Aproximativ 62% dintre utilizatorii de PC-uri din România recunosc că au utilizat software piratat, potrivit Studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de Business Software Alliance (BSA).
Unii utilizatori au recunoscut că piratează software mereu sau în cele mai multe dintre cazuri, iar alţii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rată a pirateriei software de 63% anul trecut în România, iar valoarea comercială a software-ului fără licenţă instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru România a înregistrat în continuare o scădere a ratei pirateriei software în 2011, pentru al 8-lea an consecutiv.
Conform unui sondaj realizat în România, 38% dintre utilizatori admit că folosesc software piratat “întotdeauna”, “aproape întotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declară că folosesc “rar” programe software fără licenţă. De asemenea, rezultatele studiului arată că majoritatea utilizatorilor de software piratat din România sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 34 ani.
La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în ţările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din ţările dezvoltate – 68% faţă de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din pieţele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global. Aşa se explică dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% în 2011, în timp ce valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.
Consultaţi rezultatele studiului citat (fişier PDF)
Autor: George Hari Popescu george.haribicla.ro
Pe ambele folosesc cu duiumul software gratuit.
Acum este lejer sa nu incalci legea chiar daca nu prea ai bani de software, insa acum 10-12 ani era dificil sa cumperi o licenta de sistem de operare (Microsoft nu era in Romania, internetul nu era la fel de dezvoltat), erai aproape obligat sa folosesti un soft fara licenta!