Realitatea TV şi Antena 3 au exploatat iresponsabil potenţialul de audienţă al cutremurului de sâmbătă. Apelând la temerile primare, întreţinând o stare de permanent potenţial pericol, hiperbolizând un seism fără impact major, cele două canale au alimentat panica. Canalelor de ştiri li s-a adăugat, evident, OTV.
Prestaţia posturilor de ştiri le-a adus doar o somaţie, iar OTV-ului o amendă de 100 de milioane de lei. Înainte de alte detalii, este absolut remarcabilă intervenţia Antenei 3 imediat după cutremur.
Prezentatoarea Elena Crăciun a oferit o reprezentaţie jurnalistică de excepţie, din care nu au lipsit cuvinte precum ucişi, zdrobiţi, omorâţi. Câteva sfaturi: “dacă sunteţi în pat, pur şi simplu rostogoliţi-vă jos”, “clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale” şi, cireaşa de pe tort: dacă staţi în cadrul uşii “veţi fi tăiat în două de intrarea uşii”.
Cele câteva minute care vor rămâne sigur în istoria stângăciilor jurnalistice de pe TV:
Sfaturile Antenei 3 despre cum să ne protejăm în caz de cutremur
[flashvideo filename=video/antena3_special.flv /]
În minutele de după cutremur, Realitatea TV a pus accent pe cele 500.000 de vicitime care s-ar putea înregistra în Bucureşti, după spusele primarului Sorin Oprescu.
Iată intervenţia Realităţii:
Cutremurul de la Realitatea TV
[flashvideo filename=video/realitatea_zona2.flv /]
Televiziunile au încălcat clar un articol din Codul de reglementare în audiovizual, consideră CNA.
Art. 81: "Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului."
Cele câteva secunde de cutremur inofesiv au generat emisiuni întregi despre un posibil dezastru.
Secvenţe din desfăşurarea jurnalistică pe tema seismului, în seara producerii acestuia:
Antena 3
- Reluarea informaţiei vehiculate de Sorin Oprescu: 500.000 de oameni ar putea muri în Bucureşti în cazul unui cutremur
- Jurnalistul Florin Condurăţeanu a povestit cum au murit Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ la cutremurul din 1977.
- Prezentarea unor imagini de la cutremurul din 1977 şi de la cutremurul din Italia
Realitatea TV
- Reluarea informaţiei vehiculate de Sorin Oprescu: 500.000 de oameni ar putea muri în Bucureşti în cazul unui cutremur.
- Adrian Păunescu a compus o poezie în direct, pe tema cutremurului.
- Difuzarea unui documentar despre cutremurul din 1977, la două ore după seismul de sâmbătă.
- Transmisii din stradă, cu Cristi Zărescu.
- O emisiune specială moderată de Robert Turcescu. Concluzia: putem sta liniştiţi.
- Sfaturi în cazul unui cutremur.
Dintre canalele care au relatat despre cutremur, în direct, s-a remarcat, în sensul bun, postul public, care tocmai difuza Telejurnalul. În direct prin telefon cu Gheorghe Mărmureanu (Intitutul Naţional de Fizică a Pământului), Mihai Rădulescu a obţinut informaţiile de bază despre cutremur, fără a întreţine o atmosferă de panică.
După succesul de audienţă de sâmbătă seara, Realitatea a exploatat intens subiectul şi în zilele următoare. Goana după cât mai multe minute în cât mai multe unghiuri de abordare ale cutremului a dus la produse fără nicio valoare jurnalistică. Reporterul de război Adelin Petrişor a transmis dintr-un elicopter care survola epicentrul seismului. Pădure, zonă muntoasă, imagini de o spectaculozitate care ar fi mutat imediat telespetatorii de pe post dacă pe ecran nu era titrat cuvântul generator de panică, combustibilul perfect pentru a alimenta temerile colective: CUTREMUR.
Cu audienţa drept singur obiectiv, posturile de ştiri s-au întors cu spatele la public (foarte organizat în cazul Realitatea TV) şi şi-au abandonat menirea de bază – aceea de a informa corect – exact în momentele în care telespectatorii aveau mai mult nevoie. Este drept, informaţiile despre ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur şi ce trebuie făcut în astfel de situaţii sunt utile, însă lipite de producerea unui seism, efectul nu este decât alimentarea panicii.
Un examen picat, în numele audienţei cu orice preţ.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
mi se pare stupid ca un link de pe academicul site geocities, care sa contina asemenea aberatii, sa fie aruncat in emisie, pentru a fi citit de o individa care de-abia vorbeste romana, d-apoi sa mai si traduca din engleza.
Felicitari TVR ( si Radioului Public, pentru ca si el intra in aceeasi categorie)