: Dar e altă discuţie. Noi nu avem un raport de subordonare faţă de CSM. Nu-mi dă ordine mie.
Iar în al doilea rând, ce aş vrea să se înţeleagă. Au apărut câteva cărţi despre procesele de presă care sunt la CEDO. Spre cinstea lor, cei care au redactat MCV-ul, după această tâmpenie stalinisto-comunistă făţişă spun un lucru foarte cinstit. Şi anume că: existe diferenţe între comisia europeană şi consiliul Europei prin CEDO în privinţa evaluării libertăţii de exprimare.
Sunt procese celebre. Un jurnalist norvegian împotriva statului norvegian, în care i se dă dreptate jurnalistului la CEDO şi se spune aşa: În subiectele care reprezintă un mare interes pentru publicul larg se permite excese ale libertăţii de exprimare. Se permit chiar lucruri care sunt în afara legislaţiei, pentru a se crea o notă de dramatism şi pentru a face cumva vizionarea mai atractivă. Spun negru pe alb într-o decizie a CEDO.
Suntem citaţi într-un context care face de ruşine Consiliul European. E o gândire de un dogmatism care pe mine m-a speriat. Transformă CNA-ul într-un centru care ordonă televiziunilor care au greşit, din punctul de vedere al CSM, să corecteze pretinsele greşeli. E ceva de noaptea minţii.
Dorina Rusu, membru CNA – Mie mi se pare că ce e cu privire la noi în raportul MCV nu are nimic stalinist ci la faptul că au existat sesizări ale CSM care nu au fost rezolvate în sensul în care au fost reclamaţiile.
Radu Călin Cristea – ce sens au protocoalele astea?
Monica Gubernat – Amenzile sunt contestate în instanţă. Deci nu noi avem ultimul cuvânt, ci instanţa.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii