TVR a rămas cu grila nevotată, dar discuţiile din CNA pe tema noii echipe aduse de Stelian Tănase au fost aprinse.
La fel dezbaterea despre oprirea emisiei în Moldova, când rula documentarul realizat de monica Ghiurco.
"Aş fi vrut să-mi spună domnul Tănase cum aceşti jurnalişti vor ajuta la reglarea financiară a televiziunii publice", a spus Monica Gubernat.
Radu Călin Cristea, un alt membru CNA, a făcut câteva remarci legate de simpatiile politice ale echipei de jurnalişti aduse de Stelian Tănase la TVR:
"Cei care au o anumită notorietate au traversat perioade politice furtunoase. Când era PSD la putere s-au înroşit, când au venit cei de la PDL au devenit portocalii. În momentul în care au trebuit să parieze nu au avut puterea să spună nu, cu riscul să-şi piardă job-ul."
Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva dintre declaraţiile membrilor CNA, înainte ca forul să rămână fără cvorum şi fără să voteze grila de primăvară a TVR:
Radu Călin Cristea, membru CNA:
"Grila trebuie văzută contextual. Se face o grilă ambiţioasă, în condiţiile în care creditorii îţi bat la uşă (...) Mi se pare că grila este foarte ok şi curajoasă. Sunt aduşi pentru diverse emisiuni jurnalişti din afara insitituţiei.
Jurnaliştii TVR sunt nemultumiţi că de ce nu noi şi alţii. Cei care au o anumită notorietate au traversat perioade politice furtunoase. Când era PSD la putere s-au înroşit, când au venit cei de la PDL au devenit portocalii.
În momentul în care au trebuit să parieze nu au avut puterea să spună nu, cu riscul să-şi piardă job-ul.
Prin numele care au fost evocate aici (Ion Cristoiu, Miruna Munteanu, Daniel Apostol, Cornel Nistorescu, Florin Iaru, Mircea Dinescu şi Ion M. Ioniţă - n.r.), TVR încearcă să adune jurnalişti din marea lume a târgului. Sunt jurnalişti care au lucrat la B1 TV, care au lucrat la Realitatea TV sau la România TV.
Per ansambu, ţinând seama de enormele dificultăţi financare ale TVR, s-a facut foarte mult."
Monica Gubernat, un alt membru CNA, s-a opus unui vot pozitiv pentru grilele TVR 1 şi TVR 2, considerând că în acest fel îl va convinge pe directorul general interimar al televiziunii publice, Stelian Tănase, să vină în faţa Consiliului să explice de ce i-a ales pe jurnaliştii menţionaţi mai sus să realizeze emisiuni în noua grilă.
"Nu contest probitatea profesională a acestor jurnalişti. As fi vrut să-mi spună domnul Tănase cum aceşti jurnalişti vor ajuta la reglarea financiară a televiziunii publice. Eu nu votez grila pentru că aş fi vrut să vină domnul Stelian Tănase să mă lămurească că într-adevăr această nouă grilă şi aceste noi veniri în TVR servesc interesului public", a spus Gubernat.
Narcisa Iorga:
Nu inţeleg de ce un membru CNA îşi permite să-i facă rosii sau portocalii pe unii jurnalişti. Nu este treaba CNA să discute despre ce calităţi are un jurnalist din afara TVR şi ce calităţi sau defecte are un jurnalist din TVR, deja angajat.
Nu aveti niciun drept sa spuneti ca sunt rosii sau portocalii. Discutam grila ca structura de programe.
Nu aveţi niciun drept, domnule membru CNA (Radu Călin Cristea - n.r.) că sunt roşii sau portocalii. Discutăm grila ca structură de programe, nu ca persoane.
Discutaţi despre persoanele din Antena 3, din B1 TV, din România TV? Eu una nu îmi permit una ca asta, câtă vreme sunt aici. Vreau să mă delimitez de o aşa o poziţie a unui membru CNA, în plenul Consiliului. (...)
Propun amânarea grilei până când vom avea un răspuns din partea televiziunii. Până acum s-a votat la pachet sancţiunea cu grila de programe.
Două au fost problemele invocate în cazul Moştenirea Clandestină, documentarul oprit de pe TVR Moldova la cererea şefului TVR, Stelian Tănase: posibila cenzură şi lipsa casetei martor.
Potrivit reprezentanţilor CNA, instituţia a trimis către TVR, pe 14 februarie, o adresă prin care cerea să îi fie pusă la dispoziţie caseta martor care a înregistrat întreruperea emisiei de la TVR Moldova.
Monica Gubernat:
Ce facem cu cenzura, cu oprirea emisiei? Nu luăm atitudine?
Florin Gabrea:
Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu caseta martor. A furat-o FBI-ul, a distrus-o Stelian Tănase? E o chestiune de litigiu cu implicatii penale, foarte grave. Ni se cere să spunem care este dovada că a fost întreruptă emisia. Sunt nu ştiu câţi oameni care au văzut-o, n-avem decât să-i chemăm.
Monica Gubernat:
Directorul de programe al TVR (Irina Radu) a confirmat întreruperea emisiei, ce dovezi mai aşteptăm?
Narcisa Iorga:
"Şi eu sunt de părere că ar trebui să intervenim, potrivit Legii audiovizualului, Art. 8. Din păcate nu este prevăzută în Legea audiovizualului o sancţiune pentru cenzură. De aceea am solicitat domnului Rosca Stănescu să tină cont de aceste lucruri.
Dispare o casetă dintr-o televiziune publică, unde nu e ca la OTV. Numai acolo disăpreau faxurile şi amenzile CNA. TVR nu e OTV, daca a primit solicitare din partea CNA, să pună la dispoziţie caseta martor!
Eu nu am înţeles, dacă am primit o copie de pe sistem, televiziunea publică fiind una de interes naţional are acest sistem care înregisrează tot. Eu nu am niciun dubiu că a fost întreruptă emisiunea. Să asteptam încă 14 zile?
Punctul de vedere este foarte clar, a avut timpul să şi-l trimită la CNA.
Eu merg pe amenda maximă, 100 de mii de lei. Prin aceasta amendă eu sancţionez gravitatea actului de cenzura.
Eu nu văd altceva decât că actualul director al TVR îşi ascunde proba faptului că a aplicat cenzura.
Nu votez grila, pentru că sunt convinsă că nu o să treacă amenda.
Daca nu se aprobă grila o să vină domnul Stelian Tănase sau o să trimită pe cineva care poate să răspundă întrebărilor CNA, să ne ofere niste explicaţii.
Dacă noi votăm grilă nu ne mai putem aştepta la niciun răspuns bun din partea TVR. Asta este opinia mea."
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
iar astia au fost dusmnaii lui Basescu din 2007...uitam ca erau angajatii lui Vantu?
rog cei in cunostinta sa dea neste link uri cu lucrarile/operele domniei sale.