Faţa este cartea noastră de vizită. Orice modificare a aspectului tenului ne atinge atât de mult, încât ajunge să ne influenţeze comportamentul, iar acest lucru se întâmplă indiferent de vârstă. În societatea imaginii, un tânăr sau un adult cu acnee cu greu se poate adapta.
Acneea creează o graniţă între ceea ce poţi fi şi cine eşti de fapt, iar în situaţia aceasta se află aproximativ 80% dintre tineri şi 35% dintre femeile cu vârsta între 30 şi 39 de ani, acneea fiind cea mai întâlnită problemă pentru care pacienţii se prezintă la dermatolog.
"Acneea este o afecţiune inflamatorie a pielii. Aceasta se manifestă diferit, în funcţie de persoană şi de vârstă. Dacă înainte se folosea frecvent termenul de acnee juvenilă, astăzi se foloseşte termenul de acnee vulgară (formă comună de acnee), pentru că ea apare nu doar la pubertate sau adolescenţă, ci şi la adult", explică dr. Claudia Covaciu, medic primar dermatovenerologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan.
De ce apare acneea?
Cauzele apariţiei acneei sunt complexe.
"Dermatologic, ea se explică prin faptul că glandele sebacee produc o cantitate mai mare de sebum, care este reţinută în interiorul lor, din cauza îngustării sau înfundării (cu celule moarte, praf etc.) orificiilor prin care se evacuează sebaumul.
Astfel se produce inflamaţia şi implicit acneea, care poate lua forma unor puncte negre (acestea se tratează cel mai uşor, acasă), puncte albe sau comedoane închise (au o culoare albă spre galben şi nu produc inflamaţii), papule (pete roşii, umflate, fără punct alb în vârf; locul este inflamat şi dureros), pustule (pete roşii cu un punct alb în vârf) şi noduli (infecţia se află sub piele, destul de adânc, iar la atingere se simte ca un nodul tare)", spune dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatovenerologie, Clinica de Dermatologie Estetică DermaLife.
Cauzele care determină excesul de sebum sunt de natură endocrină.
"Activitatea glandei sebacee este controlată de cantitatea de hormoni sexuali din sânge (cei androgeni accentuează, cei feminini diminuează) şi de densitatea de receptori pentru aceşti hormoni, care este determinată genetic”, explică dr. Claudia Covaciu, medic primar dermatovenerologie.
"Hormonii androgeni (testosteronul), responsabili pentru iniţierea sau agravarea acneei, ajung să fie secretaţi în exces din multiple cauze. De multe ori intervin probleme la nivelul ovarelor (sindrom de ovar polichistic, chisturi ovariene sau tumori ovariene), în alte situaţii pot fi identificate cauze suprarenale şi iatrogene (din cauza medicamentelor luate pentru a combate alte afecţiuni).
Mecanismul cel mai frecvent de apariţie a acneei este legat de hipersensibilitatea pentru hormonii androgeni ai glandei sebacee, de la rădăcina firului de păr, la stimularea androgenică. Acneea apare şi la femeile obeze, care au o rezistenţă crescută la insulină", completează dr. Daniela Amzar, medic primar endocrinologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Timişoara.
O altă cauză a acneei, care tinde să fie neglijată, este alimentaţia.
"Consumul unor alimente cu indice glicemic ridicat, precum pâinea sau cerealele rafinate, care se transformă rapid în zahăr, poate determina apariţia acneei. La fel se întâmplă şi cu alimentele grase (de exemplu, carnea de porc), prăjelile, afumăturile, dulciurile (ciocolata, prăjiturile, îngheţata), consumul exagerat de cafea şi fumatul. De asemenea, produsele lactate pot agrava acneea.
S-a demonstrat că laptele vacilor gestante conţine un nivel crescut de hormoni ce stimulează glandele sebacee", explică dr. Oana Albai, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Hyperclinicii MedLife Timişoara.
