“Scrieţi-mi o scrisoare şi am să vă răspund”, acesta a fost răspunsul ultimului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, la întrebările jurnalistului Grigore Cartianu, redactor şef Adevărul. Acesta din urmă l-a întrebat pe fostul lider sovietic de ce numărul de turişti din URSS a fost de două ori şi jumătate mai mare în decembrie‘89, faţă de decembrie 88.
Întrebarea redactorului şef de la Adevărul a venit în contextul în care subiectul turiştilor sovietici a fost tratat, pe larg, în ultimele luni, în serialul despre Revoluţie.
Mihail Gorbaciov a evitat cât de mult a putut un răspuns, dar văzând că ziaristul nu se lasă bătut, a încheiat orice discuţie invitându-l să-i scrie o scrisoare.
Iată cum s-a desfăşurat dialogul dintre Mihail Gorbaciov, fost preşedinte USS, şi Grigore Cartianu, actual redactor şef Adevărul:
Grigore Cartianu: Imediat după Al Doilea Război Mondial, exista în România o lozincă “Stalin şi poporul rus, libertate ne-au adus”. Şi era un mare fals.
Mihail Gorbaciov: Şi tu ţii cont de aceste falsuri?
Grigore Cartianu: Acesta e doar inceputul intrebarii...
Mihail Gorbaciov: Aştept întrebarea clar şi scurt!
G.C.: De ce nu au spus după ’89, "Gorby şi poporul rus, libertate ne-au adus"? Ceea ce, probabil, nu e departe de adevăr. Această libertate are legătură cu cei aproximativ 35.000 de turişti sovietici din decembrie ‘89, mai mulţi decât au fost în decembrie 88, decembrie 87, decembrie 86? Are legătură cu faptul că numărul turiştilor sovietici a fost de două ori şi jumătate mai mare?
M.G.: Scrieţi-mi o scrisoare şi am să vă răspund.
G.C.: De ce a crescut de două ori şi jumătate numărul de turişti ruşi în decembrie ’89?
M.G.: Ar fi bine să fie de 10 ori mai mulţi turişti (râde). Eliberaţi-vă capurile, gândurile şi emoţiile. Fără asta nu se poate. Cu asta ne ocupăm şi noi.
Mihail Gorbaciov a revenit în România, după 20 de ani, cu ocazia lansării ziarului Puterea. La evenimentul de lansare, care a avut loc aseară la Clubul Diplomaţilor, fostul lider sovietic a lăsat impresia că se fereşte de întrebările ziariştilor români. După un discurs linear, de mai bine de jumătate de oră, fostul preşedinte rus a răspuns doar la două întrebări, la a treia urmând să răspundă în scris.
Celelalte două întrebări s-au referit la relaţiile Rusiei cu România şi la relaţiile Rusiei cu Polonia, în contextul recentei tragedii aviatice.
Carmen Andronache
Foto: Răzvan Chiriţă, Mediafax Foto
Citeşte şi:
- Mihai Craiu, despre proiectul Puterea: Voi încerca să fiu mai implicat în zona de business
- Alecu Racoviceanu: Ştirea bună se vinde cu un joc video
- Puterea a venit cu elicopterul. Şi cu Gorbaciov
Comentarii
Aduna tot serialul intr-o carte ca altfel se risipeste in arhive. Asta trebuie sa o faci obligatoriu Grigore!