Skip to main content

Premiile Superscrieri. Andrada Fiscutean, redactor-şef ştiri Pro FM: „Cred că e greu să cuantifici efectul pe care îl poate avea un material asupra publicului” - INTERVIU

 
Premiile Superscrieri. Andrada Fiscutean, redactor-şef ştiri Pro FM: „Cred că e greu să cuantifici efectul pe care îl poate avea un material asupra publicului” - INTERVIU

Premiile Superscrieri. Andrada Fiscutean (redactor-şef ştiri Pro FM) este câştigătoarea premiului Superscrierea Cititorilor ediţia 7 în 2017, alături de Sorina Vasile, pentru reportajul „Ciori versus porumbei”, publicat în Decât o Revistă (DoR). Este un material despre oameni, păsări şi prejudecăţi.

Publicitate

Organizatorii Premiilor Superscrieri au realizat o serie de interviuri cu câţiva dintre câştigătorii premiului Superscrierea Cititorilor.

Astăzi, Andrada Fiscutean, redactor-şef la Pro FM şi jurnalist freelancer specializat în ştiinţă şi tehnologie, povesteşte despre reportajul realizat împreună cu Sorina Vasile.

„Cred că e greu să cuantifici efectul pe care îl poate avea un material asupra publicului. Ciori versus porumbei e, aparent, un material fără miză (....) E însă un text care spune ceva despre noi şi despre preconcepţiile noastre.”

Ce spune jurnalista despre materialul Ciori versus porumbei?

„Am primit premiul Superscrierea Cititorilor pentru articolul Ciori versus porumbei scris împreună cu Sorina Vasile şi publicat în DoR.

Articolul e despre timişorenii care tind să iubească porumbeii, dar să urască ciorile. Ei hrănesc porumbeii, au grijă de ei, însă se dau peste cap pentru a scoate ciorile din oraş, deşi ciorile sunt specie protejată şi sunt mai inteligente decât porumbeii”, spunea ea în interviul realizat de Superscrieri.

Superscrieri: Ce a reprezentat premiul Superscrierea Cititorilor pentru tine? De ce crezi că au ales oamenii materialul tău pentru acest premiu?

Andrada Fiscutean: Am primit premiul Superscrierea Cititorilor pentru articolul Ciori versus porumbei scris împreună cu Sorina Vasile şi publicat în DoR (https://www.dor.ro/ciori-versus-porumbei-dor-27/).

Pentru noi, premiul a fost o mare bucurie, pentru că ne-a făcut să credem că cititorii au rezonat cu munca noastră.

Articolul e despre timişorenii care tind să iubească porumbeii, dar să urască ciorile. Ei hrănesc porumbeii, au grijă de ei, însă se dau peste cap pentru a scoate ciorile din oraş, deşi ciorile sunt specie protejată şi sunt mai inteligente decât porumbeii.

Pentru acest material, am stat de vorbă cu un ornitolog care a petrecut o săptămână în copac cu ciorile, o tânără care a construit un azil pentru porumbei şi un fizician care scosese de curând 120 de saci cu găinaţ din mansarda clădirii în care locuia. În 2017, când am participat noi la Superscrieri, au fost multe materiale bune înscrise în concurs şi nu ne aşteptam să câştigăm.

Superscrieri: Care au fost dificultăţile în realizarea materialului cu care ai câştigat premiul? Ce feedback ai primit după publicarea lui?

Andrada Fiscutean: Marea noastră teamă a fost că nu vom găsi persoane care să vorbească cu pasiune fie despre ciori, fie despre porumbei. Înainte să plecăm spre Timişoara, am trimis mailuri, am dat telefoane şi ne-am făcut o listă de surse.

Când am ajuns însă acolo, am fost surprinse să descoperim că pasiunea oamenilor pentru una dintre cele două păsări era mai puternică decât ne aşteptam. Fiecare sursă ne-a îndreptat spre altele, la fel de interesante.

La festivitatea de premiere, îmi amintesc că Oana Giurgiu ne-a spus că i se pare senzaţional că am reuşit să facem un material atât de complex şi de ingenios documentat pornind de la un subiect banal, ciorile şi porumbeii din Timişoara.

Superscrieri: Care dintre materialele pe care le-ai scris/documentat de-a lungul anilor crezi ca au avut un impact mai mare în rândul oamenilor?

Andrada Fiscutean: Cred că e greu să cuantifici efectul pe care îl poate avea un material asupra publicului. Ciori versus porumbei e, aparent, un material fără miză — nu-şi propune să răstoarne guverne, să schimbe antrenori la fotbal sau să scoată oamenii în stradă. E însă un text care spune ceva despre noi şi despre preconcepţiile noastre.

Îmi plac subiectele aparent simple care ascund ceva profund. Anul trecut, am publicat un articol despre literatura science-fiction din Coreea de Nord (https://arstechnica.com/culture/2023/08/the-strange-secretive-world-of-north-korean-science-fiction/), care a avut multe sute de mii de afişări din toată lumea.

Articolul explică felul în care Kim Ir-sen, Kim Jong-il şi, ulterior, Kim Jong-un au folosit literatura SF pentru a face propagandă. În poveştile SF, nord-coreenii salvează lumea, în timp ce americanii sunt personaje negative, interesate doar de bani.

Vestul e decăzut din punct de vedere moral, iar New York-ul, cu siglele lui luminoase care pâlpâie continuu, „fură sufletul” oamenilor. Phenianul a impus reguli scriitorilor de literatură science-fiction, astfel că acestora li se cere să descrie un viitor luminos, în care ţara lor are o conduită morală exemplară. Dar cum să scrii despre o Coree de Nord şi mai bună, când propaganda partidului le spune deja oamenilor că trăiesc într-o lume aproape perfectă?

Superscrieri: Exista o lecţie importantă pe care ai învăţat-o din jurnalism şi ai vrea să o afle şi alţii?

Andrada Fiscutean: Materialul Ciori versus porumbei m-a învăţat că cel mai bine lucrez în echipă. Am învăţat enorm de la Sorina Vasile, cu care am lucrat la documentare şi la text. De-atunci, repet experienţa de a lucra cu alţi jurnalişti şi încerc să învăţ cât mai mult de la ei.

Superscrieri: La ce trebuie să fim atenţi în relaţia presă - public în anul acesta electoral?

Andrada Fiscutean: Anul ăsta, poate mai mult ca oricând, ar trebui să încercăm să înţelegem mai bine publicul pentru care scriem şi să fim mai atenţi la nevoile lui.

Ar trebui, de asemenea, să arătăm publicului ce se află dincolo de perdeaua de fum a declaraţiilor populiste.

Seria de interviuri cu foşti câştigători ai premiului Superscrierea Cititorilor, poate fi văzută mai jos:

Citeşte şi: Premiile Superscrieri. Ovidiu Vanghele, unul dintre ziariştii care a scris despre azilele groazei. „Merită să te chinui să scoţi un adevăr la suprafaţă” - INTERVIU

Citeşte şi: Premiile Superscrieri. Elena Stancu, jurnalista care a scris despre româncele care îngrijesc bătrâni în Italia - INTERVIU

Citeşte şi: Premiile Superscrieri. Matei Bumbuţ, fiul fotografului Cosmin Bumbuţ. „Poţi să ieşi din aproape orice tăcere inconfortabilă cu un străin dacă îl întrebi ceva despre el, oricât de mic” - INTERVIU

 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus