La aproximativ patru luni de la lansare, Antena Stars, fosta Antena 2, a primit prima amendă de la CNA.
Postul a fost sancţionat cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru prejudicierea imaginii Aurei Urziceanu şi pentru încălcarea demnităţii acesteia în cinci ediţii ale emisiunii Răi da' buni.
„Ce s-a întâmplat în această campanie de cinci emisiuni încalcă dreptul la demnitate al doamnei Aura Urziceanu", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.
În cinci ediţii ale emisiunii Răi da' buni, difuzate de Antena Stars în perioada 3 - 13 martie, Mihai Morar a dezbătut presupusele postări pe blogul personal al cântăreţei, în care aceasta îşi jignea colegii de breaslă.
În câteva emisiuni a fost prezent şi Radu Muşetescu, care s-a prezentat drept un apropiat al cântăreţei şi care a denigrat-o pe Aura Urziceanu. El a fost cel care a postat, în numele Aurei Urziceanu, o serie de afirmaţii jignitoare la adresa unor colegi de breaslă ai artistei.
„Imediat: Aura Urziceanu, jigniri inexplicabile: 'Marcel Pavel, un dement şi un isteric!'", a sunat unul dintre titlurile afişate pe ecran în timpul emisiunii Răi da' buni, din 3 martie.
CNA a aluat în discuţie emisiunile realizate de Mihai Morar la Antena Stars ca urmare a unei sesizări primite din partea Aurei Urziceanu.
„Subsemnata Aura Urziceanu (...), vă solicit asistenţa, având în vedere că de circa o lună şi jumătate sunt hărţuită şi ameninţată de cetăţeanul român, Radu Muşetescu (...). Domnul Radu Muşetescu ar fi fost invitat inclusiv în emisiuni de televiziune, în care a continuat seria de denigrări la adresa mea, de exemplu, în emisiunea Răi` da buni a postului TV Antena Stars", se arată în reclamaţia semnată de Aura Urziceanu.
Radu Muşetescu, în ediţia din 6 martie a emisiunii Răi da' buni:
"Şi mai mult de atât, pe blog, în biografia dânsei, scria foarte clar şi am să vă citesc câteva rânduri: Aura are timp de 2 ani turnee, în Statele Unite şi Japonia după care renunţă, datorată unor practici specifice celor de culoare şi anume, cocaină. Aurei i s-a propus să se alăture obiceiurilor orchestrei de a consuma droguri, sub pretextul că acestea aduceau mai multă rezistenţă, în momentul de improvizaţii ale dumneaei, în care Quincy Jones uita s-o oprească, fiind fascinat şi totodată sub influenţa drogurilor."
Narcisa Iorga, membru CNA:
"Faptul că au fost păcăliţi cei de la Antena Stars nu se constituie într-o scuză. Nu trebuia să realizeze cinci emisiuni despre viata unei vedete de talia Aurei Urziceanu cu un personaj despre care nu ştiau nimic. A preluat din corespondenţa unui persoane şi a facut publice nişte informaţii. Acest post de televiziune, fost Antena 2, devenit Antena Stars, a intrat în must-carry deşi Antena Stars nu a fost măsurat niciodata. Acum avem ce aţi semănat."
Cum s-a apărat Antena Stars?
Mirela Bomboe, reprezentanta postului:
"Doamna Aura Urziceanu a fost contactată permanenet în încercarea de a se obţine un punct de vedere. Din pacate, punctul de vedere a venit destul de târziu. Până la final s-a dovedit că acest domn a fost un impostar care în final a fost şi arestat. Utilizând blogul doamnei Aura Urziceanu a avut o doza de credibilitate. (...) Tot timpul informaţiile au fost puse sub semnul întrebării. Nu i-am adus noi un prejudiciu, povestea s-a lăumurit datorită acestei emisiuni."
Sancţiunea a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA, şi a primit şase voturi "pentru" (Lorand Turoş, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), minimum necesar pentru a putea fi aplicată.
Articolele care au stat la baza aplicării sancţiunii:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
- Codul audiovizualului, Art. 30. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- Art. 33 cu 3 din Codul audiovizualului. (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
- Art. 40 cu 2 din Codul audiovizualului. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
Comentarii