Postul Realitatea TV a fost sancţionat cu 20.000 de lei pentru două ediţii ale emisiunii "Jocuri de putere", din 3 şi 10 martie, moderate de Rareş Bogdan, în care s-au făcut afirmaţii pe care CNA le-a considerat discriminatorii la adresa etniei maghiare.
În ediţia din 3 martie, Rareş Bogdan a dezbătut cu invitaţii săi problemele populaţiei maghiare din România, făcând referire la mai mulţi lideri UDMR şi la premierul Victor Ponta despre care a spus că "s-a pus în genunchi" pentru "binele populaţiei surori".
Ediţia emisiunii Jocuri de putere din 10 martie a avut ca temă mitingul de la Târgu Mureş la care au participat câteva organizaţii pro-autonomie ale Ţinutului Secuiesc şi unde s-au înregistrat câteva incidente cu forţele de ordine.
Membrii CNA au considerat că cele două ediţii moderate de Rareş Bogdan încalcă o serie de articole din legislaţia audiovizualului care fac referire la "incitarea la ură pe considerente de naţionalitate" şi la "lipsa unui punct de vedere al minorităţilor etnice".
Sancţiunea a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA, şi a primit şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Valentin Jucan).
Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în discuţie cele două emisiuni moderate e rareş Bogdan ca urmare a trei reclamaţii venite din partea senatorului PSD Daniel Savu, potrivit căruia în ediţia din 3 martie a programului "au fost proferate o serie de ofense".
Din ediţia Jocuri de putere difuzată de Realitatea TV pe 3 martie:
Potrivit monitorizării CNA, la începutul emisiunii din 3 martie s-a prezentat un montaj de imagini pe fondul muzical al cunoscutei melodii ungureşti „Ozosep”. Pe acest fond muzical au fost prezentaţi Victor Ponta şi Kelemen Hunor semnând un acord, Liviu Dragnea şi Daniel Constantin.
Moderatorul emisiunii Jocuri de putere, Rareş Bogdan, i-a salutat pe telespectatori în limba maghiară, apoi a spus:
"În curând, o limbă obligatorie în toate localităţile din Transilvania (...) Astăzi, Victor Ponta s-a pus în genunchi. De ce? Nu pentru binele populaţiei - surori, frate, ce doriţi, asociată, ce doriţi dumneavoastră".
Acesta a mai spus în introducerea că populaţia maghiară are aceleaşi probleme ca şi majoritarii români, economice şi sociale.
Rareş Bogdan:
"Felicit pe domnul Kelemen Hunor, îl felicit pe domnul Marko Bella, cu sinceritate, îl felicit pe domnul Verestoy Atilla, îl felicit pe domnul Borbely Laszlo pentru că a reuşit să mai îngenuncheze un tânăr aspirant la poziţia de trădător a intereselor a 7,4 milioane de cetăţeni care au crezut că Victor Ponta poate fi viitorul unei naţii". Între titlurile afişate pe ecran se număra "Ponta în genunchi".
În aceeaşi ediţie, invitatul Florian Bichir a spus:
"Vreau să vă spun că Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific al acestei ţări, a spus că există practic în Covasna şi Harghita o epurare etnică".
Iar Bogdan Chireac, un alt invitat în platou, a spus despre faptul că politicianul Kelemen Hunor va fi vicepremier şi ministru:
"Este o chestiune, dacă vreţi, ce ţine de siguranţa naţională, la un moment dat".
Ce s-a întâmplat în ediţia din 10 martie?
Rareş Bogdan în ediţia din 10 martie a emisiunii Jocuri de putere:
"Aţi auzit scandările de azi de la Târgu-Mureş şi îmi amintesc de o perioadă pe care eu o credeam uitată sau acoperită de lucrurile frumoase din istoria României. Sunt unii în această ţară care refuză să înţeleagă Trianonul, care refuză să înţeleagă ce se întâmplă exact cu Ardealul şi, din păcate, repet, sunt foarte mulţi din UDMR care continuă să incite, deşi astăzi ar trebui să fie cel puţin teoretic mai liniştiţi, deoarece se află la guvernare şi li s-au respectat toate doleanţele pentru că Victor Ponta e simplu, nu pricepe ce e cu Transilvania, domnia sa a uitat să citească istoria României. Din păcate, nu a avut cine să-l înveţe exact ce este cu acel teritoriu de 14 judeţe din această ţară şi-şi închipuie că toate lucrurile sunt ca la Gorj".
Mai mult decât atât, la un moment dat, Rareş Bogdan i s-a adresat premierului Victor Ponta, spunându-i:
"Urâţi România şi-i păcat de lucrul ăsta, sunteţi cam trădător, domnule Ponta. Da, mă rog, asta românii o să vă judece, nu eu, eu nu vă judec".
Ce a reclamat senatorul PSD Daniel Savu?
“Limbajul injurios la adresa membrilor UDMR relevă incitarea la discriminare pe considerente de naţionalitate şi etnie şi, implicit, dezinformarea opiniei publice. (...) se instigă la atitudini naţionaliste şi şovine extremiste, periculoase pentru convieţuirea şi pacea interetnică. (...) nu a intervenit pentru a sancţiona limbajul, ba chiar l-a aprobat tacit", se arată într-una dintre reclamaţiile primite de CNA.
Cum s-a apărat Rareş Bogdan?
Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, le-a citit membrilor CNA, în şedinţa de astăzi, un mesaj din partea realizatorului Rareş Bogdan.
"Nu am jignit niciodată populaţia de etnie maghiară din Transilvania. (...) Am făcut referire la anumiţi lideri ai UDMR, care fac obiectul unor cercetări penale (....) Am spus de nenumărate ori pe parcursul emisiunilor că problemele cetăţenilor maghiar sunt aceleaşi ca şi pentru cetăţenii români (...) Nu am făcut referiri şi nu voi face referiri peiorative la populaţia de etnie maghiară din Transilvania", a spus Rareş Bogdan.
Care sunt articolele pe care şi-a bazat Consiliul sancţiunea:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
- ART. 40 (Legea audiovizualului) "Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală".
- ART. 70 (Codul audiovizualului). În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.
- ART. 66 cu (1), a)
- (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
- a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;
Comentarii