"Partea dramatică a acestei meserii este că tinerele care invadează redacţiile cred că această meserie constă doar în a citi prompterul, să fii tânără şi frumoasă" a spus Melania Medeleanu, prezentatoarea ştirilor de la Prima TV (Focus).
Aceasta a vorbit în cadrul unei conferinţe organizate astăzi la Bucureşti despre "Stereotipurile de gen în mass-media şi publicitate".
"Pentru că prea multe dintre prezentatoare cred că a fi tânără şi frumoasă este suficient pentru o carieră în televiziune, poziţia aceasta într-o televiziune a început să fie desconsiderată la nivelul profesioniştilor din media si nu numai", a mai precizat Melania Medeleanu, prezentatoarea Focus-ului Prima TV.
"Eu am avut foarte mult noroc că am ieşit din acest stereotip a fost pentru că am fost obligată. Mi-au ieşit în cale oameni care m-au obligat să ies pe teren, să fac ştiri, să n-am prompterul în faţă, să nu mi se sufle în cască întrebări şi să-mi construiesc interviurile. Din nefericire de şansa asta n-au parte foarte mulţi" (Melania Medeleanu)
Reporter Paginademedia.ro: Spune-mi te rog nişte nume de oameni care te-au "obligat" să ieşi din acest stereotip.
Melania Medeleanu i-a numit pe Ion Cristoiu şi pe Sergiu Toader.
"Ion Cristoiu a venit la mine şi a spus: "'Ieşi afară pe teren şi vino cu un reportaj!' Am fost într-un tren să caut fericirea, aşa ceva... 'Du-te la graniţa cu Moldova!' Cât o să stau acolo? 'două zile'. Am plecat în papuci şi am stat acolo o săptămână. Dar am învăţat din lucrurile astea, care m-au ajutat să ies din stereotipuri", a povestit Melania Medeleanu.
Prezentatoarea de la Prima TV a pornit discuţia de la un stereotip frecvent întâlnit pe televiziunile din România şi anume "asistentele TV" sau "femeile de plastic", cum au mai fost ele numite.
O introducere în acest subiect a fost făcută de Ioana Avădani, Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia React.
STUDIU DE CAZ. Melania Medeleanu şi-a pornit studiul de caz de la emisiunea Neatza cu Răzvan şi Dani (Antena 1) unde şi-a făcut debutul Daniela Crudu, cunoscută acum drept "Cruduţa".
"Cruduţa s-a remarcat prin citirea stângace, împiedicată a prompterului la rubrica starea vremii, cu încurcarea regiunilor ţării, apoi râdea de propriile sale greşeli. Toate acestea în timp ce moderatorii se uitau sideraţi la ea. Personajul Cruduţa era mereu sexi şi bine-dispusă, dispusă chiar să facă orice greşeală care să-i probeze, dacă mai era nevoie, naivitatea. Cruduţa trece de la o emisiune la alta, cu acelaşi rol. Este una dintre cele mai mediatizate vedete de televiziune şi în plus a dat naştere unui prototip, unui personaj revoluţionar - asistenta TV care începea să vorbească", a explicat Melania Medeleanu, în cadrul seminarului.
Cu ce consecinţe?
"N-a trecut mult până ce asistenta TV, femeia tunată, dornică de succes imediat, vulgară şi certăreaţă pe deasupra să devină un simbol al asistentelor TV. (...) Fetele frumoase, cu o educaţie precară li s-a cerut să vorbească, să-şi arate lacunele educaţionale, în timp ce moderatorii se mirau, mai mult sau mai puţin artificial, de tupeul democratic al noilor lor colege".
Melania Medeleanu: Am identificat câteva stereotipuri din televiziune
- Prin schimbul verbal de informaţii, fie că vorbim de o emisiune de divertisment sau de un talk-show.
În cazul cuvintelor e un pic mai simplu pentru că există Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), există CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) şi pot fi cât de cât reglate.
- O altă modalitate de transmitere a stereotipului, ceva mai subtil: formatul de emisiune, conceptul de emisiune, imaginea, care sunt, până la urmă, specifice acestui mediu. (imaginea, decorul, scenografia - sunt la fel de percutante în promovarea şi întipărirea stereotipurilor)
În cazul imaginii sau formatului de emisiune, reglajul se face prin AP (cu acordul părinţilor) şi ora la care se poate difuza emisiunea.
Imagini din prezentarea susţinută de Melania Medeleanu:
La Talk-show-uri predomină specialiştii de sex masculin, la emisiunile de divertisment proporţia este egală în privinţa invitaţilor şi realizatorilor de televiziune.
"Ceea ce este cel mai grav, din punctul meu de vedere, moderatorii, gazdele acestor emisiuni sunt cei care fac aceste aluzii sexuale. Asta complică şi agravează acest fenomen. (...) În talk-show-uri femeia profesionistă este cvasi-absentă" (Melania Medeleanu).
Melania a ţinut să precizeze "nu am pretenţia că am făcut un studiu riguros". Prezentatoarea ştirilor de la Prima TV a spus că a făcut acest studiu "într-o zi de vară pentru că mă interesa foarte mult subiectul stereotipurilor în emisiunile de televiziune".
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro"Eu cred că dacă m-aş uita trei luni la televizor, acest studiu nu ar fi cu mult diferit faţă de exemplele adunate aici", a mai spus Melania Medeleanu.
Trimite un comentariu