Valentin Nicolau, fost şef al Televiziunii Române şi proprietarul editurii Nemira, a încetat din viaţă în această seară în urma unui stop cardio-respirator, scrie Mediafax, care citează surse medicale.
Nicolau se afla în maşina personală când a început să se simtă rău, notează Mediafax. După ce o altă persoană a chemat ambulanţa, Valentin Nicolau a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar. Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roValentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care "ai mult timp liber şi nu ai şefi", potrivit site-ului său personal, citat de Mediafax.
Conform sursei citate, aventura sa a început însă cu mult înainte. În timpul vacanţelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematică şi fizică şi ca tehnician geofizician pe vase de cercetări marine. A fost "mărţişorist", pictor, a înrămat şi a vândut tablouri.- După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti (IPGG).
- La câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor. În acelaşi an, el şi-a dat demisia de la IPGG.
- Editura Nemira a fost lansată în 1991.
- Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat din funcţie.
- Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR.
În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al EBU (European Broadcasting Union - Asociaţia Televiziunilor Europene).
- Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al Grivco - grupul de presă Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardère Media pentru România.
- În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.
- În 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din România".
- Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar în 2009 a susţinut un doctorat în Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti şi a publicat lucrarea "TVR - mărire şi decădere".
- Între 2010 şi 2011 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Bucureşti.- Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării, şi din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov.
- Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.
- În iunie 2012, a fost ales de către angajaţii TVR reprezentant în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Consiliu de Administraţie al TVR, din care făcea parte şi Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.
Activitate publicistică şi literară:Editorialele sale sunt adunate în două volume, publicate la editura Nemira, "Dumnezeu e în sens invers" şi "România feudelor târzii".
În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, "Bronto, un dinozaur încă mic", urmată în 1995 de "Bronto, un dinozaur neastâmpărat" şi, în 2008, de "Zina Benzina".
- În 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Bârlad i se juca prima piesă, "Vi s-a furat un pat".
- La Teatrul Nottara din Bucureşti, piesa "Ca zăpada şi cei doi" se joacă din 2002, sub titlul "Uzina de plăceri S.A.".- Între piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Producţie TVR s-a remarcat "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care Preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu.
- Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul".- La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa.
A fost căsătorit cu Angelica Nicolau, cu care a avut doi copii, Ana-Maria şi Radu.
Comentarii
A fost poate singurul care va ramane in amintirea noastra ca fiind un bun administratot al TVR-ului.