Vi s-a întâmplat, probabil, să mergeţi la mare şi să vă bucuraţi la gândul că bronzul va acoperi acneea de pe faţa dumneavoastră. Acest comportament este cât se poate de greşit.
"Bronzul uniformizează tenul, acoperă urmele, în primă instanţă ultravioletele reduc populaţia bacteriană suplimentară şi, implicit, inflamaţia, totul pare foarte frumos pentru două-trei săptămâni când pielea, apărându-se de soare, se îngroaşă, porii se închid, apar puncte negre şi foarte repede pustule şi ne confruntăm cu un nou puseu, mai sever decât originalul.
Evident, nu am alt sfat decât fotoprotecţia cu produse special concepute pentru tenul acneic, care să nu încarce porii", explică dr. Diana Plăcintescu.
Excesul îngrijirii în acnee prin spălarea feţei cu produse antibacteriene agresive şi folosirea fără măsură a produselor de curăţare şi tratament care usucă pielea în exces este o altă cauză care duce la agravarea acneei.
Efectele acestor ritualuri sunt: piele intolerantă, iritată, care continuă să aibă coşuri şi nu mai suportă nimic cu adevărat util. Soluţia este folosirea cu moderaţie şi doar a produselor de curăţare sub formă de geluri sau spume din gamele de dermatocosmetice antiacneice, precum şi respectarea ritmului de aplicare recomandat de către medic.
Acneea în sarcină
"De foarte multe ori, acneea se ameliorează în timpul sarcinii datorită cantităţilor crescute de hormoni sexuali feminini, în detrimentul celor masculini.
În această situaţie, tenul nu necesită o îngrijire deosebită. Totuşi, pentru femeile care au avut probleme cu acneea înainte de sarcină şi mai ales pentru cele care au fost sub un tratament medical se impune un control dermatologic.
O serie de medicamente utilizate pentru controlarea acneei sunt total contraindicate în sarcină.
Atrag atenţia îndeosebi asupra Roaccutanului, medicament de elecţie utilizat în formele severe de acnee şi care are drept contraindicaţie absolută sarcina, fiind documentat ca având risc ridicat de a produce malformaţii la copil.
Roaccutanul trebuie întrerupt cu minimum un an înainte de momentul concepţiei", potrivit dr. Claudia Covaciu, medic primar dermatovenerologie.
Cum aflăm cauza acneei noastre?
Pentru a stabili cea mai potrivită strategie terapeutică, medicul dermatolog realizează sau solicită investigaţii specifice, care includ examenul microbiologic (pentru a exclude foliculita), evaluarea endocrină (determinarea testosteronului total, a testosteronului liber, a estradiolului, a prolactinei, a raportului LH/FSH), ecografia pelvină (pentru detectarea sindromului de ovar polichistic, caracterizat prin menstruaţii neregulate, acnee, obezitate centrală, alopecie, chisturi ovariene etc.), dozarea hormonală (pentru evidenţierea anomaliilor ovariene sau a dezechilibrelor hormonale), dar şi evaluarea psihologică.
În completarea acestor investigaţii se recomandă analizele de laborator care, în cazul unui pacient cu acnee, constau în efectuarea hemoleucogramei, a examenului imunologic (ASLO şi proteina C-reactivă), a exudatului nazal şi faringian, efectuarea unui examen parazitologic, bacteriologic, microbiologic de la nivelul leziunilor, sumarul de urină şi urocultura, toate acestea cu scopul de a pune în evidenţă prezenţa unor focare infecţioase, care pot întreţine sau agrava leziunile de acnee.
Tratamentul personalizat al acneei
Tratamentul pentru acnee este unul complex şi urmăreşte reglarea secreţiei de sebum, calmarea leziunilor inflamatorii, ameliorarea aspectului cicatricilor, eliminarea comedoanelor şi a microchisturilor, diminuarea colonizării microbiene.
