Antena 1 apare pe primul loc în Europa după numărul de ore cu formate internaţionale difuzate, potrivit datelor dintr-un raport anual prezentat de Worldscreen.com şi c21media. Postul românesc a difuzat anul trecut aproape două mii de ore de emisiuni cu formate internaţionale.
De unde vine această poziţie? Antena 1 a difuzat multe formate internaţionale anul trecut (lista lor, în articol). Formatul care a săltat postul este Mireasă pentru fiul meu, un program difuzat zilnic de canalul Intact.
Pe locul doi, după Antena 1, este un post danez, Kanal 5, următoarele locuri fiind ocupate de posturile Channel 4 (Marea Britanie), Antena 3 (Spania) şi Vox (Germania).
Ce formate a difuzat postul românesc? Anul trecut, Antena 1 difuzat formate precum Mireasă pentru fiul meu, X-Factor, TopChef, România Dansează, Te cunosc de undeva, Te pui cu blondele, Totul e permis, Splash! Vedete la apă, Burlacul, Cu banii jos, Câştigi în 60 de secunde.
Potrivit Raportului, pe Antena 1 au fost 1,939 de ore din aceste formate în 2013 (5,3 ore pe zi), cu 507 ore mai mult, faţă de situaţia din 2012.
România are, la clasamentul general, o poziţie foarte bună în Europa: ocupă locul trei, într-un clasament condus de Marea Britanie.
Afacerea formatelor TV din Europa a făcut faţă recesiunii cu care se confruntă piaţa de publicitate, aducând televiziunilor şi distribuitorior venituri de aproximativ 2,93 miliarde de dolari, în 2013, potrivit datelor unui raport anual, prezentate de Worldscreen.com şi c21media.
Această valoare reprezintă veniturile generate de 100 de formate de emisiuni pentru 84 de televiziuni şi 21 de distribuitori din 16 teritorii europene.
Cantitatea de formate difuzate de televiziunile europene a rămas constantă, la aproximativ 28,386 de ore pe an.
La capitolul încasări de pe urma formatelor TV, Marea Britanie se află pe primul loc, cu 600 de milioane de dolari în 2013, comparativ cu 677 de milioane de dolari în anul precedent.
Marea Britanie este urmată de Franţa care a obţinut din formatele de televiziune 599 de milioane de dolari în 2013, în creştere faţă de anul trecut când a înregistrat 547 de milioane de dolari.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roTeleviziunile din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia au generat împreună 72% din veniturile totale obţinute de pe urma formatelor TV în 2013. Iar Rusia a obţinut 144 de milioane de dolari.
Comentarii
Profesionalismul a fost dat afara din pro acu ceva ani, acu au ramas sa fuga doar contabilii, care sunt incompatibili cu profesionalismul.
Dar poate ca e un prim pas, iar urmatorul va fi investirea in dezvoltarea de formate orginale. Asa sa fie!