Televiziunea publică a depus astăzi raportul de activitate pe 2011 la Parlamentul României. Evoluţia financiară a instituţiei publice nu arată deloc bine. Deficitul televiziunii publice s-a adâncit, ajungând la aproximativ 38 de milioane de euro (160,8 milioane de lei).
Care sunt principalele cauze ale acestui deficit uriaş? Contractele păguboase încheiate de foştii şefi ai TVR, spune Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR.
Conducerea TVR a prezentat, pentru prima dată, valorile contractelor, care până acum fuseseră "confidenţiale".
Cifrele, în continuare:
Cum a arătat anul 2011 din punct de vedere financiar pentru televiziunea publică:
- Venituri totale: 137,8 milioane de euro* (583.033.757 de lei)
- Venituri din taxa TV: 75,6 milioane de euro (319.848.041 de lei)
- Venituri totale din publicitate: 6,9 milioane de euro (29.551.980 de lei)
- Venituri din exploatare: 135 de milioane de euro (571.391.579 de lei)
- Cheltuieli totale: 175,8 milioane de euro (743.841.666 de lei)
- Din care cheltuieli cu salarii pentru cei peste 3.200 de angajaţi: 47,9 milioane de euro (203.039.153 de lei)
- Cifra de afaceri netă: 128,7 milioane de euro (544.416.845 de lei)
*Cifrele au fost transformate la cursul mediu leu-euro pe anul 2011
Raportul TVR pe 2011 mai prezintă şi un deficit de aproximativ 38 de milioane de euro.
(P) Vrei să explorezi pieţe noi şi mai riscante, dar cu un potenţial de creştere mai mare?
De unde acest deficit?
Contractele încheiate între anii 2005 - 2009 pentru transmisiunile sportive şi cheltuielile adiacente.
- Postul public a cheltuit în ultimii doi ani 25 de milioane de euro pe drepturile sportive.
- Contractul pentru drepturile de difuzare a meciurilor din UEFA Champions League, semnat în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, are o valoare de 40 de milioane de euro (pentru 3 sezoane: 2009 - 2012). Potrivit datelor de la TVR, rata de recuperare este de 4,3%, ceea ce înseamnă un deficit de 38 de milioane de euro.
- Potrivit lui Alexandru Lăzescu, conducerea televiziunii a renegociat termenii contractului şi că ar mai avea de plătit aproximativ un sfert din valoarea totală a drepturilor.
Contractele pentru achiziţia de filme
- Contractele semnate în perioada 2004 - 2009 au avut scadenţă de plată în 2010.
- Conducerea TVR a renegociat contractul cu distribuitorul de filme NBC Universal, care anul trecut începuse demersurile pentru acţionarea în judecată a televiziunii publice. Plăţile către NBC au fost reduse, iar datoria a fost eşalonată până în 2015.
- Contractele pentru licenţele de filme s-au ridicat la aproximativ 18 milioane de euro.
Vânzările de publicitate, în cădere liberă
- Postul public a câştigat din publicitate aproximativ 6,9 milioane de euro.
- Conducerea instituţiei a decis în toamna anului trecut să rupă contractul cu regia de vânzarea Splendid Media. Iar din octombrie vânzările au fost internalizate. Potrivit lui Lăzescu, TVR a câştigat în ultimul trimestru al lui 2011 aproape 2,9 milioane de euro din reclamă.
- Lăzescu a mai precizat că TVR ar avea de recuperat de la Splendid Media aproximativ 2,5 milioane de euro.
- Televiziunea publică este în plin proces de selecţie a unei noi regii de publicitate.
Contractul Colectiv de Muncă cu prime de vacanţă de 85% din salariu
- Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor TVR a fost semnat în aprilie 2010, în timpul mandatului lui Alexandru Sassu, pentru o perioadă de doi ani.
- Documentul prevedea, printre altele, obligativitatea acordării unor prime de vacanţă de 85% din salariu. O altă pre vedere era acordarea între 15 şi 20 de salarii compensatorii pentru disponibilizări.
Comentarii
Cel care produce si realizeaza o emisiune conduce si o astfel de 'firmulitza' isi angajeaza colaboratori, foloseste cat mai putin angajati ai televiziunii pentru care produce si are o pozitie mai puternica fata de televiziune atunci cand negociaza un contract, pentru ca daca se hotaraste sa plece la un alt post de televiziune nu pleaca doar realizatorul-prezentator ci intreaga sa echipa.
'Firmuletele' au fost aduse tocmai de cei care au lucrat in trecut pentru alte posturi de televiziune, pentru ca aceasta a fost maniera de lucru agreata si cu acele posturi si pentru ca au fost multumiti de rezultatele pe care le-au avut folosindu-se de acestea.
Cei care 'au fost redusi la tacere desi sunt oameni cu rezultate profesionale certificate in trecutul nu foarte indepartat' ar trebui sa nu se multumeasca cu salariul pe care il primesc acum fara sa faca nimic, sa isi caute de lucru altundeva in media unde sa confirme ca sunt oameni de valoare si sa demisioneze din TVR.
Eu personal urmaresc una din emisiunile la care banuiesc ca te referi, "Ora de Business" a lui Moise Guran.
Sigur ca stirile prezentate de Moise sunt in mare majoritate facute de altii, de cei din departamentul stiri al TVR, de Mediafax si alte surse, putine sunt anchete proprii echipei Biziday, insa sunt cateva lucruri care fac unic acest jurnal economic:
- selectia stirilor,
- maniera de prezentare a lui Moise Guran,
- comentariile pe marginea stirilor.
Apoi, nu cred ca m-as uita la aceasta emisiune daca ar fi prezentata de altcineva.
Treaba asta a costat de ne-a uscat, pentru ca toate "vedetele" gen Evenimentul zilei" ori naiba sa-i ia, au simtit mirosul banilor si au cerut si pe ma sa si pe tac su !
Ani la rand !
Munti de bani s-au dus pentru a salva un partid ce de sufoca pe zi ce trecea. Milioane peste milioane de euro s-au scurs in buzunarele cantatorilor de ode portocalii.
Ma apuca rasul cand vad ca zice de salarii.
In TVR sunt doua tipuri de salarii: ale smecherilor si ajung/depasesc o suta de milioane, si ale fraierilor - pana in 16/20 ( daca au noroc)
De ex Adelin Petrisor, ca-l vad mentionat p-aici prin pagina, ajunge, am auzit, pe la 120 de milioane, asta in conditia in care baiatu' lucreaza subtire rau, se plimba mult si ia lungi pauze de cafele.
Pe langa asta, jalnica conducere asumata de Lazeascu, a angajat amante, nepoate, vecine si "vedete" pana n-a mai putut, pe sume de te ia cu frig cand le auzi, iar acum se mira ca nu mai sunt bani.
O alta gaura este prostul management a tot ceea ce insemana cheltuiala in institutie.
Cred ca niciodata in ultimii zeci de ani televiziunea asta n-a fost condusa de misei ca cei de acum, ce nu-si vad decat intesesul propriu.
Pacat.