De asemenea, tratamentul trebuie personalizat în funcţie de aspectul leziunilor, de toleranţa cutanată, de afecţiunile asociate (dermatita atopică, dermatita seboreică) şi de toate celelalte aspecte particulare ale pacienţilor.
Pentru un tratament eficient, este bine să urmaţi sfaturile mai multor specialişti, astfel încât să rezolvaţi problema atât de la nivel intern, cât şi extern.
Adoptaţi o dietă echilibrată, cu consum de fructe, legume, cereale integrale, carne slabă şi evitarea produselor procesate din comerţ. Cele mai bune opţiuni alimentare, care au rolul de a reduce inflamaţia, sunt: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete. Un substitut bun pentru laptele de vacă este cel din migdale sau susan, care poate fi preparat în casă din nuci înmuiate în apă. Inclusiv laptele degresat poate cauza reacţii inflamatorii mai grave decât cel integral sau cel parţial degresat, avertizează nutriţionistul Oana Albai.
Discutaţi cu endocrinologul despre opţiunile medicamentoase care au ca efect contracararea acţiunii androgenilor asupra glandelor sebacee.
"Medicamentele cu efecte antiandrogenice (ciproteronul acetat, spironolactona, flutamida) sunt utilizate în tratamentul acneei severe, în timp ce contraceptivele estroprogestative sunt de preferat în tratamentul formelor uşoare sau moderate de acnee", explică dr. Daniela Amzar, medic primar endocrinologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Timişoara.
Tratamentul prietenilor poate să nu funcţioneze în cazul vostru. Mergeţi la dermatolog, iar acesta vă va prescrie soluţiile adecvate problemelor voastre!
"Există tratamente mai agresive şi mai eficiente (din păcate, nu sunt tolerate de toată lumea), dar şi tratamente mai blânde, locale, fără impact general asupra organismului, cum sunt terapiile laser şi procedurile de dermato-cosmetică, al căror efect se instalează mai lent, dar ajung în final la o eficienţă de 80-90%.
Toate aceste proceduri blânde sunt foarte potrivite pentru pacienţii care nu pot urma tratamente interne agresive (isotretinoin, antibiotice pe termen lung), cum sunt femeile însărcinate sau cele care alăptează.
Dacă vă gândiţi că stoarcerea coşurilor poate fi de folos în ameliorarea acneei, trebuie să ştiţi că această acţiune poate avea efect de drenaj al canalului, ceea ce determină reducerea inflamaţiei, dar de cele mai multe ori, sub influenţa presiunii exercitate, se traumatizează glanda respectivă, care este înfundată. Astfel, sebumul este deversat în piele şi accentuează inflamaţia, pe lângă faptul că prelungeşte timpul de vindecare", completează dr. Diana Plăcintescu.
Efectele tratamentului se văd abia după şase săptămâni.
"Tratamentele antiacneice, pentru a avea succes, necesită perseverenţă şi răbdare, atât din partea pacientului, cât şi din partea medicului. Un tratament este evaluat la şase săptămâni şi poate fi eficient abia după 6-12 luni. Însă formele grave de acnee necesită ani până la vindecare, pe lângă faptul că rămâne mereu o predispoziţie pentru a face mici coşuri", spune dr. Diana Plăcintescu.
Atenţie la felul în care vă îngrijiţi pielea!
„Este important să nu exageraţi în curăţarea pielii. Nu aplicaţi în mod haotic produsele cosmetice. Sunt interzise cosmeticele grase, uleioase, care închid porii, fiind preferate cele care conţin inscripţia testat dermatologic/non comedogenic.
Produsele de acoperire (fond de ten, stick de camuflaj) sunt deosebit de importante şi este de preferat să facă parte din game dermatocosmetice adresate pielii acneice sau pielii sensibile”, concluzionează dr. Diana Plăcintescu.
Articol de Cristina Bobe
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu