Tot mai multe instituţii de presă au preferat să devină un instrument aflat la dispoziţia partidelor politice, decât să-şi respecte rolul watch dog al clasei politice, arată cel mai recent raport al Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa referitor la alegerile din decembrie 2012.
Raportul notează că, în general, presa din România a fost partizană pe durata campaniei electorale.
„Un exemplu grăitor este grupul Intact, care controlează cele mai populare posturi de televiziune, inclusiv televiziunea de ştiri Antena 3, grup deţinut de Dan Voiculescu. Alte posturi de televiziune, ca B1 şi OTV au fost de asemenea considerate de experţii OSCE ca fiind afiliate unor diverse entităţi politice. În plus, candidatul Dan Diaconescu a găzduit programe politice pe OTV, încălcând articolul Art. 7(3) din regulamentul CNA care spune că în cursul campaniei electorale nu pot fi difuzate programe produse sau moderate de candidaţi”, se arată în raport.
„Noua televiziune Digi24 a încercat să urmeze o linie editorială mai independentă şi a fost văzută de mulţi ca un exemplu pozitiv”, mai spune raportul.
Televiziunea publică şi-a îndeplinit obligaţiile, însă acoperirea media a evenimentelor a fost considerată prea precaută, evitându-se controversele pentru a asigura imparţialitatea, se mai precizează în document.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii