Angajaţii ziarului Evenimentul zilei au fost anunţaţi că salariile pe luna februarie “au fost îngheţate”, ca urmare a insolvenţei. Ce înseamnă acest lucru? Salariile pentru luna februarie vor putea fi recuperate abia după ce angajaţii se vor înscrie la masa credală.
Cum salariul pentru lna februarie nu se poate da, jurnaliştii au primit un avans din salariul pentru luna martie.
Dan Andronic, proprietarul Evenimentului zilei, explică pentru Paginademedia.ro:
“Potrivit legii, în luna în care este declarată insolvenţa nu se pot face niciun fel de plăţi. Legat de salarii, este vorba nu de o lună întreagă, ci de o jumătate de lună. Compania are bani pentru salarii în cont, dar, fiind sub administrare judiciară, nu se pot face acum plăţile.”
Într-un mesaj trimis angajaţilor, conducerea companiei spune că “în vederea recuperării lunii februarie, oamenii se vor înscrie la masa credală şi vor primi banii în funcţie de momentul în care se va aproba planul de reorganizare.”
Din mesajul către angajaţi: “Conform legii insolvenţei, datoriile aferente perioadei precedente intrării în insolvenţă nu mai poti fi achitate. Singura modalitate de a fi recuperate este înscrierea la masa credală. În consecinţă, salariile şi drepturile de autor ale lunii februarie nu au mai putut fi achitate.”
Mesajul mai spune că, pentru “ca angajaţii să nu resimtă” problema, a fost plătit un avans din salariul de pe luna martie: “pentru luna februarie nu am platit nimic, însă am plătit avansul lunii martie.”
Situaţia de la Evenimentul zilei vine după ce compania care editează ziarul a intrat în insolvenţă, după cum Paginademedia.ro a scris aici.
Decizia l-a făcut pe Adi Dobre, unul dintre cei mai vechi ziarişti de la Evenimentul zilei, să-şi anunţe, pe blogul personal, retragerea din presa scrisă, după 20 de ani de activitate. Rămâne pe TV, comentator pentru postul Eurosport.
"Niciun alt domeniu de activitate din România post-revoluţionară nu s-a dus în cap aşa cum s-a dus presa. Nici unul… De forat se forează în România, de spălat maşini se spală în România, de făcut evaziune fiscală în România se face, de furat se fură în scumpa noastră patrie, de prostit poporul, aoleu. Toate se fac. Mai puţin presă. Şi asta pentru că totul s-a politizat în România. Ceea ce e de interes general, fireşte, totul s-a politizat", îşi începe Adi Dobre articolul.
Adi Dobre:
Azi am auzit pentru prima oară termenul “salariu îngheţat”. E decupat parcă din reportajele alea de pe National Geographic. Cică ne-au îngheţat salariul pe februarie. Adică, pe înţelesul tuturor, ne-am luat ţeapă, am lucrat degeaba. E prima oară, după mulţi ani, când mă simt jignit. Da, jignit. Auzisem de situaţii asemănătoare, cu întârzieri de salarii şi la Adevărul şi la Jurnalul Naţional şi la România Liberă şi la …. Am scuipat de fiecare dată în sân şi am nutrit speranţa că nu voi trece vreodată prin asta. Repet, de îngheţarea salariului nu auzisem. Ăsta e neologism!
Auzi… a îngheţat salariul. Cum pana mea să îngheţe când suntem, cred, 20 la sută din câţi eram acum câţiva ani. La Sport, la Evz, am rămas doi. Nimănui nu îi vine să creadă când aude acest amănunt. Sunt departamente care nu mai există, pur şi simplu. Mai grav, sunt jurnalişti care acum câţiva ani nu ar fi fost angajaţi la Evz nici măcar şoferi, cu tot respectul pentru meseria asta. Apropo de şoferi. Înainte aveam câte un şofer şi câte o maşină, cel puţin, pentru fiecare secţie. Acum avem un singur şofer pe tot ziarul. Şi atunci cum pana mea vrei să mai faci presă? Cum vrei să te mai faci respectat? Cum? Pentru mine, meseria de jurnalist sportiv s-a încheiat în seara asta, când întorcându-mă acasă de la muncă, via fratele Cipic, am călătorit singur în Tramvaiul 14.
"Vă mărturisesc faptul că mi-a venit să plâng. Mi-a venit să plâng doar când mă gândeam la anii petrecuţi în tagma asta a jurnaliştilor. La anii ăia sacrificaţi pentru un ideal. Acum aproape 20 de ani câştigam mai puţin decât acum. Dar nu conta. Tocmai asta vreau să spun, că nici acum nu contează. E doar o chestiune de principiu. Cum vrei de la oameni determinare şi rezultate, când nu există respect din partea celui care cere toate aceste lucruri? Cum?", notează Adi Dobre.
Articolul integral al lui Adi Dobre, aici.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Mi-e sila sa mai citesc EVZ, dar si click, cancan ori alte mizerii de-astea, unde gasesti titluri de spitalul 9, care n-au nicio legatura cu continutul articolului, unde "articolele" poze multe, cu vreo 600 de semne (NU CUVINTE!!!!) PLINE de greseli de gramatica. Singurele ziare care mai au respect pentru lb romana sunt Adevarul si Romania libera.