“Voi continua să scriu la Gândul chiar dacă vom ajunge să scriem pe tăbliţe de ardezie”, a declarat editorialistul Cristian Tudor Popescu, într-un scurt interviu pentru paginademedia.ro.
Jurnalistul a mai spus că nu comentează hotărârea administrativă care s-a luat în legătură cu renunţarea la ediţia tipărită.
Cristian Tudor Popescu, unul dintre fondatorii ziarului Gândul, a mai vorbit despre evoluţia presei online şi consecinţele pe care ea le are asupra modului în care jurnaliştii îşi exercită profesia.
“Evoluţia printului se îndreaptă inexorabil spre online.Vor mai rezista, nişte ani, revistele, publicaţii săptămânale, lunare, reviste glossy şi ziarele de nişă. În ce priveşte cotidianele generaliste de calitate, anii lor sunt număraţi în varianta pe print”, a spus editorialistul ziarului Gândul.
Mediafax Group a anunţat astăzi printr-un comunicat oficial că ziarul Gândul renunţă, din 8 aprilie, la ediţia tipărită şi devine un produs media exclusiv digital.
În continuare, interviul pe larg.
Mai întâi vreau să precizez că nu comentez hotărârea administrativă care s-a luat în legătură cu apariţia doar online a ziarului Gândul.
Însă, dacă e să mă refer la evoluţia presei din ultimul deceniu, eu am spus lucrul acesta acum câţiva ani, că presa scrisă nu mai are viitor.
De ani de zile, niciun ziar generalist de calitate nu a mai înregistrat câştiguri de cititori naturale, au fost numai creşteri false ale numărului de cititori prin diverse cadouri la care ziarul a fost anexat, deci evoluţia printului se îndreaptă inexorabil spre online.
Vor mai rezista, nişte ani, revistele, publicaţii săptămânale, lunare, reviste glossy, ziarele de nişă, specializate pe economic sau alte teme. Cât priveşte cotidianele generaliste de calitate, anii lor sunt număraţi în varianta pe print.
Schimbarea aceasta nu e este numai o schimbare de suport pentru presă, este o schimbare esenţială, e altfel de presă ceea se face în online, faţă de print.
Mediul modifică mesajul acum, modifică şi ziaristul. Alţii sunt parametrii, altele sunt reflexele profesionale care trebuie dezvoltate, altul este portretul jurnalistului pe online şi tipul de cititori se modifică şi el.
Dacă spuneţi că altul este portretul ziaristului pe online, dumneavoastră vă potriviţi acestui tip de jurnalist?
Încerc să mă adaptez, nu fac lucrul acesta de astăzi, ci de câţiva ani.
Veţi continua să scrieţi la Gândul?
La Gândul voi continua să scriu indiferent pe ce suport apare şi, eu ştiu, putem să ajungem să scriem pe tăbliţe de ardezie.
În viitor o să scriem poate cu laser pe cer, dar eu voi rămâne atâta vreme cât ziarul Gândul va mai avea nevoie de mine, eu voi rămâne să scriu la ziarul Gândul, indiferent pe ce.
În ianuarie 2010, într-un interviu pentru HotNews ati declarat: "Am renuntat de 7 luni de zile sa nu intru pe internet. Intru pe internet, deschid calculatorul. Stiti ce nu fac si n-o sa fac niciodata? Nu scriu. Textele mi le scriu in continuare cu pixul pe hartie."
Nu scriu pe calculator, la asta mă refeream. Textele le scriu cu pixul, după aceea ele sunt introduse de o simpatică doamnă introducătoare de texte, asta e ideea, nu că nu scriu texte pe internet.
Sursa foto: Stiri.rol.ro
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
Ziaru-i ziar, site-u-i site.
In romanele SF scrise ca simplu inginer, ti-ai iamginat vreodata ziarele pe monitor?
Daca nu, inseamna ca Gandul e un esec.
La prolog de film, insa, il nimicesti pe Radu Feldman Alexandru care e banal, fad, plictisitor si absolut lipsit de palarie.