
(P) Bucătăria orientală este un adevărat spectacol al aromelor, iar dacă îţi doreşti să aduci în bucătăria ta miresmele îmbietoare ale Orientului, avem soluţia. De la subtilităţile parfumate ale amestecurilor de mirodenii până la intensitatea condimentelor picante, aceste ingrediente stau la baza unor reţete bogate în gust şi tradiţie.
Fie că îţi place să găteşti preparate clasice din Orientul Mijlociu, India sau Asia de Sud-Est, fie că vrei doar să dai un aer nou reţetelor tale, iată 10 condimente orientale esenţiale care îţi pot transforma complet stilul culinar:
1. Za’atar by Fuchs – secretul gustului desăvârşit
Originar din bucătăria tradiţională a Orientului Mijlociu, Za’atarul este un amestec aromat şi echilibrat de susan prăjit, cimbrişor, sare de mare, oregano, sumac, coriandru, usturoi prăjit.
Cum îl foloseşti?
Amestecă-l cu ulei de măsline şi unge lipiile proaspăt scoase din cuptor. E delicios şi pe carne la grătar, ouă sau legume coapte. Aroma sa uşor acrişoară şi parfumată oferă profunzime oricărui preparat.
2. Ras el Hanout by Fuchs – Regele condimentelor marocane
Acest parfum oriental pe farfurie conţine un amestec complex de până la 15-20 de mirodenii: coriandru, cardamom, chimion, piper negru, anason, chilli, curcuma, boia dulce, ghimbir, usturoi, cuişoare, anason sţelute, nucşoară, petale de trandafir, chimen negru, frunze de lavandă, piper de Guineea.
Cum îl foloseşti?
Este nelipsit din preparatele marocane cu miel sau couscous. Ideal pentru: orez, carne de miel sau legume.
3. Garam Masala by Fuchs – Sufletul bucătăriei indiene
Condimentul Garam Masala este adesea folosit pentru a pregăti diferite reţete de curry-uri. Acest amestec aromatic cuprinde: coriandru, piper negru, curcuma, ienibahar, cardamom, nucşoară, ghimbir, chilli, cuişoare, scorţiţoară, foi de dafin, chimion, usturoi, sare, oregano.
Pont pentru gătit
Se adaugă adesea spre finalul procesului de gătire pentru a accentua aromele curry-urilor şi tocăniţelor.
Versatil şi profund parfumat, Garam Masala este sufletul multor reţete indiene, totodată se poate folosi cu succes la mâncarea de linte şi legume.
4. Curcuma by Fuchs – Aurul Condimentelor
Cunoscută şi sub numele de turmeric, curcuma are o culoare intens galbenă şi un gust pământiu, uşor amar. Este utilizată în diverse preparate din orez, curry-uri, paella, pilafuri şi sosuri.
În reţetele dulci-acrişoare, scoate în evidenţă gustul cărnii de pui şi al peştelui, oferind o savoare echilibrată şi rafinată.
Cunoscut şi ca turmeric, acest praf galben strălucitor nu aduce doar gust, ci şi beneficii pentru sănătate, datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatoare.
Pontul din bucătărie:
Pune curcuma în curry, pilaf, supe şi preparate cu pui sau peşte. Dă o culoare şi o savoare aparte.
5. Curry Madras by Fuchs – Arome caraibiene de foc
Inspirat de gusturile tradiţionale din Caraibe, acest mix mediu-picant de condimente este ideal pentru a adăuga profunzime şi aromă mâncărurilor din carne de pasăre, miel sau viţel, precum şi preparatelor cu orez sau celor pe bază de fructe şi sosuri cu un strop de foc.
Curry Madras este un amestec mediu-picant de curcuma, chimion, coriandru, usturoi, fenicul, pătrunjel, oregano, chilli, schinduf, condimente. Gustul său aduce o explozie echilibrată de căldură şi dulceaţă.
6. Curry Thai by Fuchs – Fructat, iute şi exotic
Inspirat din bucătăria thailandeză, acest amestec are o iuteală moderată şi note uşor fructate, graţie combinaţiei de boia dulce, coriandru, fenicul, usturoi, scorţişoară, chilli, schinduf şi ghimbir.
Este ideal pentru curry-uri cu orez şi lapte de cocos, fructe de mare, peşte, carne de pasăre sau vită, preparate exotice cu fructe sau reţete dulci-sărate.
7. Curry Jaipur by Fuchs – Gust îndrăzneţ
Curry-ul Jaipur, specific bucătăriei indiene, este un condiment mai iute, potrivit pentru preparate la wok, cu lapte de cocos, carne de pasăre sau de vită, peşte şi crustacee.
Are în compoziţie ceapă, frunze de coriandru, pătrunjel, usturoi, spanac pudră, coriandru, rozmarin, scorţişoară, chimen, fenicul, ardei verde, muştar macinat, pe lângă clasicul mix curry (curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi, fenicul, condimente).
8. Curry Gold Elephant – Versatilitate în stil englezesc
Cu un gust mediu-picant si note dulci delicate, curry-ul englezesc se potriveşte perfect cu o varietate de preparate: orez, peşte, carne de miel, vită, pasăre, dar şi sosuri aromate şi preparate cu fructe exotice cu o tentă uşor iute.
Conţine ingrediente clasice precum: curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi, fenicul, condimente şi oferă un mix echilibrat pentru orice nivel de iuteală.
9. Chilli Cayenne by Fuchs – Puternic şi aromat
Chilliul Cayenne este un chilli măcinat fin, folosit pentru a da iuţeală preparatelor de carne, foarte bun şi la legume sau peşte sau folosit pentru sosuri sau supe. Este fantastic pentru feluri precum chilli con carne, gyros, thay-curry, curry-uri picante.
Gustul picant se intensifică dacă este gătit pentru mai mult timp, iar iubitorii de picant îl au mereu în bucătărie.
De reţinut:
Dacă îl găteşti mai mult, iuteala se intensifică.
10. Chilli Bird’s Eye by Fuchs – Gust intens de iute
Acest chilli asiatic, mic dar extrem de iute, îşi păstrează intensitatea chiar şi după gătire. Se potriveşte în marinate, sosuri, carne toccata, tocăniţe sau mâncăruri din bucătăria asiatică cu paste, legume sau orez.
Recomandare:
Ai grijă la dozaj – e puternic!
Condimentele orientale nu sunt doar simple ingrediente, ci sunt tradiţii aromate, poveşti transmise din generaţie în generaţie. Prin fiecare amestec descoperim culturi şi moduri de a găti cu suflet.
Dacă eşti gata să explorezi noi orizonturi culinare, poţi începe cu aceste 10 condimente şi să te laşi purtat de gusturi care spun mereu ceva mai mult.
Astfel, dacă vrei să-ţi diversifici reţetele sau să explorezi arome noi, aceste 10 condimente sunt un punct de pornire ideal pentru orice aventură culinară exotică.
Ai încercat vreunul dintre aceste condimente?
Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro