CAZUL FALSEI ALERTE. "Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat", scrie Moise Guran despre cazul falsei alerte. "Aplicaţia Biziday nu va mai transmite alerte de cutremur. Ne-am deconectat de la serverele INFP în această seară", a anunţat jurnalistul.
Anunţul vine după ce, vineri seară, abonaţii aplicaţiei Biziday au primit o alertă falsă, dar care nu a fost trimisă din sistemul aplicaţiei, potrivit lui Moise Guran.
Moise Guran explică motivele pentru care aplicaţia s-a deconectat de la serverele Institutului Naţional de Fizică a Pământului, într-un material publicat pe Biziday.
Alerta de cutremur din aplicaţie, spune Guran, a fost supersecurizată. Ce a fost trimis însă către abonaţii Biziday a fost o notificare, un alt tip de alertă, însă cu textul care anunţa cutremurul.
Guran: Cine a reuşit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicaţiei.
Moise Guran, în materialul despre falsa alertă:
Alerta de Cutremur NU a fost spartă, ea NU s-a declanşat accidental. Mesajul trimis vineri seara NU a fost o Alertă de Cutremur.
În toamnă, înainte de implementarea Alertei şi lansarea Aplicaţiei, am mers cu un expert în securitate cibernetică la Institutul pentru Fizica Pământului şi am avut cu cei de acolo o discuţie legată de modul în care cooperăm şi ne securizăm în privinţa Alertei de Cutremur. Şi ne-am securizat bine!
Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat. Este vina mea şi îmi asum responsabilitatea. Am plecat de la premisa că noi suntem atât de bine securizaţi (cine îşi imaginează că dacă Biziday e o aplicaţie gratuită e făcută pe genunchi, de voluntari sau fără investiţii se înşeală grav) încât nu poate trimite altcineva decât noi o ştire. O notificare.
Asta a fost vineri seara – o notificare în care putea să scrie că e un accident pe autostradă. Cine a reuşit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicaţiei.
Cui podest? Nu ştim încă, dar vom încerca să aflăm, am comandat un audit de securitate şi voi depunde o plângere la Poliţie. Vom reuşi? Eu vă pot promite că nu vom precupeţi niciun efort să aflăm şi să dăm chiar noi ştirea.
Sincer să vă spun, aş fi preferat să fie greşeala noastră, să vă pot spune că am greşit şi să îmi cer scuze. Dar NU este acesta Adevărul. Vă promit că atunci când îl voi şti, îl voi spune.
Noi ne-am propus să dăm ştiri, după ce le verificăm, să facem o educaţie a Adevărului. Educaţia pentru Cutremur a fost extra şi acum am reconsiderat-o.
În această seară ne-am deconectat de la serverele INFP. Colegii mei lucrează şi, cât de curând, veţi fi invitaţi să faceţi un update la Aplicaţia Biziday, ce elimină atât Meniul Alertei de Cutremur, cât şi filmuleţul educativ dar şi informaţiile privind prevenţia.
Facem acest lucru pentru a păstra credibilitatea Aplicaţiei Biziday, căci responsabilitatea pe care noi ne-o putem asuma este legată de verificarea ştirilor şi informarea populaţiei în timp real. Suntem doar jurnalişti.
Materialul complet, pe Biziday.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii