Skip to main content

Victor Rebengiuc, într-un spectacol-eveniment la TV: „Am început să mă gândesc la sfârşit, la moarte”. Ce post difuzează?

 
Victor Rebengiuc, în culisele spectacolului „Regele moare” de la Teatrul Naţional din Bucureşti / captură: YouTube TNB-TV
Victor Rebengiuc, în culisele spectacolului „Regele moare” de la Teatrul Naţional din Bucureşti / captură: YouTube TNB-TV

Televiziunea Română şi Teatrul Naţional Bucureşti anunţă difuzarea la TV a unui spectacol-eveniment: „Regele moare” (de Eugène Ionesco, în regia lui Andrei şi Andreea Grosu), cu Victor Rebengiuc (90 de ani) în rol principal. „M-am întâlnit cu acest rol într-un moment foarte interesant al vieţii mele. Am trecut un hop, am împlinit 80 de ani, şi am început să mă gândesc la sfârşit, la moarte”, a declarat Victor Rebengiuc, într-un interviu difuzat de canalul de Youtube al TNB.

Publicitate

Spectacolul „Regele moare” va fi difuzat în exclusivitate de Televiziunea Română, pe canalul TVR Cultural, sâmbătă (30 septembrie), de la ora 20.00.

Din informaţiile Paginademedia.ro spectacolul „Regele moare”, care a debutat la TNB în noiembrie 2017, nu a fost deocamdată adăugat în programul stagiunii curente. Victor Rebengiuc poate fi însă văzut şi într-un alt spectacol-eveniment, la Teatrul Bulandra: „Tatăl”, în regia Cristi Juncu.

În aceeaşi zi, de la ora 16.30, TVR Cultural va fi difuzat şi un material making off cu titlul „Povestea unui spectacol", produs de Diana Dumitru, despre realizarea spectacolului „Regele moare”. Au oferit impresii despre această producţie atât regizorii şi scenografii, cât şi actorii din distribuţie.

Şi înainte de difuzarea la TVR Cultural a spectacolului „Regele moare” va fi transmis, de la 19.10, în premieră, un portret al artistului, intitulat „Chipuri: Victor Rebengiuc", realizat de Laurenţiu Damian.

VIDEO. Victor Rebengiuc: „Trebuie să ne gândim foarte bine la viaţa pe care o mai avem de trăit”

Victor Rebengiuc: „M-am întâlnit cu acest rol într-un moment foarte interesant al vieţii mele. Am trecut un hop, am împlinit 80 de ani, şi am început să mă gândesc la sfârşit, la moarte. Şi, încetul cu încetul, mi-am dat seama că nu am de ce să mă tem. Moartea e sfârşitul vieţii şi viaţa trebuie să aibă un sfârşit.

Nu trebuie să ne fie frică, trebuie să ne gândim foarte bine la viaţa pe care o mai avem de trăit şi să plecăm dincolo cu fruntea sus, să facem tot ce putem mai bun. În 2019 am avut eu probleme grave de sănătate, am două operaţii pe coloană, după care m-am refăcut foarte greu.

Am probleme, dureri mari, siguranţă nu prea există, merg greu, dar asta e. Mi-am spus că aş putea să reiau, aşa că îl joc... Este (despre) un om la sfârşitul vieţii, care are toate belelele care vin odată cu sfârşitul vieţii. Sunt foarte optimist.

Aştept ultima cortină. Ce nu-mi place e că doare, cam doare. Aş vrea să nu fi fost şi cu durere”, a povestit, pentru canalul de YouTube al Teatrului Naţional din Bucureşti Victor Rebengiuc, într-o filmare realizată în culisele spectacolului acum doi ani.

GALERIE FOTO. Mariana Mihuţ: „Pentru mine, «Regele moare» este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional"

Iată şi câteva din declaraţiile făcute de Victor Rebengiuc şi de soţia sa din viaţa reală şi de pe scenă, Mariana Mihuţ, pentru reportajul de prezentare al spectacolului „Regele moare” de la TVR Cultural:

Victor Rebengiuc: „Piesa asta «Regele moare» nu mi s-a părut absurdă. Mi s-a părut o poveste de viaţă pe care o vom trăi cu toţii, fiecare, şi pe care mulţi au trăit-o, dar nu mai pot să ne comunice.

Este o experienţă pe care înainte de a o face în viaţă, am făcut-o în spectacolul acesta.

Mă pregătesc exact pentru ceea ce se pregăteşte şi Beranger, eroul pe care îl joc eu: exact pentru despărţirea de lumea asta şi plecarea într-un voiaj din care întoarcerea nu este planificată. Aşa că sunt fericit că joc acest spectacol”.

Mariana Mihuţ: „Pentru mine personal, «Regele moare» este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional", a adăugat şi soţia artistului, Mariana Mihuţ, care şi în spectacol are rolul partenereu de viaţă.

Despre spectacolul „Regele moare”

Piesa „Regele moare” a fost scrisă în limba franceză de dramaturgul român Eugène Ionesco şi a fost tradusă de Vlad Russo şi Vlad Zografi.

Spectacolul de la Teatrul Naţional din Bucureşti este o montare realizată de regizorii Andrei şi Andreea Grosu.

Povestea: Într-o lume în care absurdul devine realitate, un rege – un om obişnuit –, se confruntă cu inevitabilitatea morţii. Cu toate că nu se poate pregăti cu adevărat pentru această călătorie, regele trăieşte într-un univers neobişnuit. În timp ce moartea îşi face simţită prezenţa, lumea din jur se dezintegrează sub ochii săi. El trece prin etape de negare, acceptare, egoism, orgoliu, luciditate şi apoi din nou negare – toate acestea culminând într-o falsă resemnare a muritorului, deoarece nimeni nu îşi poate accepta cu adevărat sfârşitul.

Distribuţia spectacolului: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ana Ciontea, Şerban Pavlu, Florentina Ţilea, Richard Bovnoczki.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus