„Motivul despărţirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm”, a scris Sabin Orcan, pe Facebook, ca un răspuns la afirmaţiile jurnaliştilor Mălin Bot şi Ondine Gherguţ, care au spus că ar fi alte motive în spatele acestor decizii.
Mălin Bot a spus pentru paginademedia.ro că a fost concediat la cererea lui Alexander Adamescu, cel care a preluat frâiele România liberă, iar motivul demiterii ar fi fost că jurnalistul a participat la un protest în Timişoara şi a ţinut un discurs în faţa oamenilor.
Totodată, Ondine Gherguţ, concediată tot ieri de la România liberă, a scris pe Facebook: „Am fost anunţată joi că dl director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupţiei şi a DNA.”
Sabin Orcan, în postarea de pe Facebook: „Sunt măsuri excepţionale, pe care nu le-am fi luat dacă nu am fi avut probleme financiare. Asta nu înseamnă că vom schimba politica editorială a ziarului. Vom continua să scriem despre afacerile politicienilor corupţi, dar şi despre abuzurile unor instituţii ale statului.”
Precizările lui Sabin Orcan, în continuare:
CÂTEVA EXPLICAŢII DESPRE REDUCERILE DE LA ROMÂNIA LIBERĂ & ACADEMIA CAŢAVENCU
Redacţia “România liberă” este o echipă mai mică începând de ieri. Ne-am despărţit de doi oameni: Malin Bot şi Ondine Ghergut. Sunt doi jurnalişti cunoscuţi la care am renunţat cu regret. Aşa că nu vă aşteptaţi să vă spun ceva rău despre ei. Motivul despărţirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm. Nu e uşor, ştiu, dar aşa funcţionează economia de piaţă. Nu putem trăi la nesfârşit din banii primiţi de undeva. Aşa că a trebuit să iau această decizie grea. Au plecat Mălin şi Ondine, dar au rămas Răzvan Chiruţă, Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Mihai Duta, Silviu Sergiu, Petre Badica şi toţi ceilalţi.
Ca dovadă ca suntem într-o criză financiară, tot ieri am decis să închidem ediţia tiparită a Academiei Caţavencu şi a revistei Căminul. Şi, evident, vom renunţa şi la nişte angajaţi din aceste redacţii. Repet, sunt măsuri excepţionale, pe care nu le-am fi luat dacă nu am fi avut probleme financiare. Asta nu înseamnă că vom schimba politica editorială a ziarului. Vom continua să scriem despre afacerile politicienilor corupţi, dar şi despre abuzurile unor instituţii ale statului.
Părerea noastră despre Dragnea, ca să iau doar un exemplu, rămâne aceeaşi. Este un corupt şi un mincinos, pe care îl vom taxa cu fiecare ocazie! Iar PSD, cu puţine excepţii, se comportă ca un partid de mafioţi şi nu va avea linişte câte zile vom avea noi la “România liberă”! Despre Tăriceanu? Un individ care a întors-o ca la Ploieşti şi a dat papionul european pe cravata roşie rusească!
Despre DNA? O instituţie foarte necesară, dar de politicile căreia a ajuns să se îndoiască mai nou până şi vechiul ei susţinător Dan Tăpălagă. Deci nu toţi procurorii anticorupţie sunt nişte Robespierri fără pată şi prihană (Volintiru sau Negulescu sunt doar două contraexemple). Despre SRI? O instituţie foarte necesară, dar care a moştenit, peste ani, năravurile fostei Securităţi de a-şi băga nasul în vieţile noastre, ale tuturor.
Sunt doar câteva dintre concepţiile noastre, ale celor care scriem în continuare la RL, care rămân neatinse de nicio restructurare. Când n-o să le mai putem exprima liber, vă promit că sunt primul care pleacă.
Citeşte şi:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii